Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νικολοπούλου: Δεν είμαι διώκτρια δημοσιογράφων αλλά εκείνων που σπιλώνουν την τιμή μου

Νικολοπούλου: Δεν είμαι διώκτρια δημοσιογράφων αλλά εκείνων που σπιλώνουν την τιμή μου
"Η εταιρεία μου MINDWORK δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους", ξεκαθαρίζει η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου
Για πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρείται με δημοσίευμα εφημερίδας Documento, κάνει λόγο η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και διευθύνουσα σύμβουλος της MINDWORK, ξεκαθαρίζοντας ότι η εταιρία της «δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους».
Η ίδια τονίζει δε ότι δεν είναι διώκτρια δημοσιογράφων «αλλά εκείνων που συστηματικά σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή μου και θίγουν τον επαγγελματισμό μου και τη φήμη της εταιρείας μου».
Όπως αναφέρει η Λίνα Νικολοπούλου «στην εφημερίδα Documento της Κυριακής 21 Απριλίου 2019 και με τίτλο «Λίνα Στουρνάρα, από διώκτρια δημοσιογράφων στο κατώφλι του εισαγγελέα» επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, πλήρης διαστρέβλωση της αλήθειας από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, ενώ επαναλαμβάνονται οι συνήθεις απειλές εναντίον μου, με επικλήσεις εισαγγελέων, διώξεων κλπ., που ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνονται, ούτε με φοβίζουν.
Η κ. Νικολοπούλου, απαντώντας στο δημοσίευμα , αναφέρει τα εξής:  
«1. Στο Πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για το συνέδριο eHealth Forum 2014 δεν μπορεί να αναφέρεται οποιαδήποτε παρανομία.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία μου έχει υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από τα γνωστά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2016, και για το συγκεκριμένο έργο, και ουδέν προέκυψε.
Απολύτως τίποτα!
2. Το συγκεκριμένο συνέδριο eHealth Forum 2014 ανατέθηκε στην εταιρεία μου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.
Με βάση το Ν. 4148/2013, άρθρο 5, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνονται απευθείας αναθέσεις για λόγους κατεπείγοντος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.
Το κατεπείγον στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι οι προδιαγραφές του έργου εγκρίθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 πολύ αργά, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του συνεδρίου και τη διεξαγωγή του εντός του χρονικού πλαισίου της Ελληνικής Προεδρίας.
3. Η εταιρεία μου MINDWORK δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
Αντίθετα έδωσε στο ελληνικό δημόσιο έσοδα από ΦΠΑ περίπου 130.000€ και δημιούργησε μεγάλο άυλο όφελος για τη χώρα.
Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου κυρίως από εγγραφές και ιδιωτικές χορηγίες (περίπου 400.000€) και το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 (300.000€).
Οι χορηγίες εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από την εταιρεία μου, η οποία ανέλαβε σημαντικό οικονομικό ρίσκο με τη σύμβαση που υπέγραψε αν δεν εξασφάλιζε τις χορηγίες για την κάλυψη του προϋπολογισμού του συνεδρίου.
4. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναγνωρίστηκε από την αρμόδια διεύθυνση DG CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγχαρητήρια επιστολή που είναι διαθέσιμη και περιλαμβάνεται στον απολογισμό του έργου».
 «Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης χάριν της αλήθειας.
Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ περισσού, εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και δεν με αφορούν», συμπληρώνει η κ. Νικολοπουλου.
Τέλος τονίζει ότι «δεν είμαι διώκτρια δημοσιογράφων αλλά εκείνων που συστηματικά σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή μου και θίγουν τον επαγγελματισμό μου και τη φήμη της εταιρείας μου».
 
Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Για πόρισμα- φωτιά που έχει φτάσει στην εισαγγελία αναφορικά με το συνέδριο eHealth Forum 2014, στο οποίο αποτυπώνονται οι παράτυπες και παράνομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ώστε η εταιρεία της Λίνας Στουρνάρα να αναλάβει με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, προϋπολογισμού 713.000 ευρώ, έπειτα από υπουργική απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη, κάνει λόγο το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας  Documento.
Στο πόρισμα που πλέον έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτυπώνονται ποινικές ευθύνες της Λ. Στουρνάρα και πρώην υψηλόβαθμών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πόρισμα δείχνει τη διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για τους τότε υπεύθυνους  του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι με την επίφασή τους ότι τους πίεζε ο χρόνος, ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό στην κ. Στουρνάρα την οργάνωση του εν λόγω συνεδρίου, ενώ τα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ρητά ότι μολονότι ως αιτιολόγηση για το ότι η Mindwork έλαβε με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του συνεδρίου λόγω έλλειψης χρόνου, αυτό δεν ισχύει αφού «η υποχρέωση διοργάνωσης του συνεδρίου ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας πριν από την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013».           
Πάντως, ελεγχόμενοι από πλευράς κρατικών λειτουργών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα και σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, είναι τουλάχιστον η τότε γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Χριστίνα Παπανικολάου και η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.
Το eHealth Forum 2014 ήταν τριήμερης διάρκειας και διοργανώθηκε το διάστημα 12-14 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο τότε υπουργός Υγείας είχε εκδώσει από τον Ιανουάριο του 2013 δυο αποφάσεις για να συγκροτηθεί η επιτελική επιτροπή του υπουργείου Υγεία για την ελληνική προεδρία, καθώς και η οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου.
Σύμφωνα με το πόρισμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ενημέρωσαν ότι είναι συγχρηματοδοτούμενο το συνέδριο και  πως όλα τα κράτη –μέλη λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση, που όμως δεν θα κάλυπτε το σύνολο των εξόδων αυτού και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το υπουργείο Υγείας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό HIMSS, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προηγούμενων αντίστοιχων συνεδρίων υπό τον τίτλο eHealth Week και έτσι, ξεκίνησαν τον Μάιο του 2013 οι διαπραγματεύσεις για τη διοργάνωση.
Την πολιτική απόφαση σχετικά με την διοργάνωση του συνεδρίου eHealth Forum 2014 στη χώρα μας έλαβε η γενική γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Χριστίνα Παπανικολάου, σύμφωνα με όσα η ίδια κατέθεσε, αφού ο HIMSS είχε κατοχυρώσει το εμπορικό όνομα eHealth Week.
Στην κατάθεσή της η κ. Παπανικολάου επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου που την οδήγησε να απευθυνθεί προφορικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για να διαπιστωθεί αν για τη χρηματοδότηση της δράσης από το ευρωπαϊκό  πρόγραμμα Horizon 2014-2020 μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο ευέλικτη διαχείριση αντί διενέργεια διαγωνισμού.
Η κ. Παπανικολάου επικαλέστηκε στην κατάθεσή της την επίσης προφορική απάντηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου, στην οποία αναφέρθηκε ότι «ήταν πολύ δύσκολο» να παρακαμφθούν οι διαδικασίες     του δημοσίου λογιστικού, αλλά και ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε την εμπειρία διοργάνωσης τέτοιου συνεδρίου, και ως εκ τούτου, επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπεργολάβος της δράσης.  
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τότε με πρωτοβουλία της κ. Παπανικολάου και χωρίς καμία αναφορά εάν εξετάστηκαν και άλλες εταιρίες, κλήθηκε η εταιρεία της κ. Στουρνάρα Mindwork Business Solutions, η οποία χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο εργάστηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ενώ επίσης από την κ. Παπανικολάου ζητήθηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία θα ανέθετε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τη διαχείριση της εκδήλωσης αντί στο υπουργείου Υγείας, με αιτιολόγηση την έλλειψη χρόνου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου 2013, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο τότε υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, εξέδωσε τη σχετική υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεται πως «αναθέτουμε ενόψει Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ την υλοποίηση της διαχείρισης της εκδήλωσης  eHealth Forum 2014 στο ΚΕΕΛΠΝΟ» και στις 16 Ιανουαρίου 2014 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας το κέντρο ανέλαβε την υλοποίηση, αφού με την υπουργική απόφαση είχε εξουσιοδοτηθεί η πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ  Τζ. Κρεμαστινού «για τις δέουσες ενέργειες».
Στις 13 Μαρτίου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει πρόσκληση αποκλειστικά προς τη Mindwork Business Solutions, με την οποία και υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών για τη δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδας για την υλοποίηση της διάσκεψης του eHealth Forum 2014, με αμοιβή 5.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ στις 27 Μαρτίου 2014 υποβλήθηκε από το υπουργείο Υγείας, εκπροσωπούμενο από την κ. Παπανικολάου, πρόταση για ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα  Horizon 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 713.271 ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η τότε ιδιαιτέρα γραμματέας  του πρώην υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, έλαβε επί υπουργίας του 10.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για παροχή «συμβουλευτικών υπηρεσιών» στο  eHealth Forum 2014.
Στις 24 Απριλίου το υπουργείο Υγείας εκπροσωπούμενο από την κ. Παπανικολάου υπέγραψε σύμβαση μες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για τη χρηματοδότηση της δράσης, στην οποία αναφερόταν ότι η εταιρία της κ. Στουρνάρα θα μπορούσε να καλέσει υπεργολάβους για να υλοποιήσει τα υποέργα της πράξης, ενώ μία ημέρα μετά, στις 25 Απριλίου 2014, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο εκπροσώπησε η κ. Κρεμαστινού,  και του υπουργείου Υγείας που εκπροσωπήθηκε από την κ.Παπανικολάου.
Έτσι, το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει αυτής της σύμβασης, ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης την πραγματοποίηση του eHealth Forum 2014 και ταυτόχρονα, την υποχρέωση να τηρεί χωριστό λογιστικό σύστημα για το πρόγραμμα ή κατάλληλη λογιστική κωδικοποίηση για όλες τις σχετιζόμενες με το πρόγραμμα συναλλαγές, όμως όπως αναλύεται στο πόρισμα αυτό δεν έγινε καθώς «παρεκάμφθησαν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού και οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού και το υπουργείο Υγείας  προκαθόρισε του αναδόχους των εργασιών και υπηρεσιών για την υλοποίηση του  eHealth Forum 2014». 
Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το συνέδριο ήταν χρηματοδοτούμενο από το Horizon 2014-2020 για το ποσό των 300.000 ευρώ και το υπολειπόμενο αναγκαίο ποσό αποφασίστηκε να καλυφθεί από χορηγίες που θα έπρεπε να βρει η Mindwork Business Solutions.
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2013.
Όπως τονίζεται στο πόρισμα, το οποίο και επικαλείται το δημοσίευμα, το υπουργείο ως δικαιούχος της δράσης όφειλε όπως προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις, να διενεργήσει διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, όμως για να γίνει αυτός θα έπρεπε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου κονδύλι ανάλογο τουλάχιστον με το προϋπολογισθέν κόστος του συνεδρίου, δηλαδή 713.271 ευρώ.   
Το γεγονός ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε, όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, οφείλεται σύμφωνα με τις καταθέσεις στο ότι η χρηματοδότηση του συνεδρίου από πόρους  της ΕΕ εξασφαλίστηκε 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ήταν ενήμερη άνω από ένα χρόνο.
Βάσει της εισαγγελικής έρευνας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προκύπτουν φορολογικές παρατυπίες λόγω ασυμφωνιών στους προϋπολογισμούς και έτσι ένα σκέλος του πορίσματος διαβιβάστηκε στην οικονομική εισαγγελία.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι ενδιαφέροντα και τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα των επιθεωρητών και για την ατομική εταιρεία NT Group Congress & Exhibition Servises- Υπηρεσίες Διοργάνωσης Συνεδρίων και Εμπορικών Υποθέσεων, Υπηρεσίες Παροχής και Εγκατάστασης, Εξοπλισμοί Εκθέσεων, η οποία ανήκει στον Ν. Τσάκωνα και συνήψε με τη  Mindwork (9 Μαΐου 2014) σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με τη διοργάνωση του  eHealth Forum 2014, «με αμοιβή 165.100,00 πλέον ΦΠΑ 23% και σε κάθε περίπτωση όχι με τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ».    

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης