Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Menendez (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, εάν αγοράσει τους S - 400 από τη Ρωσία

Menendez (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Θα επιβληθούν κυρώσεις στην  Τουρκία, εάν αγοράσει τους S - 400 από τη Ρωσία
Θα επιβληθούν κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό νόμο που προβλέπει κυρώσεις σε όποιον αγοράζει εξοπλιστικά συστήματα από τη Ρωσίαm ξεκαθαρίζει ο Menendez
Σε πλήρη αρμονία με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Trump στην ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το νομοσχέδιο, που κατέθεσε μαζί με τον Marc Rubio, o Δημοκρατικός γερουσιαστής, Robert Menendez, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». 
Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται «στο καλύτερο σημείο στην ιστορία τους» ενώ για το Μακεδονικό υποστηρίζει, πως η Αθήνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Σχετικά με την Τουρκία, ξεκαθαρίζει ότι, η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 από τη γείτονα θα σημάνει την αναστολή της πώλησης του μαχητικού F -35 αλλά και την  άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.
«Αν  ο πρόεδρος Erdogan επιμείνει στην απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και ολοκληρώσει την αγορά και εγκατάστασή του, τότε με βάση νομοθεσία που εγώ εισήγαγα αρχικά, θα επιβληθούν κυρώσεις.
Το σύστημα των S-400 δεν είναι συμβατό με την αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρξει ποτέ ένα εξάρτημα των f-35 δίπλα σε ένα  S-400», σημειώνει ο Menendez.
Εάν η Τουρκία πάρει τους S -400, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει τα  F-35, προσθέτει ο Αμερικανός γερουσιαστής και τονίζει: 
«Θα τους επιβληθούν κυρώσεις με βάση τον αμερικανικό νόμο που προβλέπει κυρώσεις σε όποιον αγοράζει εξοπλιστικά συστήματα από τη Ρωσία.
Αν έχουμε ένα F- 35 δίπλα σε έναν S-400 θα μπορεί η Ρωσία να μάθει όλα τα μυστικά της τεχνολογίας του F -35.
Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο μεταφοράς αμερικανικών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα σε περίπτωση αποφασιστικής στροφής της Άγκυρας μακριά από τη Δύση.
Δεν περιμένουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει έναν ανώμαλο δρόμο.
Αν όμως το κάνει, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων μας.
Έχουμε δεσμευθεί γι΄αυτό βάσει του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.
Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης βάσεων και δυνάμεων όπου χρειάζεται και όπου μας προσφέρεται η ευκαιρία από φίλιες χώρες.
Ελπίζουμε ότι, δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Η Τουρκία θα αποφασίσει όμως την πορεία της και τι τη συμφέρει τελικά», σημειώνει ο Αμερικανός γερουσιαστής.
Για το πώς διαμορφώνεται το νέο γεωπολιτικό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνει:
«Βλέπω μία ευκαιρίας για σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία.
Με την  Ελλάδα: μας διαθέτει τη Σούδα, έχουμε ξεκινήσει μεγάλες πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας, κάνουμε σημαντικές ασκήσεις μαζί, η συνεργασία σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και συλλογής πληροφοριών έχει φτάσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο.
Κατόπιν έχουμε τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Τα ενεργειακά ευρήματα δίνουν στην Κύπρο τη δυνατότητα να γίνει μία πιο πλούσια χώρα αλλά και παράγων στην προσπάθεια να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ευρώπη, ώστε να μην εξαρτάται από μόνο μία χώρα –προμηθευτή.
Επίσης ο Menendez αναδεικνύει τους κινδύνους που συνεπάγεται από πλευράς αμερικανικής οπτικής, η επέκταση της ρωσικής και της κινεζικής επιρροής στην Ευρώπη.
Χαρακτηρίζει δε τη Ρωσία «κακόβουλο παράγοντα» στη διεθνή σκηνή ενώ προειδοποιεί, πως οικονομικά ανοίγματα της Κίνας υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης