Αίγυπτος: Ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Παρατείνεται η θητεία του προέδρου

Αίγυπτος: Ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Παρατείνεται η θητεία του προέδρου
Ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Αίγυπτο 
Σε ψηφοφορία τίθεται αύριο η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος στην Αίγυπτο, η οποία θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να παραταθεί η, τετραετής σήμερα, θητεία του προέδρου της χώρας Abdel Fattah el-Sisi.
Με βάση την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο el-Sisi ενδέχεται να είναι σε θέση να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες στην προεδρία αφού ολοκληρώσει την τρέχουσα, το 2022.
Ωστόσο, νεότερο προσχέδιο του αναθεωρημένου άρθρου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, αφήνει να εννοηθεί πως ο el-Sisi θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως τουλάχιστον το 2030, αφού θα παρατείνει την τρέχουσα θητεία του κατά δύο χρόνια και θα του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2024.
Η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες Κυριακή ότι το αναθεωρημένο άρθρο εγκρίθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής και πρόκειται πλέον να τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, πιθανόν αύριο.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι οι τροποποιήσεις με εκπροσώπους διάφορων κοινωνικών τομέων που οργανώθηκαν από το κοινοβούλιο για να ακουστούν και άλλες απόψεις.
Εάν εγκριθεί από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο η αναθεώρηση του Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του μήνα πριν εφαρμοστεί.
Υποστηρικτές του el-Sisi κατέχουν τις περισσότερες από τις 596 έδρες της αιγυπτιακής Βουλής.
Η αναθεώρηση προβλέπει επίσης τη δημιουργία Γερουσίας, που θα αποτελείται από 180 μέλη, και την παραχώρηση στον πρόεδρο της χώρας νέων εξουσιών, όπως ο διορισμός δικαστών και αρχιεισαγγελέα.
Σχεδιάζεται ακόμη η αναθεώρηση του Άρθρου 200 του Συντάγματος ώστε να προστεθεί ότι καθήκον των ένοπλων δυνάμεων είναι η προστασία «του Συντάγματος, της Δημοκρατίας, της θεμελιώδους δομής της χώρας και της κοσμικής φύσης» του πολιτεύματος.
Επικριτές των προτάσεων αυτών εκφράζουν φόβους πως ο στρατός θα αποκτήσει ακόμη περισσότερη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αιγύπτου.
Υποστηρικτές του el-Sisi λένε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απαραίτητη προκειμένου ο πρόεδρος να έχει μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου να ολοκληρώσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα και να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τονίζουν ότι συγκεντρώνονται ακόμη περισσότερες εξουσίες στα χέρια ενός ηγέτη τον οποίο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν ότι εξαπέλυσε εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας και περιστολής των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS