Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν: Ο Trump σκληραίνει τη στάση του - Τέλος οι εξαιρέσεις για χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ιράν: Ο Trump σκληραίνει τη στάση του - Τέλος οι εξαιρέσεις για χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Σημειώνεται ότι από τις κυρώσεις εξαιρούνται μέχρι τις αρχές Μαΐου οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
(upd) Τη στάση του έναντι του Ιράν σκληραίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, καθώς αποφάσισε να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.
Σημειώνεται ότι από τις κυρώσεις εξαιρούνται μέχρι τις αρχές Μαΐου οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να αναλάβουν εγκαίρως δράση για να εξασφαλίσουν ότι καλύπτεται η παγκόσμια ζήτηση καθώς όλο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οικος.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να μηδενιστούν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.
Ο τερματισμός των εξαιρέσεων θα σημάνει την αφαίρεση ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά πετρελαίου.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες που μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορείο ειδήσεων, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται και η συνέντευξη τύπου του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo.
Οι χώρες που εξαιρούνταν από τις κυρώσεις ήταν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.
Στα 73,77 δολ. εκτοξεύθηκε η τιμή του Brent μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί κατάργησης των εξαιρέσεων για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν.
Ειδικότερα, η τιμή ενισχύθηκε κατά 2,5% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά την 1η Νοεμβρίου του 2018.
Σημειώνεται ότι πριν από την επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων, το Ιράν αποτελούσε τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ, με τις εξαγωγές του να ανέρχονται στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Η άρση των απαλλαγών δεν είναι μία καλή πολιτική για τον Trump», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Japan Oil, Gas and Metals National Corporation, Takayuki Nogami, προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες για την ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας αναμένεται να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου».
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η τιμή του Brent είναι πιθανό να αυξηθεί στα 86,29 δολ. ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφτασε μέσα στο 2019, ενώ το αμερικανικό αργό ενδέχεται να σκαρφαλώσει στα 76,41 δολ. ανά βαρέλι.

Trump: Ο ΟΠΕΚ μπορεί να καλύψει το κενό μετά την άρση των εξαιρέσεων στο εμπάργκο του ιρανικού πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν πλήρως μια οποιαδήποτε πτώση του εφοδιασμού των παγκόσμιων αγορών με ιρανικό πετρέλαιο, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να άρει τις απαλλαγές που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις.
«Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι στον ΟΠΕΚ θα υπερ-αντισταθμίσουν τις διαφορές στη ροή πετρελαίου (που θα προκύψουν) μετά το πλέον πλήρες μας εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο», ανέφερε ο Trump με ανάρτησή του στο «Twitter».
Όπως συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «το Ιράν έλαβε ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ συμβουλές από τον John Kerry και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να ηγηθεί των ΗΠΑ σε μια πολύ κακή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν».


O Netanyahu χαιρετίζει την απόφαση Trump για το Ιράν: Στηρίζουμε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ

Την απόφαση των ΗΠΑ για κατάργηση των εξαιρέσεων για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν χαιρέτισε με μήνυμα στο twitter o πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
«Η απόφαση του προέδρου Trump και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικής σημασίας για την άσκηση περαιτέρω πίεσης στο ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς.
Στηρίζουμε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ έναντι της επιθετικότητας του Ιράν και αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να το πράξουμε» έγραψε στο twitter.

Αυστηρό μήνυμα από το Ιράν

Αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ έστειλε νωρίτερα το Ιράν εν αναμονή της απόφασης για τις κυρώσεις στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο.
Οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να μειώσουν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν, καθώς το Ιράν είναι έτοιμο για κάθε απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν τις εξαιρέσεις που έδωσαν σε αγοραστές ιρανικού αργού, όπως μετέδωσε σήμερα (22/4/2019) το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο πηγή από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου πρέπει να τερματίσουν άμεσα τις εισαγωγές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Σημειώνεται ότι στον απόηχο αυτών των πληροφοριών, οι τιμές του αργού ενισχύθηκαν κατά 3% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές του έτους.
«Είτε συνεχιστούν οι εξαιρέσεις είτε όχι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν δεν θα είναι μηδενικές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός κι αν οι ιρανικές αρχές αποφασίσουν να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου…και αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε ανώνυμη «ενημερωμένη πηγή» σύμφωνα με το Tasnim.
«Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και συνθήκες για την εξέλιξη των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας μας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα…
Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής ή την απουσία αυτής για να εξάγει το πετρέλαιο του», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το Tasnim.
«Έχουμε χρόνια εμπειρίας στο να εξουδετερώνουμε τις προσπάθειες των εχθρών να καταφέρουν πλήγματα εναντίον της χώρας», πρόσθεσε η πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης