Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχεί ο Αποστολάκης για την προμήθεια των ρωσικών S-400 από τους Τούρκους - Αιχμές Cavusoglu κατά της Ελλάδας

Ανησυχεί ο Αποστολάκης για την προμήθεια των ρωσικών S-400 από τους Τούρκους - Αιχμές Cavusoglu κατά της Ελλάδας
Ο Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου για τις τουρκικές παραβιάσεις
Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις κινήσεις της Τουρκίας και συγκεκριμένα για την αγορά S-400 από τη Μόσχα εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
«Η προμήθεια των S-400 από τους Τούρκους μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε» τόνισε μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνέντευξης για τη διοργάνωση της αμυντικής έκθεσης DEFEA και συμπλήρωσε «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο του αμερικανικού Κογκρέσου που καλεί τον υπουργό Εξωτερικών υποβάλλει στις ΗΠΑ λίστα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.
«Η αμερικανική πρωτοβουλία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Ελλάδας.
Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους γιατί όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει η χώρα μας πιάνει τόπο.
Είναι μία ενέργεια που αναδεικνύει την Ελλάδα σε σημαντικό δρώντας για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα των παραβιάσεων σε αυτό το επίπεδο, το Κογκρέσο, κάτι το οποίο μας κάνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξους» επεσήμανε.

Αιχμές Cavusoglu κατά της Ελλάδας για τους ρωσικούς S-400 - Το μήνυμα στις ΗΠΑ

Αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε η Άγκυρα με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους S-400, διαμηνύοντας μάλιστα ότι εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να πουλήσουν Patriot στην Τουρκία, θα αγοράσουν περισσότερους πυραύλους ή άλλα αεροπορικά αμυντικά συστήματα από τη Ρωσία.
Μιλώντας στο NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, «απάντησε» στην κριτική των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά S-400 υποστηρίζοντας ότι κάποιες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (σσ. αναφέρεται στην Ελλάδα) έχουν ήδη αγοράσει πυραύλους S-300 αλλά αυτό δεν ήρθε σε σύγκρουση με την ιδιότητά τους ως μέλος του ΝΑΤΟ.
«Εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας πουλήσουν Patriot, αύριο θα αγοράσουμε περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Αντικρούοντας τις απειλές των ΗΠΑ να ακυρώσουν μια συμφωνία για F-35 αν η Τουρκία αγοράσει S-400, ο Cavusoglu δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει αεριωθούμενα αεροσκάφη από άλλη πηγή μέχρι να μπορέσει να παράγει δικά της.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτείνει στην Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot και όχι τους S-400, υποστηρίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τα F-35.
Η Τουρκία απάντησε ότι απευθύνθηκε αλλού, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να της πωλήσουν Patriot, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία της προσέφερε μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης