Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί και στους δήμους - Βάζει χαμηλά τον πήχη στις δημοτικές εκλογές υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταποντιστεί και στους δήμους - Βάζει χαμηλά τον πήχη στις δημοτικές εκλογές υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων
O ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να στηρίξει δημάρχους που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ
Χαμηλά βάζει τον πήχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι ενθαρρυντικά για τους δικούς του υποψηφίους όμως η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς ο στόχος είναι η εκλογή 30 δημάρχων και δύο περιφερειαρχών.
Και τούτο διότι αυτός είναι ο αριθμός των τοπικών αρχόντων που είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 παρότι ερχόταν με ορμή προς την εξουσία και είχε βγει με άνεση πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που είχαν γίνει ταυτόχρονα.
Μάλιστα, στους 30 δημάρχους περιλαμβάνεται και ο Λευτέρης Ιωαννίδης της Κοζάνης ο οποίος ανήκε στους Οικολόγους Πράσινους αλλά υποστηρίχθηκε από την Κουμουνδούρου.
Βέβαια στην πορεία σε επαναληπτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το δήμο Καισαριανής καθώς επικράτησε ο εκλεκτός του ΚΚΕ κ. Σταμέλος.
Παρά ταύτα οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορεί να τους ευνοήσει το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ακόμη κι αν οι δικοί τους υποψήφιοι πάρουν μικρότερο ποσοστό ψήφων από το 2014.
Υπό την προϋπόθεση ωστόσο να μπορέσουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει στις 2 Ιουνίου.
Και αυτό επειδή πιστεύουν ότι θα ενισχύσει πολιτικά τους δικούς τους υποψηφίους η ζύμωση που θα μεσολαβήσει από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο για τη διαμόρφωση των πλειοψηφιών στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
Θεωρούν δηλαδή ότι  άλλοι συνδυασμοί που κινούνται είτε στο χώρο του ΚΙΝΑΛ και της Κεντροαριστεράς είτε στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ πιο εύκολα θα οδηγηθούν στη συνεργασία με τους κυβερνητικούς υποψηφίους παρά με τους αντίστοιχους της ΝΔ.
Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές των εκλογικών αναμετρήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις χαμηλές δημοσκοπήσεις έχει δύο ντεζαβαντάζ.
Το πρώτο, ότι η πόλωση που καλλιεργεί του δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα να αναζητήσει συμμάχους σε κεντρικό επίπεδο. Δεύτερον, ότι οι δικοί του υποψήφιοι, πέρα από την χαμηλή αναγνωρισιμότητά τους εισπράττουν και την κυβερνητική φθορά του κόμματός τους.
Αποτέλεσμα;
Περισσότερο πιθανό είναι οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να στηρίξουν υποψήφιους δημάρχους από άλλους χώρους και κυρίως το ισχυρό αυτοδιοικητικά ΚΙΝΑΛ παρά να είναι οι ίδιοι αυτοί που θα αναζητήσουν συμμάχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα βρίσκονται εκτός τελικού.
Στην Αθήνα ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και πρώην γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται σε μονοψήφια ποσοστά και φαίνεται ότι ίσα που εισπράττει την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιον περίγυρό της.
Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν τέταρτο, πίσω από τους κκ.Μπακογιάννη, Γερουλάνο και Κασσιδιάρη ενώ όταν ξεκίνησε ήταν στην πέμπτη θέση αλλά αποσύρθηκε ο κ. Τεντόμας.
Βέβαια τις τελευταίες μέρες ο κ. Ηλιόπουλος δείχνει κάτι να τσιμπάει αλλά εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.
Στη Θεσσαλονίκη, σε μονοψήφια ποσοστά δείχνει να βρίσκεται και η κ. Νοτοπούλου η οποία όπως και ο συνυποψήφιός της, στην Αθήνα, θεωρούνται στελέχη του κομματικού σωλήνα χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αναφορές.
Βέβαια στη Θεσσαλονίκη λόγω των πολλών υποψηφίων η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη αλλά οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι η κ. Νοτοπούλου δεν πείθει ότι αποτελεί νέο και άφθαρτο και γοητευτικό πρόσωπο.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις περιφέρειες.

Χωρίς ισχυρές υποψηφιότητες στις περιφέρειες

Το πρόβλημα για τους κυβερνητικούς υποψηφίους αυξάνει ωστόσο, από το ότι δεν έχουν και ισχυρούς περιφερειάρχες να τους τραβήξουν.
Η κ. Δούρου στην Αττική έχει το βάρος των πολύνεκρων θεομηνιών στο Μάτι και τη Μάνδρα ενώ στα επτάνησα ο κ. Γαλιατσάτος, είχε προσεγγίσει τη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και μόλις το τελευταίο διάστημα επέστρεψε στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Και με αυτόν όμως να έχει τρωθεί η δημοφιλία του, πέρα από τα πήγαινε έλα και με το θέμα της αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων για τη χωματερή στη Λευκίμη της Κέρκυρας.
Ούτε όμως στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει κάποια ισχυρή υποψηφιότητα Περιφερειάρχη που να τραβήξει και τους υποψηφίους δημάρχους του.
Τα πράγματα δυσκολεύει και η πόλωση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγρότες κάτι που αναμένεται να πλήξει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στην ύπαιθρο ακόμη και στη Λάρισα την οποία είχε κερδίσει σχετικά άνετα το 2014 ο υποψήφιός του κ. Καλογιάννης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στους υποψηφίους του στη Βόρεια Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών.


Αν και γενικά οι προσδοκίες του στην περιοχή αυτή δεν ήταν έτσι κι αλλιώς υψηλές.
Ο φόβος ωστόσο της Κουμουνδούρου είναι να επηρεάσει δυσμενώς τους υποψηφίους του κόμματος η διπλή κάλπη των ευρωεκλογών και η χαλαρή ψήφος να μετατραπεί σε ψήφο καταδίκης και των εκλεκτών της στις δημοτικές εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης και ουσιαστικά εκπρόσωπος της Ρένας Δούρου, Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου όχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά, τουλάχιστον δημοσίως, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συγκρούστηκε μαζί του με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως υποψήφιος αποκλειστικά των Οικολόγων Πράσινων στους οποίους ανήκει.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές θα στηρίξει υποψηφίους που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ όπως τον κ. Σαράντη στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό και τον κ, Καπλάνη στην Αγία Βαρβάρα ή τον κ. Λασκαρίδη στην Καλλιθέα ενώ θα επιδιώξει την επανεκλογή του κ.Μπίρμπα στο Αιγάλεω (ο οποίος είναι και ο επικεφαλής των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Ρούσσου στο Χαλάνδρι, του κ. Γκότση στη Νέα Ιωνία, του κ.Κατοπόδη στο Βύρωνα και της κ.Κουλουφάκου στου Ζωγράφου για τους οποίους εκτιμά ότι εμφανίζουν θετικό έργο ως δήμαρχοι.
Πέραν της επανεκλογής των ανωτέρω και άλλων δικών του δημάρχων ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κερδίσει την Καισαριανή και το Νέο Ηράκλειο όπου κατεβάζει νεαρές και χαμηλών τόνων υποψήφιες, την κ. Άννα Παραγιού και την Αιμιλία Τζίβα (η οποία είναι και πρώην αθλήτρια της ΑΕΚ) αντιστοίχως.
Από εκεί και πέρα, στην υπόλοιπη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για τη Λάρισα αλλά και να καταφέρει την εκλογή δικών του υποψηφίων σε περιοχές της Κρήτης σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους αλλά και στη Θράκη.
Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν στα Γιάννενα οι υποψήφιοι για το δημαρχιακό θώκο.
Ο άλλοτε συνεργάτης του Δημήτρη Βίτσα, Λάζαρος Νάτσης διεκδικεί τον δήμο της πόλης με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απέναντί του την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υποστηρίζεται από τη νομαρχιακή επιτροπή της ΝΔ. Ωστόσο, τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και πρόσωπα του λεγόμενου εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Βαγγέλης Μαλέσιος, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του προέδρου της Ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο στην περιοχή καθώς υποψήφιος είναι εκ νέου ο νυν δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ αλλά προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, ο επί δύο τετραετίες με την στήριξη της ΝΔ, δήμαρχος της πόλης, Νίκος Γκόντας και ο καθηγητής Μετεωρολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρης Μπαρτζώκας.   
Δύσκολη διαφαίνεται η μάχη και στον δήμο Αλεξανδρούπολης όπου ο νυν δήμαρχος, Βαγγέλης Λαμπάκης ο οποίος διανύει την δεύτερη θητεία του και υποστηρίζεται από τη ΝΔ αλλά είχε ζητήσει με επιστολή του τη στήριξη και του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει να αποτελεί μια δυνατή υποψηφιότητα. Στην κούρσα των δημοτικών εκλογών έχει μπει για πρώτη φορά και ο δικηγόρος, Γιάννης Ζαμπούκης, με την στήριξη του ΚΙΝΑΛ.
Η νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Δημήτρη Λαζόπουλο ο οποίος είναι προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Ενώ το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίζει τον Παύλο Μιχαηλίδη που τότε προερχόταν από τη ΝΔ και αυτή φορά κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
Η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ρόδινη και στα Δωδεκάνησα.
Στη Ρόδο, ο Στράτος  Καρίκης, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δυνατή υποψηφιότητα την οποία στηρίζει η ΝΔ. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αντώνης Καμπουράκης διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο κρατώντας τα «σκήπτρα» της πρώτης θέσης όπως θέλουν τα προγνωστικά ενώ υποψήφιος είναι εκ νέου και ο νυν δήμαρχος του νησιού Φώτης Χατζηδιάκος.
Στα Χανιά, ο  ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Γιάννη Σαρρή, ο οποίος ήταν και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος το 2014 και τότε απέσπασε ποσοστό 15,83%.
Ωστόσο, αν υπάρξει δεύτερος γύρος, οι πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τον νυν δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία και προέρχεται από την Δημοκρατική Αριστερά.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Παπαδογιάννης έχει τη στήριξη της ΝΔ.
Η απλή αναλογική όμως παρά τις επιθυμίες της Κουμουνδούρου είναι πιθανόν να περιπλέξει τα πράγματα και να αποβεί προς όφελος υποψηφίων μικρότερων κομμάτων ή και ανεξαρτήτων.
Οπότε, μπορεί τα πράγματα να περιπλακούν και η κυβέρνηση να πέσει μέσα στο «λάκκο» τον οποίο έσκαβε για τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης