Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όσο οι τραπεζικές μετοχές κλείνουν το χάσμα με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 τόσο θα γίνονται ακριβότερες

Όσο οι τραπεζικές μετοχές κλείνουν το χάσμα με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 τόσο θα γίνονται ακριβότερες
Για να τεθεί πιο απλά όσο κλείνουν την ψαλίδα με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 τόσο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα χαρακτηρίζονται πιο ακριβές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όταν τον Φεβρουάριο 2019 οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταποντίζονταν, η ανάκαμψη των τελευταίων εβδομάδων είναι ένα σημαντικό χρηματιστηριακό γεγονός.
Ήταν η αιτία η άνοδος των τραπεζικών μετοχών να οδηγήσει τον γενικό δείκτη στις 750 μονάδες.
Τα κέρδη των τραπεζών μόνο τις τελευταίες 8-9 εβδομάδες ήταν εντυπωσιακά, μόνο η Πειραιώς έχει κέρδη 215%, η Εθνική 105% και η Eurobank μόλις 49%.
Η Eurobank είχε τα λιγότερα κέρδη και δικαιολογημένα γιατί το deal με την Grivalia διαμορφώνει την τρέχουσα περίοδο P/BV δηλαδή τιμή προς λογιστική αξία 0,5 ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2,5 δισεκ.
Η Eurobank λόγω του μεγάλου σχεδίου μείωσης των NPEs αναπροσάρμοσε την χρηματιστηριακή της αξία και ήδη αποτιμάται ακριβότερα από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.
Ωστόσο η Eurobank ενώ έχει δικαιολογημένη συμπεριφορά, θα παραμείνει συντηρητική μετοχή, δικαιολογημένη ήταν και η επιθετικότητα της μετοχής της Πειραιώς με κέρδη 215% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου 2019.
Να θυμίσουμε ιστορικά χαμηλά ή χαμηλά 2019
0,90 ευρώ για την Εθνική
0,8410 ευρώ για την Alpha
0,5520 ευρώ για την Πειραιώς
0,4644 ευρώ για την Eurobank
Η Πειραιώς σημείωσε το ράλι γιατί η αγορά αποδέχθηκε ότι έχει χρόνο από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών να βρει κεφάλαια ενώ οι ενέργειες της π.χ. με την αξιοποίηση 28 δισεκ. NPEs δημιουργεί την προσδοκία ότι θα πληρωθεί το επιτόκιο του Cocos των 2 δισεκ. ή 160 εκατ τον Δεκέμβριο του 2019 και όλα τα σενάρια…καταστροφής που είχαν κυκλοφορήσει – ακόμη και για σπάσιμο της Πειραιώς σε καλή και κακή τράπεζα – ήταν απλά σενάρια που δεν έχουν καμία βάση.
Όταν οι επενδυτές κατάλαβαν ότι στην Πειραιώς δεν θα υπάρξει ατύχημα προέβησαν σε επιθετικές αγορές.
Βέβαια συνέβαλλαν σημαντικά και ορισμένα γεγονότα.
Π.χ. Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας διαδραμάτισε ρόλο.
Η αποπληρωμή του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας.
Η σταδιακή ανάκαμψη των ακινήτων, η έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου κ.α.
Οι συλλογικές προτάσεις μείωσης των NPEs όπως το ιταλικό μοντέλο κ.α.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έδειξαν ότι οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, δεν θα υπάρξει τραπεζικό ατύχημα και έτσι υπήρξε μια μεγάλη επανατιμολόγηση του τραπεζικού ρίσκου.

Απέχουν έως 71% από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015

Το πρόσφατο ράλι που σημειώθηκε στην αγορά ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά απέχουν σημαντικά οι τραπεζικές μετοχές από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Όσο και εάν φαντάζει παράδοξο, οι τράπεζες εάν θεωρητικά μπορούσαν να φθάσουν στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 με βάση τα μειωμένα κεφάλαια τους και τις επιδόσεις τους….θα ήταν ακραία πανάκριβες.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Eurobank η οποία έχει παρουσιάσει την πιο ολοκληρωμένη εμπροσθοβαρή λύση για τα NPEs με 1 ευρώ ανά μετοχή σημαίνει κεφαλαιοποίηση 3,5 με 3,6 δισεκ. που επίσης σημαίνει P/BV 0,71.
Για να τεθεί πιο απλά όσο κλείνουν την ψαλίδα με τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 τόσο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα χαρακτηρίζονται πιο ακριβές.
Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 με βάση τα τωρινά δεδομένα ήταν ακραία υψηλές.
 
Πορεία μετοχών ελληνικών τραπεζών
Τράπεζα

Τρέχουσα τιμή 9 Απριλίου 2019

Μεταβολή από πρόσφατα ιστορικά χαμηλά

Μεταβολή από τιμές ΑΜΚ του 2015

Εθνική

1,8470 ευρώ

+105%

-62%

Alpha

1,4450 ευρώ

+72%

-28%

Πειραιώς

1,7430 ευρώ

+215%

-71%

Eurobank

0,6955 ευρώ

+49%

-30%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης