Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η Ελλάδα θα προελκύσει διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές; - Οι 7 προκλήσεις μετά τον Οκτώβριο 2019

Πως η Ελλάδα θα προελκύσει διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές; - Οι 7 προκλήσεις μετά τον Οκτώβριο 2019
Η Νέα Δημοκρατία θα έχει την ανάγκη να σημειώσει επιτυχίες στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, οπότε το χρηματιστήριο, τα ομόλογα και οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της.
Τον Οκτώβριο του 2019 το αργότερo θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και παρά την προσπάθεια Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα έρθουν στην εξουσία.
Η αλλαγή αυτή αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσδοκία από τους επενδυτές και γενικώς η αλλαγή αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην προσπάθεια της Ελλάδος να ανακάμψει.
Όμως, στον δρόμο προς την ανάκαμψη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές.
Η Νέα Δημοκρατία στον μόνο τομέα που θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αισθητά, θα είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών σε ομόλογα και μετοχές.
Με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-  και υψηλότερα, οι συλλογικές λύσεις για τις τράπεζες θα αρχίσουν να αποδίδουν και οι εκδόσεις ομολόγων θα πιστοποιούν ότι η οικονομία αρχίζει να βρίσκει τον βηματισμό της, και όλα αυτά μέσα στο 2020.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες δεν θα αντιμετωπίσει όλες με επιτυχία.
Η στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία έχει ως στόχο όχι να διεμβολίσει τη ΝΔ πολιτικά, αλλά να μετριάσει τον ζωτικό χώρο της ΝΔ, που παραδοσιακά είναι οι αγορές.
Για την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε 10ετές ομόλογο και η ΝΔ επίσης θα εκδώσει ομόλογα.
Δεν υπάρχουν διαφορές σε αυτόν τον τομέα.
Η Νέα Δημοκρατία θα έχει την ανάγκη να σημειώσει επιτυχίες στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, οπότε το χρηματιστήριο, τα ομόλογα και οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της.

Οι προκλήσεις

1)Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κληθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο που υπέγραψε και εφάρμοσε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί, θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις ρήτρες του μνημονίου.
Κάθε τρίμηνο η Ελλάδα θα ελέγχεται, οπότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορέσει να επιτύχει ουσιώδεις αλλαγές.
Η πρόκληση για τη ΝΔ θα είναι να μην μείνει στη συνείδηση των πολιτών ότι εφαρμόζει πολιτική μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ θα πρέπει να πείσει τους δανειστές για αλλαγές στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όμως ακόμη και αν μέσα στο 2020 καταφέρει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, οι Ευρωπαίοι δεν θα μειώσουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022.
Οπότε, τα σχέδια για αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής των μνημονίων δεν θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

2)Η Νέα Δημοκρατία  θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την άνοδο των Εθνικιστών στην Ευρώπη που θα πιστοποιηθεί στις ευρωεκλογές.
Θα υποχρεώσει τη ΝΔ να αξιολογήσει την ιδεολογική της θέση.
Θα είναι ένα κεντρώο κόμμα με κρυμμένες τις δεξιές καταβολές της ή θα επιχειρήσει ολική μετεξέλιξη σε ένα κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα τύπου Macron;
Η πρόκληση για τη ΝΔ θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εκλογές θα είναι πολιτικά ζωντανός, η Χρυσή Αυγή θα διαθέτει 22 με 23 βουλευτές και τα πολιτικά περιθώρια ελιγμών θα είναι περιορισμένα.
Το φιλελεύθερο κέντρο συνεισφέρει στην άνοδο στην εξουσία, αλλά δεν σε διατηρεί στην άνοδο στην εξουσία.

3) Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αναλάβει την εξουσία ενώ η Ευρώπη θα επιβραδύνεται οικονομικά και οι αγορές θα ετοιμάζονται να εισέλθουν σε στασιμότητα.
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τα νέα προγράμματα παροχής ρευστότητας που ανακοίνωσε (TLTROs),  δεν θα καταφέρει να συνεχίσει για πάνω από 10 χρόνια να διατηρήσει σε θετικό τον ανοδικό κύκλο στην ευρωζώνη.
Η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας δεν θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όταν οι άλλες οικονομίες της ευρωζώνης θα είναι εγκλωβισμένες σε στασιμότητα.

4)Οι τράπεζες θα συνεχίσουν και το 2019 να αποτελούν πρόβλημα για την οικονομία.
Όλες οι λύσεις που προκρίνονται για τα προβληματικά δάνεια, το ιταλικό μοντέλο, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και άλλα, στο τέλος θα απαιτήσουν κεφάλαια.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν 6-8 δισ. για να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και για να χορηγούν δάνεια.
Οι τράπεζες για τη ΝΔ αποτελούν μεγάλη πρόκληση γιατί χωρίς ενεργές τράπεζες το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν θα γίνει αντιληπτό από την κοινωνία.
Οι τράπεζες είναι το μέσο για να φτάσει μια οικονομική πολιτική στην κοινωνία.
Η περίοδος εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών θα είναι μακροχρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία  επίσης θα κληθεί να υλοποιήσει και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, δηλαδή να προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών.
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των τραπεζών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους.

5) Η Νέα Δημοκρατία για να μπορέσει να διαφοροποιηθεί με όρους αγοράς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εν μέρει πέτυχε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών όπως φάνηκε στην έκδοση του 10ετους ομολόγου, θα πρέπει να πείσει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα hedge funds, δηλαδή βραχυπρόθεσμους επενδυτές, ενώ η ΝΔ θα πρέπει να προσελκύσει πιο στρατηγικούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.

6) Η μεγάλη κοινωνική πρόκληση για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη, ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τις μάζες και οι διαδηλώσεις σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι η πολιτική της είναι και υπέρ του κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων;
Τα κοινωνικά αντανακλαστικά της ΝΔ δεν ήταν πάντα τα καλύτερα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει έξι προκλήσεις να αντιμετωπίσει και θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και στις έξι έναντι των πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο καιρός των εύκολων λύσεων παρήλθε.
 
7)Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 5,5 δισεκ. ευρώ θα εξανεμιστεί λόγω της σχεδιαζόμενης εξυγίανσης των τραπεζών στους επόμενους 15-20 μήνες.
Ας υποθέσουμε ότι οι τράπεζες αποφασίζουν να μην προσθέσουν ούτε ένα νέο ευρώ σε κεφάλια έως το τέλος του 2020.
Οι τράπεζες θα μειώσουν τα κεφάλαια τους κατά 4-5 δισεκ. για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους οπότε τα tangible book κεφάλαια θα υποχωρήσουν στα 21 δισεκ.
Ο αναβαλλόμενος φόρος δεν θα έχει μειωθεί και ενώ θα μιλάμε για κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών το σύνολο των καθαρών κεφαλαίων των τραπεζών θα είναι ίσο με το ύψος των αναβαλλόμενων φόρων που είναι λογιστικά κεφάλαια και συνδέονται με συμψηφισμό μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.
Θα έρθει η στιγμή που τα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι λιγότερα από τον αναβαλλόμενο φόρο και αυτό θα αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
Πρακτικά λοιπόν οι τράπεζες θα δαπανήσουν όλο το κεφαλαιακό τους μαξιλάρι για εξυγίανση θα καταστούν πιο αδύναμες κεφαλαιακά αν και θα έχουν μειώσει τα NPEs.
Θα είναι πιο αδύναμες κεφαλαιακά επειδή θα έχουν μειωθεί και σε απόλυτο μέγεθος αλλά και με όρους ποιότητας κεφαλαίων.
Το ελληνικό παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες κατά μια έννοια έχουν τα πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια μεταξύ των τραπεζών όλης της ευρωζώνης.
Κάποια στιγμή που η εξυγίανση θα συντελείται η ποιότητα των κεφαλαίων και η επάρκεια των κεφαλαίων θα επανέλθουν στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης