Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «ταφόπλακα» του Βούτση στις πρόωρες εκλογές - Τη Μ. Τρίτη (23/4) ψηφίζονται οι 120 δόσεις

Η «ταφόπλακα» του Βούτση στις πρόωρες εκλογές - Τη Μ. Τρίτη (23/4) ψηφίζονται οι 120 δόσεις
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Βουλής
Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους το χρονοδιάγραμμα εργασιών της Βουλής για το επόμενο διάστημα.
«Ατύπως η Βουλή την τελευταία βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα είναι χωρίς ιδιαίτερες εργασίες», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θα μείνει ανοικτή και στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εβδομάδας για τις περιφερειακές εκλογές.
Προβλέπω επίσης ότι μετά την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, τουλάχιστον μέσα στον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα υπάρχει επίσης πυκνή νομοθετική εργασία.
Γι’ αυτό δεν συνεννοηθήκαμε ακόμη για το αν θα γίνουν θερινά τμήματα.
Η απόφαση θα ληφθεί αργότερα και όταν θα δούμε τον όγκο δουλειάς.
Η προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές, προβλέπεται να είναι τον Σεπτέμβριο».
Μάλιστα, ερωτηθείς αν η επισήμανσή του για το καλοκαίρι σημαίνει και «ταφόπλακα» στα σενάρια που διακινούνται περί πιθανής προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών, απάντησε λιτά και με νόημα: «εντελώς όμως».

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ψηφίζεται η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, μέχρι και τη Μ. Τρίτη, θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, η επικείμενη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις.
Όπως επεσήμανε την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τη Μ. Τρίτη πρόκειται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τον αιγιαλό και την Ασιατική Τράπεζα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα (τα οποία βρίσκονται σε επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές) και τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (για τη θητεία).
Την επόμενη Τετάρτη, εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Την επόμενη Παρασκευή, η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας των βουλευτών, Ανδρέα Λοβέρδου (υπόθεση Novartis), Μάριου Σαλμά (για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων), Παύλου Πολάκη (για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση του Άδωνι Γεωργιάδη) και Πάνου Καμμένου (για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από μήνυση του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη).

Να παραιτηθούν των αναδρομικών οι συνταξιούχοι βουλευτές

Δημόσια έκκληση να μην απαιτήσουν τα αναδρομικά, παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι συνταξιούχοι βουλευτές οι οποίοι είχαν προσφύγει, απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως με την έκκληση αυτή εκφράζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
«Το ζήτημα είναι ηθικό και πολιτικό. Και για μία ακόμη φορά ζητάμε από τους παλαιότερους συναδέλφους να αποσύρουν τις διεκδικήσεις τους ή να παραιτηθούν των αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση ουδείς, ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση, μπορεί να ακυρώσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης αναδρομικών από τέως βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι από το 2009 - επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα - είχε εκφραστεί η βούληση από όλες τις ΚΟ να αποσυνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση από τους μισθούς των δικαστών.
Το 2015, η Βουλή έλαβε την απόφαση να μην ακολουθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις τις αυξήσεις των μισθών των δικαστών και μάλιστα -όπως είπε ο κ. Βούτσης- ακολούθησαν και ονομαστικές μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν δημοσίως διατυπώσει τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση αναδρομικών εκ μέρους των βουλευτών.
«Αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα.
Ακριβώς επειδή δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι βουλευτές για να διεκδικούν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, μέρος ή το όλον των απωλειών που είχαν κατά την περίοδο της κρίσης, υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα και η έκκληση που επαναλαμβάνουμε είναι να αποσυρθούν οι διεκδικήσεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι επί των διεκδικήσεων αυτών έχουν ληφθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Για να είμαστε σαφείς.
Δηλαδή, δεν μπορεί επί της απόφασης η οποία ελήφθη στο ανώτατο επίπεδο κι έχει τελεσιδικήσει να απαγορεύσει, παρά μόνο, προφανώς, μπορεί να βραδύνει ή να επιβραδύνει ή εν πάση περιπτώσει να θέσει ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα, για την ικανοποίησή τους».
«Δεν μπορεί κανείς τελεσίδικες αποφάσεις να τις ακυρώσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Υπογράμμισε, όμως, ότι για τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες καλώς ή κακώς ελήφθησαν, «δεν έχει καμία ευθύνη το παρών πολιτικό σύστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης