Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μισή Αγγλία βρίσκεται στα χέρια του 1% των κατοίκων της

Η μισή Αγγλία βρίσκεται στα χέρια του 1% των κατοίκων της
Μόλις το 1% του πληθυσμού κατέχει το 50% της γης στην Αγγλία 
Το 50% της συνολικής γης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα χέρια του 1% των πολιτών της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», επικαλούμενη σχετικά στοιχεία.
Ειδικότερα, τα ευρήματα, που καταδεικνύουν την «απίστευτη ανισότητα», υποδηλώνουν ότι περίπου 25.000 ιδιοκτήτες γης -συνήθως μέλη της αριστοκρατίας και των εταιρειών- έχουν τον έλεγχο τη μισή χώρα.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι εάν η γη ήταν κατανεμημένη ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, κάθε άτομο θα είχε σχεδόν ένα στρέμμα.
Ο κ. Jon Trickett, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, χαιρέτισε τη σημασία των ευρημάτων και ζήτησε πλήρη συζήτηση για το ζήτημα, προσθέτοντας:
«Η δραματική συγκέντρωση της ιδιοκτησίας γης είναι μια αναπόφευκτη υπενθύμιση ότι η δική μας είναι μια χώρα για λίγους και όχι για πολλούς».
Δεν είναι σωστό ότι οι αριστοκράτες, οι οικογένειες των οποίων έχουν στην κατοχή τους τις ίδιες εκτάσεις γης εδώ και αιώνες, και οι μεγάλες εταιρίες ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στις τοπικές γειτονιές -τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές- από τους κατοίκους εκεί.
Η γη είναι πηγή πλούτου, επηρεάζει τις τιμές κατοικιών, αποτελεί πηγή τροφής και μπορεί να προσφέρει απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπους», σχολίασε.
Ο Guy Shrubsole, συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο αποκαλύπτονται τα στοιχεία, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα δείχνουν μια εικόνα που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν απληροφόρητοι για το πόση πολλή γη ανήκει σε τόσο λίγους.
Η ιδιοκτησία της γης στην Αγγλία είναι εκπληκτικά άνιση, έντονα συγκεντρωμένη στα χέρια μιας μικροσκοπικής ελίτ».
Ο κ. Shrubsole εκτιμά ότι «η αριστοκρατία και η κυβέρνηση εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 30% της Αγγλίας».
Το νούμερο μάλιστα μπορεί να είναι και υψηλότερο, καθώς οι ιδιοκτήτες του 17% της Αγγλίας και της Ουαλίας παραμένουν αδήλωτοι στο Κτηματολόγιο.
Ο κ. Shrubsole εκτιμά ότι το 18% της Αγγλίας ανήκει σε εταιρείες, μερικές από τις οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό ή σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες.
Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα διατήρησης, όπως το National Trust και το Woodland Trust, κατέχουν συλλογικά το 2% της Αγγλίας, ενώ η εκκλησία αντιπροσωπεύει το 0,5%.
Αναλυτικά:

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης