Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το TLTRO του Draghi οδηγεί σε ράλι τα oμόλογα, αλλά μήπως δεν αρκεί για την ανάπτυξη;

Το TLTRO του Draghi οδηγεί σε ράλι τα oμόλογα, αλλά μήπως δεν αρκεί για την ανάπτυξη;
Παρά το ράλι στα ομόλογα, οι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη
Σε ιστορικά χαμηλά έχει οδηγήσει τα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να υιοθετήσει ένα τρίτο πρόγραμμα TLTROs, την ώρα όμως που οι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις αν αρκεί για να τονώσει την ασθμαίνουσα ανάπτυξη.
Οι αγορές ομολόγων - ιδιαίτερα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία -  δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην απόφαση της ΕΚΤ για έναν νέο γύρο φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης, γεγονός που αποτυπώνεται στην υποχώρηση των αποδόσεων, παρά το γεγονός ότι πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για τη χαμηλή ανάπτυξη.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στη ζώνη του 3,31% και τα ομόλογα, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,49%.
Στις 19 Οκτωβρίου το ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%,  βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.
Σύμφωνα με τη Fitch άλλωστε, τα TLTROs θα ωφελήσουν τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ιταλία και Ισπανία.
Ο νέος γύρος φθηνών δανείων της ΕΚΤ θα μειώσει τι ρίσκο χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ισπανικές τράπεζες.
Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της ΕΚΤ κατευθύνεται στον τραπεζικό τομέα των δύο χωρών.
Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης αναμένουν ότι  οι ιταλικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το TLTRO-III για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότηση από το TLTRO-II, η οποία αρχίζει να ωριμάζει φέτος και ανερχόταν στα 239 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018.
 Οι πιο αδύναμες τράπεζες της Ιταλίας αναμένεται να λάβουν περισσότερο νέα δάνεια από τον μηχανισμό της ΕΚΤ σε σχέση με τα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα.
Για τις ισπανικές τράπεζες, η χρήση του TLTRO-III αναμένεται να είναι πιο ευκαιριακή, με στόχο να εκμεταλλευτεί τη φθηνή χρηματοδότηση για την τόνωση της κερδοφορίας.
Στις υπόλοιπες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο επίσης ευκαιριακή, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Κύπρο, στα τραπεζικά συστήματα των οποίων υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την αγορά.
Όσον αφορά χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία οι άλλες χώρες του Βορρά, θα πρέπει να επιδεινωθούν δραματικά οι συνθήκες στις αγορές, προκειμένου να κριθεί απαραίτητη η χρήση του TLTRO - III.
Στην Πορτογαλία, οι τράπεζες αναμένεται να αντικαταστήσουν μόνο ένα μέρος από τα TLTRO - II με το TLRTO -III, αν και η στρατηγική αναμένεται να διαφέρει απ΄τράπεζα σε τράπεζα.
Στην Ιρλανδία οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες έχουν σχεδόν αποπληρώσει πλήρως το TLTRO -II της προηγούμενης χρονιάς.

Στα ύψη η ανησυχία για τη χαμηλή ανάπτυξη

Παρά το ράλι που παρατηρήθηκε στα ομόλογα το τελευταίο διάστημα, οι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη.
Πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,3% το 2019.
Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές, μεταξύ των οποίων της Capital Economics, δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής  χαλάρωσης (QE) το 2020.
Ενδεικτική είναι και η προειδοποίηση του προέδρου της UBS, Axel Weber, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη ξεμένει από νομισματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της χαμηλής ανάπτυξης.
Την ώρα που αναδυόμενες οικονομίες και ΗΠΑ ανακάμπτουν, τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία επιμένουν, τόνισε ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.
«Είμαστε κάπως επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Ευρώπης να κάνει χρήση των εργαλείων στήριξης, προκειμένου να βγει από αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Weber, ο οποίος έκανε λόγο για καθοδικούς κινδύνους.
Πάντως το βασικό σενάριο σύμφωνα με τον Weber δεν είναι η ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά μια ανάπτυξη σχήματος L, δηλαδή αργή και σταδιακή.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Capital Economics, εκτιμούν ότι εάν το πρόγραμμα TLTRO - III είναι πιο γενναιόδωρο από τα προηγούμενα, θα οδηγήσει σε άνοδο του τραπεζικού δανεισμού και θα επισκιάσει μέρος του κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
Ως εκ τούτου, θα υποχωρήσει η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός συστήματος κυμαινόμενων επιτοκίων, για το οποίο άλλωστε ο Mario Draghi εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός.
Δεν λείπουν επίσης οι αναλυτές οι οποίοι αναμένουν μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, ωστόσο η επίδραση μιας μικρής μείωσης θα αναδείξει απλώς την ανάγκη για νομισματική χαλάρωση, ως εκ τούτου η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεκκινήσει το QE το 2020.

Η διαδοχή Draghi και τα ανοικτά μέτωπα

 Η θητεία του Mario Draghi ολοκληρώνεται, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, οκτώ από του 19 εθνικούς διοικητές τραπεζών θα έχουν αποχωρήσει.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ θα βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις και η επιλογή για την αντικατάστασή του είναι ασυνήθιστα πολιτική, όπως σχολιάζει ο Economist.
Γάλλοι και Γερμανοί θα επιδιώξουν να τοποθετήσουν έναν συμπατριώτη τους ή, στην περίπτωση των Γερμανών ένα "γεράκι" από τη βόρεια Ευρώπη.
Όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Οι κακές επιλογές μπορεί να σημάνουν λάθη στην αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης ή έναν εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό.
Η αξιοπιστία της τράπεζας ως φύλακας του ευρώ, η οποία έχει κερδηθεί με πολύ αγώνα, μπορεί να τεθεί υπό απειλή.
Ο επόμενος διοικητής της ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική στρατηγική πολιτική της τράπεζας, να κατευθύνει τις προσπάθειές της στην επιστροφή του πληθωρισμού εντός των στόχων και ίσως να αντιμετωπίσει και μια ύφεση κατά την προσπάθεια εξισορρόπησης των ανταγωνιστικών πολιτικών συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης