Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η Ευρωζώνη εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία – Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί

Draghi: Η Ευρωζώνη εξαρτάται από την παγκόσμια οικονομία – Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί
Οι προοπτικές της Ευρωζώνης εξαρτώνται από την παγκόσμια οικονομία, υπογράμμισε ο Mario Draghi 
Οι προοπτικές της Ευρωζώνης αυτήν την περίοδο «εξαρτώνται θεμελιωδώς» από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi.
Μιλώντας από την Ουάσιγκτον (στην 39η συνάντηση της International Monetary and Financial Committee), ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός εντός της Ευρωζώνης θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμο, με στήριξη από τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, την ανάπτυξη και την αύξηση των μισθών.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό (1,9%) το 2018, μετά από έντονη ανάπτυξη το προηγούμενο έτος.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους ιδιοσυγκρασιακούς εγχώριους παράγοντες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη εξασθενούν, οι παγκόσμιες επιπτώσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη του ευρώ.
Η εμμονή των αβεβαιοτήτων, που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, η απειλή προστατευτισμού και των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές, αφήνει σημάδια στο οικονομικό κλίμα.
Ταυτόχρονα, η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλό επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την καθοδική της τάση, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από δέκα εκατομμύρια από τα μέσα του 2013.
Ωστόσο, τα στοιχεία του 2018 ήταν αδύναμα, ιδίως στους τομείς μεταποίησης και εμπορεύσιμων αγαθών, αντανακλώντας την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως ένας μεγάλος βαθμός διευκόλυνσης μέσω της νομισματικής πολιτικής παραμένει απαραίτητος για τη διαφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, την υποστήριξη της οικονομικής επέκτασης και τη σταθεροποίηση του μισθού στο 2%.
Επί αυτού, ανέφερε ως σχετικά εργαλείο τόσο τα επιτόκια, όσο και το πρόγραμμα TLTRO (το οποίο ξεκινά εκ νέου, για Τρίτη φορά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).
«Στη Ευρωζώνη, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής, άλλοι τομείς πολιτικής πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στη μείωση των τρωτών σημείων.
Η συνέχιση της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης πέρυσι, μαζί με τις μικρο- και μακροπροληπτικές δράσεις, συνέβαλε επίσης στην υποστήριξη της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ. (…)
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 σημαντικών ιδρυμάτων ανήλθε σε 14,2% στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2018.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 94 δισεκ. ευρώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, ενώ ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 4,2%, από 5,2% το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, η κερδοφορία των τραπεζών, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες, παραμένει χαμηλή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης