Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση 50% στις συντάξεις φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία – Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Μείωση 50% στις συντάξεις φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία – Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας
Η μείωση αφορά σε χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχους,οι οποίοι θα καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων
Την απάντηση του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο λόγω της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνονται 80.000 συντάξεις.
Η μείωση αφορά σε χιλιάδες εν δυνάμει συνταξιούχους,οι οποίοι θα καταβάλλουν την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων και θα αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό της οφειλής μέσω της σύνταξης που θα λάβουν, αναφέρει δημοσίευμα της «Realnews».
Σύμφωνα πάντα με το δημοσδίευμα η μείωση στη σύνταξη σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσει ακόμη και το 50%.
Πρόκειται για ασφαλισμένους, που αν και βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιδότηση, επειδή οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. 
Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου, η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να επανυπολογίσει το διάστημα που δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ δηλαδή με βάση την ελάχιστη εισφορά, αποπληρώνοντας το υπόλοιπο ποσό μέσω της σύνταξής του.
Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η βασική οφειλή ακόμη και άνω του 60% και οι προσαυξήσεις κατά 85%.
Αντίστοιχα μεγάλη θα είναι, όμως και η μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος, καθώς περιορίζεται δραστικά ακόμη και άνω του 50% το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης, 
Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία, παρόλο που πληροί όλες τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και έχει καταβάλει εισφορές σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για 30 χρόνια, δεν έχει κανένα εισόδημα η επιβιώνει με την είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων.
Το όριο οφειλής για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ) είναι 20.000 ευρώ, για τους ανεξάρτητα απασχολούμενους (πρώην ΕΤΑΑ) 15.000 ευρώ και για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ) 4.000 ευρώ. 
Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό, η νέα οφειλή υποχωρεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. 

Διαψεύδει το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, η οποία για πρώτη φορά προβλέπει, εκτός από το κούρεμα προσαυξήσεων και κούρεμα της βασικής οφειλής, θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν περίπου 80.000 ασφαλισμένοι.
Οι ασφαλισμένοι αυτοί έχουν υψηλό χρέος προς τα Ταμεία και σήμερα είναι εγκλωβισμένοι.
Δεν παίρνουν και δεν μπορούν να πάρουν καμία σύνταξη, αν δεν μειώσουν την οφειλή τους.
Δηλαδή, δεν γίνονται δικαιούχοι σύνταξης, λόγω χρεών, παρόλο που πληρούν τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης».
«'Αρα, μια σύνταξη που δεν υπάρχει, δεν μπορεί να μειωθεί.
Και για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους δεν χορηγείται σύνταξη από τη στιγμή που η οφειλή τους ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια» προσθέτει το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι η ρύθμιση και η μείωση των οφειλών δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι θα αποκτήσουν εισόδημα που σήμερα δεν έχουν και, μέσω μίας μικρής παρακράτησης από τη σύνταξή τους, θα αποπληρώσουν το χρέος τους.
«Είναι φανερό ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά μείωση συντάξεων, αλλά, αντίθετα, μία τεράστια ανακούφιση και ουσιαστική στήριξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, την περίοδο της κρίσης και πριν από αυτήν, βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής εισφορών και σώρευσαν οφειλές.
Προφανώς, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης σχετίζεται με το ύψος των εισφορών που καταβάλλονται.
Συνεπώς, η αναφορά του δημοσιεύματος σε δήθεν μείωση μίας υποθετικής σύνταξης αποτελεί επικοινωνιακή ακροβασία, αν δεν είναι συνειδητή και σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης