Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά τα πρακτικά της Fed - Στο +0,03% ο Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall μετά τα πρακτικά της Fed -  Στο +0,03% ο Dow Jones
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στράφηκαν και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit
(upd) Οριακές μεταβολές σημείωσαν σήμερα (10/4/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 26.157 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 2.889 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,69% υψηλότερα, στις 7.964 μονάδες.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, εάν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα απέχει από περαιτέρω αυξήσεις κατά τη διάρκεια του 2019. 
Η μετοχή της Delta Air Lines είχε άνοδο άνω του 1,6%, καθώς η αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων για το πρώτο τρίμηνο του 2019, χάρη στην ανανέωση μιας συμφωνίας με την American Express και στην υψηλή ταξιδιωτική ζήτηση.
Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις JP Morgan Chase και Wells Fargo να αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την Παρασκευή.
Οι προσδοκίες της Wall Street για αυτή την περίοδο δημοσίευσης αποτελεσμάτων είναι απογοητευτικές, με τη FactSet να εκτιμά συγκεκριμένα πως τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα μειωθούν κατά 4,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Από την άλλη, οριακή άνοδο είχε η μετοχή της Apple, στον απόηχο της υποβάθμισής της από την HSBC, επικαλούμενη ανησυχίες για τη μονάδα υπηρεσιών του τεχνολογικού κολοσσού.
Περαιτέρω ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2019 τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 14 μηνών, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών της βενζίνης, των τροφίμων και των ενοικίων.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018- έναντι αύξησης 0,2% του Φεβρουαρίου, ενώ στους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,9%, σημειώνοντας σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με την αύξηση 1,5% του Φεβρουαρίου, που ήταν ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση του δείκτη κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάρτιο, όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2% -ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από τον Φεβρουάριο του 2018- έναντι αύξησης 2,1% του προηγούμενου μήνα.

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τα σχόλια Draghi 

Με ήπια άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ οι επενδυτές αναμένουν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019 και για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν τα αρνητικά επιτόκια.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι είναι νωρίς να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τον τρίτο γύρο των TLTROs και ότι αυτό θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,26% κι έκλεισε στις 386,68 μονάδες.
Μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν ο κλάδος λιανεμπορίου, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,3%, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco για το σύνολο της χρήσης.
Η μετοχή της Tesco σημείωσε άνοδο 3,6% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,47% κι έκλεισε στις 11.905,91 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.421,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 5.449,88 μονάδες.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε αμετάβλητος στις 21.671,76 μονάδες.
Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής συνέρχεται με μοναδικό θέμα το εάν η ΕΕ θα συναινέσει ή όχι στο νέο αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για αναβολή του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May προσέρχεται στη Σύνοδο με κύριο αίτημα να αναβληθεί έως τις 30 Ιουνίου η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit, με τις δύο πλευρές να έχουν μεγάλη απόσταση σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα παραμένει επιφυλακτικό μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για την επιβολή δασμών ύψους 11 δισ. ευρώ στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Υπό αυτό το πρίσμα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα, νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσουν την απαίτηση των αγορών για περαιτέρω καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τις παρενέργειες από τα αρνητικά επιτόκια.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες στη Wall

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 21.687,57 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,03% και τις 6.223,50 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 2.224,39 μονάδες, ενώ μικρότερα ήταν τα κέρδη για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,15% και τις 10.868,14 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 0,13% στις 30.119,56 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,07% και τις 3.241,93 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης