Εικόνα εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ – Λαβωμένος ο Τσίπρας, κοντά στο θρίαμβο ο Μητσοτάκης – Η αυτοδυναμία … και η παγίδα για τη ΝΔ

Εικόνα εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ – Λαβωμένος ο Τσίπρας, κοντά στο θρίαμβο ο Μητσοτάκης – Η αυτοδυναμία … και η παγίδα για τη ΝΔ
Δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, εάν η ΝΔ επικρατήσει με 17 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
Η σημερινή δημοσκόπηση της Opinion Poll σκιαγραφεί μια εικόνα εκλογικής κατάρρευσης, αν όχι συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνακόλουθα μια θριαμβευτική επικράτηση της ΝΔ.
Η οποία θα ολοκληρωθεί εάν καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Η μέτρηση δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται με 17,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) στις ευρωεκλογές (33,7% έναντι 16,6%), διαφορά που διαμορφώνεται στις 15,7 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή) στις βουλευτικές εκλογές (33,8% έναντι 18,1%).
Εφόσον τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν στην κάλπη θα πρόκειται για μια ολοκληρωτική επικράτηση της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.
Η οποία είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Καθώς έχοντας 17 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης θα ασκήσει στον υπερθετικό βαθμό τις πιέσεις του προς τον κ.Τσίπρα για την άμεση προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών και για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.
Αίτημα στο οποίο δεν αποκλείεται να υποχωρήσει ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευτεί για βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Μια και το πολιτικό κλίμα και οι συσχετισμοί θα είναι εξαιρετικά αρνητικοί σε βάρος του.
Και ο φόβος για «άνοιγμα» της ψαλίδας στις εκλογές του Οκτωβρίου λόγω της δυναμικής που θα αναπτύξει η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές, θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά «πολιτικής επιβίωσης» και τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούνιο.
Το σενάριο ότι μια μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι η αφορμή για να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους ψηφοφόρους που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 και τώρα στρέφονται είτε στην αποχή είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι, να εμπιστευτούν εκ νέου τον Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές, δεν κερδίζει έδαφος.
Καθώς μια ήττα 17 μονάδων μάλλον ενισχύει την εικόνα αποσύνθεσης παρά συνδράμει σε δυναμική.
 
Ο λαβωμένος Τσίπρας

Είναι προφανές πως ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό «χτύπημα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Καθώς η γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφωθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.
Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό της εσωστρέφειας, ο κ.Τσίπρας, η αρχηγική θέση του οποίου στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, θα επιδιώξει να περάσει το ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη φάση του, στην κατεύθυνση που έχει ήδη ανοίξει με την Προοδευτική Συμμαχία.
Με το Κίνημα Αλλαγής να κινείται μεταξύ του 5% με 7% - σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll –, πολύ κάτω δηλαδή από το διψήφιο ποσοστό που θέλουν τα στελέχη του και με μετρήσεις να δείχνουν πως το ΚΙΝΑΛ δεν ανιχνεύεται καν σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, είναι προφανές πως ο κ.Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει στο σχεδιασμό του να εδραιώσει το ΣΥΡΙΖΑ ως την ηγέτιδα πολιτική δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Κλειδί η αυτοδυναμία της ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος είναι εάν η ΝΔ θα καταφέρει να πάρει την αυτοδυναμία.
Εάν τα καταφέρει, τα πράγματα γίνονται εύκολα για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εάν όχι, τότε η ΝΔ θα πρέπει να στραφεί στο Κίνημα Αλλαγής.
Το οποίο όμως με τη δυναμική του 5% με 7% θα το σκεφτεί πολύ, εάν θέλει να μπει σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «δεκανίκι» και να «χρεωθεί» και πάλι το κόστος πολιτικών επιλογών, με τις οποίες είναι αντίθετο και που προφανώς θα πλήξουν το προφίλ του κόμματος.
Για αυτό άλλωστε το ΚΙΝΑΛ διαμηνύει πως δεν θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση (ιδίως αν τα ποσοστά του είναι στα επίπεδα της εν λόγω δημοσκόπησης), αλλά θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δηλαδή και με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η παγίδα

Πέρα όμως από τα σενάρια της επόμενης ημέρας που «πυροδοτούν» αυτές οι μετρήσεις, δημιουργούν και ένα περιβάλλον που μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική «παγίδα» για τον κ.Μητσοτάκη.
Όταν οι μετρήσεις πριν την κάλπη θέλουν τη ΝΔ να προηγείται με 17 μονάδες στις ευρωεκλογές και με 15 μονάδες στις βουλευτικές εκλογές, τότε δημιουργούν συγκεκριμένες προσδοκίες στο κοινό.
Εάν λοιπόν η κάλπη δεν επιβεβαιώσει τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα και αυτές τις μεγάλες διαφορές, αλλά δείξουν μια επικράτηση της ΝΔ με 5 -6 μονάδες ή και λιγότερο, τότε το κλίμα θα γυρίσει σε βάρος της ΝΔ.
Διότι θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει καμία τεράστια διαφορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συντρίβεται αλλά αντέχει και εν τέλει ότι δεν απέχει και τόσο πολύ από τη ΝΔ.
Σε αυτήν την περίπτωση ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν σε ψυχολογία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε δυναμική καθώς το βασικό συμπέρασμα θα είναι ότι δεν επίκειται μια άνετη νίκη της ΝΔ αλλά ένα εκλογικό ντέρμπι.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS