Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H γενιά του «996»

tags :
H γενιά του «996»
Μαρξ και Ένγκελς θα στριφογύριζαν στους τάφους τους αν έβλεπαν τις συνθήκες εργασίας στην «κομμουνιστική» Κίνα
Ήταν το μακρινό 1867 όταν ο Καρλ Μαρξ εξηγούσε στο Κεφάλαιο τη θεωρία της υπεραξίας και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο καπιταλιστικό σύστημα.
Έναν αιώνα και κάτι μετά, ο Τζακ Μα, ιδρυτής του κινέζικου τεχνολογικού κολοσσού Alibaba χαρακτηρίζει «τεράστια ευλογία» για τους νέους εργαζόμενους το περιβόητο μοντέλο «996».
Λίγες μέρες πριν την Εργατική Πρωτομαγιά, τρίζουν τα κόκαλα των εργατών του Σικάγο που έδωσαν το αίμα τους το 1886 για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην οκτάωρη εργασία.
Σύμφωνα με τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο, οι νέοι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για την ευκαιρία που τους δίνεται να εργάζονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα...
Ήτοι τους προτρέπει να εργάζονται 72 ώρες την εβδομάδα, την ώρα που η νομοθεσία της Κίνας δεν επιτρέπει η εργασία να ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα!
Τουλάχιστον στα χαρτιά.
«Αν δεν εργαστούν τώρα που είναι νέοι, πότε θα το κάνουν» διερωτήθηκε με περισσό κυνισμό ο Κινέζος μεγιστάνας.
 «Σε αυτόν τον κόσμο, όλοι θέλουν την επιτυχία, θέλουν μια καλή ζωή, θέλουν να τους σέβονται.
Σας ρωτώ όλους, εάν δεν καταβάλλετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από τους άλλους, πώς μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε;», δήλωσε ο Ma απευθυνόμενος στους εργαζόμενος, πουλώντας το «όνειρο» του στελέχους που θυσιάζει την προσωπική του ζωή στον βωμό της «επιτυχίας».
Την ίδια ώρα δεν έλειψαν και οι συγκαλυμμένες απειλές, καθώς προειδοποίησε πως «κάποιοι σήμερα είναι άνεργοι, είτε εργάζονται σε εταιρείες με χαμηλά έσοδα ή οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο.
Σε σχέση με αυτούς, έως σήμερα, συνεχίζω να νιώθω τυχερός, δεν μετανιώνω που δουλεύω 12 ώρες την ημέρα, ποτέ δεν θα το άλλαζα αυτό».
Βέβαια, οι δηλώσεις του πλουσιότερου επιχειρηματία της Κίνας δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν εντύπωση, καθώς αντιπροσωπεύουν πλήρως το δόγμα που επικρατεί στην κινεζική βιομηχανία πληροφορικής και όχι μόνο.
Ο ιδρυτής της Alibaba άλλωστε δεν φαίνεται να πτοείται από το γεγονός ότι στην Κίνα έχουν καταγραφεί θάνατοι νέων εργαζομένων πριν κλείσουν τα 30 τους, λόγω εργασιακού άγχους, ούτε από τις αυτοκτονίες στα κινέζικα εργοστάσια.
Άλλωστε, η Alibaba έχει κατηγορηθεί ως μία από τις εταιρίες με τις χειρότερες συνθήκες εργασίας στην Κίνα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, πρόσφατα μια ομάδα προγραμματιστών ξεκίνησε την πρωτοβουλία «996.ICU» στην πλατφόρμα GitHub, προκειμένου να αντιταχθούν στο μεγάλο χρονικό διάστημα εργασίας.
Η Alibaba αναφέρθηκε ως μία από τις εταιρείες που επιβάλει αυτά τα απάνθρωπα ωράρια.
«Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους», έγραφαν οι Μαρξ και Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
Σίγουρα θα  στριφογύριζαν στους τάφους τους αν έβλεπαν τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην «κομμουνιστική» Κίνα.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης