Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το δημογραφικό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Γιατί το δημογραφικό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία
H πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι μία τεράστια απειλή για την ίδια την παγκόσμια οικονομία
Η μεγαλύτερη απειλή για τον παγκόσμια οικονομία και το μέλλον του σύγχρονου πολιτισμού  όπως τη γνωρίζουμε, δεν  είναι ούτε το χρέος, ούτε ο αποπληθωρισμός, σύμφωνα με μελέτη του Euromonitor.
Η μεγαλύτερη απειλή είναι αυτή του δημογραφικού, όπως αναφέρεται στην εν λόγω μελέτη. 
Ενώ κατά την τελευταία δεκαετία οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στον τρόπο αντιστροφής της παγκόσμιας σημασίας του χρέους και στην αντιστροφή της διαρθρωτικής μείωσης του πληθωρισμού παρατηρήθηκε μία ακόμη πιο ανησυχητική τάση: η πληθυσμιακή συρρίκνωση εξαιτίας παραγόντων όπως η μείωση των ποσοστών γονιμότητας, τα αυξανόμενα διαζύγια και τα ακριβά ακίνητα.
Και σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου αυτό το φαινόμενο συγκρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Ιαπωνία και σε λίγες ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν όλα τα κράτη πρόκειται να βιώσουν μείωση του αριθμού των παιδιών ανά νοικοκυριό την περίοδο 2000-2030.
Ειδικότερα, από το 2015 έως το 2030, το Euromonitor αναμένει στις αναπτυγμένες οικονομίες να μειωθεί κατά 20% ο αριθμός των παιδιών ανά νοικοκυριό και στις αναπτυσσόμενες να υποχωρήσει κατά περίπου 15%.
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνεται, ήταν μόλις το 2012 όταν ο αριθμός των  άτεκνων ζευγαριών παγκοσμίως ξεπέρασε τον αριθμό των οικογενειών με παιδιά.
 
Ενώ αυτή η τάση είναι ανησυχητική και βαίνει επιδεινούμενη αναμένεται οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες να ακολουθήσουν τις πτωτικές τάσεις στην Ιαπωνία.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην τεχνολογία, πιο αστικός και σύμφωνα με το Euromonitor είναι μια αγορά όπου τα ζευγάρια με παιδιά αναμένεται να μειωθούν κατά 5% από το 2018 έως το 2030.
Αυτή η δημογραφική παρακμή έχει ευρείες συνέπειες σε όλες τις πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς τα μεγέθη της οικογένειας μειώνονται, θα επηρεάσουν τελικά την ίδια τη διαβίωση.
Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι μεγάλες πόλεις πιθανότατα θα δουν αυξημένη πίεση στην ακίνητη περιουσία και τις τιμές ενοικίων διαμερισμάτων προσαρμοσμένων σε οικογένειες με λίγα παιδιά ή καθόλου.  
Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στη συνέχεια στη ζήτηση για λιγότερα είδη οικιακής χρήσης και μικρότερα οχήματα και μικρότερα ηλεκτρικά είδη κ.α.
Μια άλλη αξιοσημείωτη συνέπεια αυτής της παγκόσμιας «ιαπωνικοποίησης» είναι ότι  τα λιγότερα παιδιά θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες.
Τα ζευγάρια με λίγα παιδιά πλέον θα δαπανήσουν γι αυτά περισσότερα χρήματα και με κατεύθυνση υψηλής ποιότητας προϊόντα ενώ οι άτεκνες οικογένειες θα ξοδέψουν χρήματα για την προσωπική τους ευχαρίστηση.
Εν ολίγοις και βάσει των εκτιμήσεων, που υπάρχουν, το δημογραφικό πρόβλημα θα οδηγήσει σε μία πολωτική κατάσταση επ’ ωφελεία των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος μικρότερων επιχειρήσεων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις νέες επιταγές των καταναλωτών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης