Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος από δήλωση Αθανασίου για μίζες - Μαξίμου: Να τοποθετηθεί η ΝΔ - Τι λέει ο ίδιος

Σάλος από δήλωση Αθανασίου για μίζες - Μαξίμου: Να τοποθετηθεί η ΝΔ - Τι λέει ο ίδιος
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis λέει το Μαξίμου
(upd) Σάλος προκλήθηκε από τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου σχετικά με τις μίζες και τα... καθήκοντας του εκάστοτε υπουργού.
Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση καλεί τη ΝΔ να πει ανοιχτά εάν υιοθετεί τη δήλωση ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού, από την άλλη ο ίδιος ο κ. Αθανασίου κάνει λόγο για μηχανορραφίες και μονταζιέρες.
Όλα άρχισαν από τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ αναφορικά με την υπόθεση της Novartis και ερωτηθείς αν η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων, υποστήριξε ότι «είναι στα καθήκοντά του».
«Η παθητική δωροδοκία έχει κριθεί με σειρά αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων ότι ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού και συνεπώς υπόκειται σε αυτή την αποσβεστική προθεσμία» είπε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι «αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να το κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια».
«Δεν θα την έπαιρνε κάποιος την μίζα αν δεν ήταν υπουργός.
Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα τα έπαιρνε οποιοσδήποτε υπουργός σε οποιαδήποτε περίπτωση» είπε ο κ.Αθανασίου, ο οποίος ερωτηθείς εκ νέου για το αν είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του, απάντησε ότι «είναι στα καθήκοντά του».
«Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες πώς έγινε μια δωροδοκία.
Είναι θέματα ουσίας που κρίνει το δικαστήριο.
Οι συγκεκριμένες περιστάσεις όπως εμφανίζονται, χωρίς να έχουμε εμβαθύνει στη δικογραφία, είναι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων.
Από εκεί και πέρα για κάθε αδίκημα αν είναι ή όχι στην ενάσκηση των καθηκόντων το κρίνουν τα αρμόδια συμβούλια» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

Μαξίμου: Ο κ.Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;

«Μετά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για το σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis.
Με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν  παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες.
ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;
Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού.

Οι διευκρινίσεις του κ. Αθανασίου

«Εκτός από τη θλίψη φαίνεται πως και το γαρ πολύ του πανικού, γεννά παραφροσύνη.
Η Κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποτυχίας της πρωτοφανούς στα χρονικά σκευωρίας της υπόθεσης Novartis αλλά και της καταβαραθρώσεώς της δημοσκοπικά, πλέον τα παίζει όλα για όλα: μεταχειρίζεται τεχνάσματα που δεν μπορούν να σταθούν με τους κανόνες κοινής λογικής και τα οποία εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους δημιουργούς τους», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή αναφορές της ΕΡΤ σχετικά με δήλωσή του.
Ο κ. Αθανασίου προσθέτει: «Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής "Απευθείας" στην ΕΡΤ, ευρισκόμενος σήμερα το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του Υπουργού ή τελείται επ' ευκαιρία αυτών.
Απάντησα ότι κατά την επιστημονική άποψή μου αλλά και την πάγια νομολογία των ανωτάτων Δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου περί Ευθύνης Υπουργών (υποθέσεις: Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Παπακωνσταντίνου κ.α) η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού.
Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση "η μίζα είναι στα καθήκοντα του Υπουργού" ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου πως τάχα θεωρώ ότι οι Υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι».
Και συνεχίζει ο βουλευτής της ΝΔ: «Αν είναι δυνατόν οι "φωστήρες" της Κυβέρνησης να θεωρούν ότι οι Έλληνες είναι τόσο αφελείς ώστε να καταναλώσουν άκριτα αυτήν την άθλια μηχανορραφία, που θα προκαλούσε μέχρι και στον Γκαίμπελς θυμηδία για την προχειρότητά της.
Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι οι απόψεις οι δικές μου αλλά και του κόμματος μου είναι σαφείς: θεωρούμε ως αδήριτη ανάγκη την τροποποίηση επί το αυστηρότερον του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, που σήμερα δυσλειτουργεί, και τη θέση μας αυτή την έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους».
Καταλήγοντας ο κ. Αθανασίου υπογραμμίζει: «Αφήνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ τα πυροτεχνήματα και τα τεχνάσματα που σκοπό έχουν μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis, που χρησιμοποιήθηκε με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα και συνειδήσεις, και τώρα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

ΝΔ: Δεν έχει προηγούμενο η κατάντια της ΕΡΤ

Για κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης που έχει μετατραπεί σε «ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τις δηλώσεις Αθανασίου.
«Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο.
Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Βενιζέλος κατά ΣΥΡΙΖΑ για Novartis: Δεν θα παραγραφεί το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας - Ας πρόσεχαν

Αμείωτη συνεχίζεται η κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, ο οποίος με σημερινή του δήλωση απάντησε σε όσα του καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σχόλιά του σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis αλλά και σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» περί μεθοδεύσεων της αντιπολίτευσης για παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Η πολλή θλίψη για την κατάρρευση της σκευωρίας Novartis έχει προκαλέσει σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή και όλο το γνωστό σύστημα.
Μεθοδεύουμε, λένε, παραγραφή μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος!
Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο;
Ας μην ανησυχούν λοιπόν.
Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της έσχατης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται.
Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση», δήλωσε ο πρώην υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Ας ανακτήσουν επιτέλους κάποια στοιχειώδη λογική και ας αντιληφθούν τις συνέπειες που έχει η προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, στην οποία επένδυσαν πολλές ελπίδες.
Στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατάφεραν να δώσουν στην απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τις σχετικές διατάξεις και να εκλέξει ΠτΔ μόνη της.
Στο δε ζήτημα της σκευωρίας Novartis επιχείρησαν μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία- προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιό τους.
Το Σύνταγμα όμως ανθίσταται και εκδικείται.
Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά να λέει ότι «οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα».
Το μόνο που κατάφεραν έτσι είναι να έχει καταγραφεί με τον πιο πανηγυρικό τρόπο η προσπάθεια τους να στήσουν το αντίστροφο σκάνδαλο Novartis, δηλαδή τη σκευωρία σε βάρος όχι δέκα προσώπων αλλά θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών.
Αυτά δεν τα είπα για πρώτη φορά χθες στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι.
Τα έχω πει πολλές φορές στη Βουλή.
Ας πρόσεχαν».

Παπαδημούλης: Συγκάλυψη και παραγραφή το σχέδιο της ΝΔ

«Η άποψη του βουλευτή της ΝΔ, πρώην αρεοπαγίτη, αρχισυνδικαλιστή Αθανασίου, ότι "η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού", αποκαλύπτει κυνικά, τα σχέδια της ΝΔ. Να μην αλλάξει το άθλιο άρθρο 86 του Συντάγματος. Και για την Novartis, συγκάλυψη και παραγραφή!» σημειώνει στο Twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ιδιαιτέρως θερμό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό εν μέσω προεκλογικής περιόδου καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται στα «χαρακώματα» με φόντο τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλουν σκευωρία ενορχηστρώσεως από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου με την κυβέρνηση να σχολιάζει,  φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου επιπροσθέτως, να κατηγορεί την αντιπολίτευση για επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει από την αρχή της εβδομάδας που διανύουμε και τη διαβίβαση σκέλους της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που αφορά τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο με τους εισαγγελείς να ζητούν την άρση της ασυλίας του προκειμένου να τον καλέσουν σε εξηγήσεις ως ύποπτο για δωροδοκία, προμηνύει ότι η πόλωση θα κυριαρχεί καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα φτάσει μέχρι την 26η Μαΐου.  
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, λίγη ώρα μετά τη μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες από κουκουλοφόρους μάρτυρες και τόνιζε πως πρώτος θα ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του.
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η διάσκεψη των προέδρων οπότε και αναμένεται να προσδιοριστεί χρονοδιάγραμμα και κατά συνέπεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πως θα δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ότι αφορά την υπόθεση της Novartis.
Παρά το γεγονός ότι επισήμως στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται δεδομένο ότι θα απασχολήσει τη συνεδρίαση.
Η αντιπολίτευση πάντως είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να σέρνεται η υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό θα επιμείνει, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης να συζητηθεί άμεσα στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία θα εισηγηθεί αν τάσσεται υπέρ ή κατά της άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει δηλώσει ότι «πρώτος εγώ θα ψηφίσω την άρση ασυλίας μου», έκανε λόγο για αθλιότητες ενώ τόνισε ότι για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν «όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών».
Πάντως, κατά πληροφορίες, παρότι δεν έχει κλειδώσει ακόμη τίποτα, η Επιτροπή Δεοντολογίας αναμένεται να συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και το αργότερο μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας να έχει ληφθεί οριστική απόφαση από την ολομέλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης