Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή 21/4 οι προεδρικές εκλογές – Μία αναμέτρηση για τρεις

Βόρεια Μακεδονία: Την Κυριακή 21/4 οι προεδρικές εκλογές – Μία αναμέτρηση για τρεις
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να λάβει ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων
Αύριο, Κυριακή 21 Απριλίου, διεξάγονται στη Βόρεια Μακεδονία κρίσιμες προεδρικές εκλογές, στις οποίες οι υποψήφιοι είναι τρεις.
Για την διαδοχή του G. Ivanov, που αποχωρεί έπειτα από δύο συνεχείς θητείες, στις αυριανές προεδρικές εκλογές αναμετρώνται:
-ο S. Pendarovski, εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι ο υποψήφιος των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζ. Zaev και DUI, καθώς και μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό,
-η Gordan Silianovsca, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, η οποία είναι η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας G. Ivanov
-ο B. Reka καθηγητής Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ο οποίος υποστηρίζεται από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Πάντως, για την εκλογή Προέδρου της χώρας, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, που θα γίνει δύο εβδομάδες αργότερα, στις 5 Μαΐου, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δύο που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον αυριανό πρώτο γύρο.
Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να λάβει ποσοστό που θα ξεπερνά το 50% του συνόλου των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που εκτιμάται πως είναι σχεδόν αδύνατο.
Προβάδισμα του 56χρονου S. Pendarovski με ποσοστό περίπου 28% στο πρώτο γύρο, προκύπτει από τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπιστες, έναντι 24% που συγκεντρώνει η 65χρονη  Gordan Silianovsca, ενώ ποσοστό 12% συγκεντρώνει ο B. Reka.
Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, ωστόσο, ξεπερνά το 30%.
Πάντως, βάσει όλων των εκτιμήσεων, στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο S. Pendarovski και η Gordan Silianovsca.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης