Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «δράμα» του Brexit θα επανέλθει στις 23 Απριλίου - Όλα τα βλέμματα σε May, Farage και Umunna

tags :
Το «δράμα» του Brexit θα επανέλθει στις 23 Απριλίου - Όλα τα βλέμματα σε May, Farage και Umunna
Δεν αποκλείεται να επισπεύσει η May τις διαδικασίες ώστε να μην συμμετέχει η Μ. Βρετανία στις ευρωεκλογές
Η απόφαση να καθυστερήσει το Brexit έως, ενδεχομένως, την 31η Οκτωβρίου ίσως μειώσει προσωρινά την ένταση που υπάρχει στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά το "θερμόμετρο" στο Westminster θα ανέβει και πάλι στις 23 Απριλίου.
Οι Βρετανοί βουλευτές θα επανέλθουν στις εργασίες τους στις 23 Απριλίου, μετά την ανάπαυλα του Καθολικού Πάσχα, ενώ την ίδια ώρα, τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής για τις ευρωπαϊκές εκλογές στις οποίες δεν ανέμεναν ποτέ να συμμετάσχουν.
Όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές, οι επόμενοι μήνες στο Λονδίνο θα είναι "βασανιστικοί", καθώς οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της May και του Εργατικού Κόμματος θα συνεχιστούν.
Στόχος των συνομιλιών είναι να βρεθεί είτε μια συμβιβαστική πρόταση σχετικά με τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η οποία θα τεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, είτε, ελλείψει αυτού, θα συμφωνήσουν σε μια σύντομη λίστα πιθανών μελλοντικών σχέσεων που θα τεθούν στα κοινοτικά όργανα.
Σε αντίθεση με τις σχετικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, οι επικείμενες ψηφοφορίες θα είναι δεσμευτικές.
Αυτό το τελευταίο σενάριο θα απαιτούσε δέσμευση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους Εργατικούς να συμμορφωθούν με την απόφαση της Βουλής, εάν μια από τις επιλογές αποκτήσει πλειοψηφία.
Γιατί είναι σημαντικό;
Επειδή η συμφωνία που ενδεχομένως θα προκύψει από τα δύο στρατόπεδα, θα μετατραπεί σε νομοσχέδιο για την έξοδο (γνωστός ως WAB) και θα απαιτήσει σταθερή πλειοψηφία για είναι τελικό.
Άλλωστε, η κυβέρνηση May δεν θέλει μία ακόμη επιλογή για το Brexit να αποτύχει να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση.
Όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι αναλυτές, την περίοδο 23 Απριλίου έως 22 Μαΐου, είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφευχθεί να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κυβέρνηση May θα προσπαθήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να πάρει έγκαιρα μια συμφωνία Brexit που θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23 Μαΐου.
Αυτή είναι η σπουδαιότητα του τμήματος της «ευελιξίας» της συμφωνίας της ΕΕ27 στην τελευταία σύνοδο κορυφής.
Τα συμπεράσματά τους αναφέρουν ότι εάν η Συμφωνία Απόσυρσης κυρωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ πριν από τις 31 Οκτωβρίου, το Brexit θα λάβει χώρα την "πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα".
Αυτό σημαίνει ότι η επικύρωση και από τις δύο πλευρές πριν από τα τέλη Μαΐου θα μπορούσε να σημαίνει αποχώρηση ένα δευτερόλεπτο μετά τα μεσάνυχτα το πρωί της 1ης Ιουνίου, ώρα Βρυξελλών.
Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι όταν η May μιλάει για μια «επιτυχία συμφωνίας» μέχρι τις 22 Μαΐου, σημαίνει όχι μόνο να εγκριθεί αυτή από τους βουλευτές, αλλά και να ολοκληρωθεί ολόκληρη η νομοθετική διαδικασία WAB ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να νικήσει το ρολόι, θα προσπαθήσει να φέρει το WAB σύντομα μετά τις 23 Απριλίου, ακόμη κι αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς δεν θα δείξουν κάποιο συμβιβασμό.
Επίσης, προσθέτουν ότι ο WAB θα μπορούσε να αποτελέσει "ένα χρήσιμο βήμα για την επίλυση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων στη μελλοντική σχέση".
Οι Βρετανοί σχεδόν σίγουρα θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το WAB για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο πλαίσιο.

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

25 Απριλίου: Προθεσμία για τους υποψηφίους ευρωβουλευτών

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να υποβάλουν τα έγγραφα υποψηφιότητας και τους καταλόγους υποψηφίων για τις ευρωπαϊκές εκλογές μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου.
Κάθε πολιτικό κόμμα έχει τις δικές του διαδικασίες επιλογής υποψηφίων, αλλά επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εκλέγει ευρωβουλευτές σε περιφερειακή βάση, όλα τα κόμματα θα πρέπει να υποβάλουν τους περιφερειακούς καταλόγους τους μέχρι την ημερομηνία αυτή.

2 Μαΐου: Τοπικές εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές σε όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία (δεν υπάρχουν τοπικές εκλογές στη Σκωτία και την Ουαλία φέτος) θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κριτήριο για τον αντίκτυπο της κρίσης του Brexit στην υποστήριξη των κυριότερων κομμάτων.
Τα αποτελέσματα θα είναι σαφή μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, 3 Μαΐου.
Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές λένε ότι ένα φτωχό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς θα μπορούσε να αποτελέσει την ώθηση για μια κίνηση εναντίον της May, αλλά δεν υπάρχει κανένας επίσημος μηχανισμός με τον οποίο το κόμμα μπορεί να την απομακρύνει μέχρι να συμπληρωθεί ένα έτος από την τελευταία ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία ήταν τον Δεκέμβριο του 2018.

23 Μαΐου: Ευρωπαϊκές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αν υποτεθεί ότι η May δεν θα επιτύχει την ολοκλήρωση της επικύρωσης μιας συμφωνίας Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.

26 Μαΐου: Αποτελέσματα ευρωπαϊκών εκλογών

Ενώ η καταμέτρηση των ψήφων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ολοκληρωθεί το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν βγάλει τα αποτελέσματά τους μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, όταν θα έχουν τελειώσει όλες οι χώρες.
Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα νέα κόμματα: το κόμμα Brexit του Nigel Farage και την αλλαγή UK του Chuka Umunna, που υποστηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή στην ΕΕ.


27 Μαΐου έως 1 Ιουλίου: Σταματήστε τους ευρωβουλευτές!

Ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκλεξεί ευρωβουλευτές, η κυβέρνηση May θα διατηρήσει την ελπίδα ότι η συμφωνία Brexit θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο αρκετά σύντομα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναλάβουν καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή, αν το κάνουν, να φύγουν σύντομα στη συνέχεια.
"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Βρετανοί βουλευτές που θα εκλεγούν δεν θα πρέπει ποτέ να λάβουν θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφαλίζοντας ότι όλα αυτά γίνονται πολύ πριν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκηθεί", δήλωσε ο Philip Hammond.

2 Ιουλίου: Νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει την πρώτη του συνεδρίαση, με τους βρετανούς βουλευτές να συμμετέχουν, εάν δεν έχει συμβεί ακόμα το Brexit.

Τα νομικά προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω Brexit

Η διενέργεια ευρωεκλογών στη Βρετανία αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την καλή λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και συνολικά τη λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με τους νομικούς.
Όχι μόνο η βρετανική συμμετοχή στις εκλογές θα διαστρεβλώσει τη νέα πολιτική ισορροπία που θα προκύψει στο νέο κοινοβούλιο, αλλά και θα βλάψει ανεπανόρθωτα την εγκυρότητα των μελλοντικών αποφάσεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Alberto Alemanno, καθηγητή του δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris και τον Benjamin Bodson, ερευνητή για το κοινοτικό δίκαιο στην UCLouvain.

«Στον αέρα» η κατανομή των εδρών

Οι ευρωπαίοι πολίτες εκλέγουν νέους νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε πέντε χρόνια.
Μετά το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάστηκε για το γεγονός ότι 73 Βρετανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κατείχαν πλέον τις έδρες τους.
Η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει περισσότερες έδρες σε ορισμένες χώρες και να κρατήσει κάποιες από τις άλλες έδρες κενές για την ένταξη νέων χωρών στην Ένωση. Η απόφαση αυτή ανέφερε ότι το προσεχές κοινοβούλιο θα αποτελείται από 705 μέλη, από τα 751 σήμερα. και θα έδινε 27 επιπλέον έδρες σε 14 κράτη μέλη.
Ωστόσο, με την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει για το τι πρέπει να κάνει με την κατανομή των εδρών.
Αν ακολουθήσει τους παλιούς κανόνες , σύμφωνα με τους οποίους εκλέγονται 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα παραβιάσει την αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" - που σημαίνει ότι χώρες όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Ισπανία θα εκπροσωπούνται λιγότερο από άλλες χώρες με παρόμοια πληθυσμιακά μεγέθη. επεσήμανε ο Alemanno, λέγοντας ότι αυτό παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αν όμως παραμείνουν οι νέοι κανόνες και 14 ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται να πάρουν 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, τίθεται το ερώτημα όταν αυτοί οι επιπλπεον βουλευτές του ΕΚ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη δουλειά τους.

Σημαντικά πολιτικά προβλήματα

Πέραν των νομικών προβλημάτων, σημαντικά είναι και τα πολιτικά προβλήματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η ΕΕ.
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κατεύθυνση των μελλοντικών αποφάσεων.
«Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις στους Γάλλους, τους Πολωνούς, του Αυστριακούς, ότι η χώρα που εγκαταλείπει την ΕΕ για έχει λόγο στις μελλοντικές αποφάσεις.
Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNBC ο Manfred Weber, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Open Europe, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αναμένεται να συγκεντρώσει το 38% στη Βρετανία, αποτέλεσμα το οποίο αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα για την Ομάδα των Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης