Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Welt: Η Ελλάδα είναι πιο υγιής οφειλέτης από τις ΗΠΑ - Οι ιδιώτες επενδυτές επέστρεψαν

Die Welt: Η Ελλάδα είναι πιο υγιής οφειλέτης από τις ΗΠΑ - Οι ιδιώτες επενδυτές επέστρεψαν
«Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα» επισημαίνει στη γερμανική εφημερίδα αναλυτής της Societe Generale
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στους αναλυτές η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα και από εκείνα των ΗΠΑ.
«Εάν χρειαζόταν απόδειξη ότι οι χρηματαγορές έχουν τρελαθεί, τότε αυτή η απόδειξη ήρθε με τα ελληνικά ομόλογα» επισημαίνει στη Die Welt o Albert Edwards από τη Societe Generale επισημαίνοντας ότι μόλις πρόσφατα οι αποδόσεις ήταν άνω του 20%.
Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,17% και διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αντίστοιχους αμερικανικούς τίτλους που κινούνται στο 2,29%.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συγκριτικά χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών έναντι των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν, κανονικά, ότι η Ελλάδα είναι ένας πιο υγιής οφειλέτης.
«Αυτό είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που είναι το δολάριο και σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να αναθέσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τυπώσει χρήμα για να πληρώσει τα χρέη της.
Επίσης, παρότι το χρέος ξεπερνά το 100% η Αμερική αξιολογείται με το κορυφαίο ΑΑΑ. […]
Η Ελλάδα, αντιθέτως, ως μέλος της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα. Και με το χρέος να βρίσκεται στο 188%, η αξιολόγησή της είναι στο ναδίρ.
Εξαιτίας της κακής αξιολόγησης η Ελλάδα δεν στηρίζεται άλλωστε και από την ΕΚΤ.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» αναφέρει η Die Welt.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων;
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «τo comeback υποκινείται από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι και σε αναζήτηση καλών αποδόσεων οδηγήθηκαν στην Αθήνα.
Τα 5ετή γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,43%, όπερ σημαίνει: με τέτοιους τίτλους οι επενδυτές χάνουν χρήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και στα ιταλικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας τα επιτόκια υποχώρησαν δραστικά στο 1,42%.
Αυτό ενισχύσει τη θεωρία ότι στην απεγνωσμένη αναζήτηση αποδόσεων οι επενδυτές αψηφούν τους πιθανούς κινδύνους».




Reuters: Σε χαμηλό 13 ετών οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Την ίδια στιγμή, το Reuters σχολιάζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, καθώς -αυτή την εβδομάδα- έχουν υποχωρήσει κατά 19 μονάδες βάσης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 3,35%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων στο 2,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης