Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων – Απομένουν τοπικές εστίες

tags :
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων – Απομένουν τοπικές εστίες
Αποφεύχθηκε το χειρότερο, θα ανοικοδομήσουμε το ναό υποστήριξε ο πρόεδρος Macron
Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, καθώς όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η πυροσβεστική υπηρεσία έχουν απομείνει μόνο μερικές εστίες.
Ύστερα από 8 και πλέον ώρες μάχης με τις φλόγες σε ένα από τα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η πυροσβεστική ανακοίνωσε πως η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί εν μέρει και ότι απομένουν μόνο τοπικές εστίες να κατασβεστούν.
Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 15/4 και που έχει καθηλώσει όλο τον πλανήτη, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.
Η μάχη με τις φλόγες διήρκεσε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να μάχονται για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του ναού και παράλληλα να διασώσουν όσα περισσότερα από τα ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά κειμήλια.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Macron, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Η πυροσβεστική διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτηρίου σώθηκε από την καταστροφή.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά.
Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα, αποκλείοντας τουλάχιστον προς το παρόν τα σενάρια τρομοκρατικής ενέργειας ή εμπρησμού.
Σημειώνεται πως ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Η Notre Dame που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης