Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εκλογές θα επιδεινώσουν την εικόνα της τουρκικής οικονομίας - Οι εκτιμήσεις των Bluebay, Moody's, AllianceBernstein, TS Lombard

Οι εκλογές θα επιδεινώσουν την εικόνα της τουρκικής οικονομίας - Οι εκτιμήσεις των Bluebay, Moody's, AllianceBernstein, TS Lombard
Το κόμμα του Recep Tayyip Erdogan ζήτησε επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη
Περαιτέρω προβλήματα αναμένεται να προκαλέσει στην τουρκική οικονομία η επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη που αιτήθηκε το κόμμα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό 6 μηνών έναντι του δολαρίου.
«Στην αγορά δεν αρέσουν οι μήνες αβεβαιότητας, στην περίπτωση που οι εκλογές επαναληφθούν» επισημαίνει σε ανάλυση του ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management και συμπληρώνει «σε αυτό το στάδιο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η εντύπωση που θα δημιουργηθεί ότι η εκλογή διαδικασία στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάποια στιγμή χθες (16/4/2019) η τουρκική  λίρα ήταν στο 5,82 έναντι του δολαρίου, πριν να φτάσει στα 5,74 σήμερα (17/4/2019) το πρωί.
Όπως σχολιάζει το CNBC σε σχετικό δημοσίευμα, οι προσπάθειες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για στήριξη της τουρκικής λίρας δεν βοήθησαν, ενώ την ίδια στιγμή οι ντόπιοι κάνουν συναλλαγές σε ευρώ και δολάριο αποφεύγοντας το εθνικό νόμισμα.
Σημειώνεται δε ότι η Moody's εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2019.

Η εικόνα της τουρκικής οικονομίας

Η Τουρκία εισήλθε σε ύφεση το 2018 και η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 36% έναντι του δολαρίου έως το τέλος του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με το CNBC, οι αίτιες είναι πολλές και διάφορες: οι επενδυτές δεν πιστεύουν πια ότι ο Erdogan θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να είναι ανεξάρτητη, το έλλειμμα διευρύνθηκε και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε, οι τουρκικές εταιρείες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λόγω των ομολόγων που είναι σε ξένο νόμισμα και η Ουάσιγκτον απείλησε με κυρώσεις για τις διπλωματικές κρίσεις.
Παράλληλα, η ανεργία έφτασε στο 14,7% τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο 10ετίας.
Σύμφωνα με τον Shamaila Khan από την AllianceBernstein, το ενδεχόμενο νέων εκλογών προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές.
«Ασκεί πίεση στο νόμισμα καθώς αυξάνεται το ρίσκο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασχολείται μόνο με τις εκλογές» σε μια στιγμή όπου η Άγκυρα θα πρέπει να παρουσιάσει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κάποια στρατηγική για τη σταθεροποίηση της οικονομίας» επισημαίνει σε ανάλυση του ο Larry Brainard από την TS Lombard και συμπληρώνει «το νέο σχέδιο της δεν φαίνεται ότι θα σημειώσει κάποια πρόοδο όσον αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
Αυτό υποδηλώνει ότι αναμένεται μια παρατεταμένη χρηματοπιστωτική και οικονομική πίεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης