Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Μεταξύ των 10 κορυφαίων μετόχων του 50% των εισηγμένων ιαπωνικών εταιρειών

tags :
Τράπεζα της Ιαπωνίας: Μεταξύ των 10 κορυφαίων μετόχων του 50% των εισηγμένων ιαπωνικών εταιρειών
Η BoJ έχει στην κατοχή της ETFs αξίας 28 τρισ. γεν (περί των 250 δισ. δολαρίων)
Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η δραστηριότητα της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων του 50% των εισηγμένων εταιρειών της χώρας.
Η τράπεζα, βάσει στοιχείων της ιαπωνικής, οικονομικής εφημερίδας Nikkei, είχε στην κατοχή της ETFs αξίας 28 τρισ. γεν (περί των 250 δισ. δολαρίων) στα τέλη Μαρτίου 2019.
Είναι ο βασικός μέτοχος 23 ιαπωνικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Nidec, Fanuc και Omron, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων μετόχων για το 49,7% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.
Σε περίπτωση που συνεχίσει το αγοραστικό κρεσέντο με τον ίδιο ρυθμό –σύμφωνα με την Nikkei προχωρά σε αγορές έξι τρισ. γεν ετησίως- έως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 θα έχει στην κατοχή της μετοχές αξίας (βάσει των τρεχουσών τιμών) περί των 40 τρισ. γεν, δηλαδή το χαρτοφυλάκιό της θα ξεπερνά σε αξία το αντίστοιχο του Government Pension Investments Fund’s TSE, του μεγαλύτερου κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου της Ιαπωνίας.

Με απλά λόγια η Τράπεζα της Ιαπωνίας πολύ σύντομα θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα, πάντα, για ιαπωνικές μετοχές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ «το πρόγραμμα ETFs της τράπεζας καταστρέφει την πειθαρχία της αγοράς, καθώς οι εταιρείες ανταμείβονται απλώς επειδή βρίσκονται σε μεγάλους δείκτες της αγοράς και όχι επειδή έχουν νέες επιχειρηματικές στρατηγικές ή προσφέρουν περισσότερα μερίσματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης