Επιχειρήσεις

Frigoglass: Τα κέρδη των … άλλων στη Νιγηρία και το αρνητικό κεφάλαιο μετά την αναδιάρθρωση

tags :
Frigoglass: Τα κέρδη των … άλλων στη Νιγηρία και το αρνητικό κεφάλαιο μετά την αναδιάρθρωση
Το «παράδοξο» φαινόμενο να κερδίζουν μέτοχοι των μη ελεγχουσών συμμετοχών και όχι οι μέτοχοι της μητρικής
Η αναδιάρθρωση του δανεισμού της Frigoglass δεν στάθηκε αρκετή ούτε να γυρίσει ο όμιλος σε κερδοφορία ούτε να επιλυθεί το ζήτημα της αρνητικής του καθαρής θέσης
Στη χρήση του 2018 η καθαρή θέση  του Ομίλου ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε σε 43,0  εκατ., ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής  θέσης 42,3 εκατ. ευρώ  τη χρήση 2017.
Η καθαρή θέση της Μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 22,6 εκατ. αλλά είναι  μικρότερη  από  το  μισό  του  μετοχικού  της  κεφαλαίου.  
Κατά  συνέπεια  ισχύουν  οι  διατάξεις  του  άρθρου  47  του  Νόμου 2190/1920 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 119 του Νόμου 4548/2018 προβλέποντας συγκεκριμένες ποινές για το μέλος του ΔΣ που έχει την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος.
Ο όμιλος μπορεί να προβλέπει ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του αλλά αυτό ισχύει υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις διαπιστώνεται ότι ο όμιλος την  31 Δεκεμβρίου 2018, ο Όμιλος διέθετε  ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 49,1 εκ. εκ ευρώ των οποίων όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις  τα 14 εκ. ευρώ αφορούν ταμειακά διαθέσιμα σε Νάιρα Νιγηρίας που υπόκεινται σε περιορισμούς κίνησης κεφαλαίου.
Ωστόσο από την ανάλυση των καταθέσεων ανά τράπεζα προκύπτει ότι 27 εκ ευρώ είναι κατατεθειμένα στην IBTC Stanbic Bank της Νιγηρίας θυγατρική της Standard Bank.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το export. Gov των ΗΠΑ φορέα που δρα συμβουλευτικά στις επενδύσεις των αμερικάνικων εταιριών στο εξωτερικό η Νιγηρία έχει θεωρητικά αφαιρέσει όλα τα εμπόδια στον επαναπατρισμό κεφαλαίου και μερισμάτων αν το κεφάλαιο εισήχθη στη Νιγηρία με Πιστοποιητικό Εισαγωγής Κεφαλαίων.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η ανάλυση του καθαρού αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα οι μη ελέγχουσες συμμετοχές εμφανίζουν κέρδος 6,6 εκ ευρώ και για τους μετόχους της εταιρίας προκύπτουν ζημίες 8,7 εκ ευρώ με το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σε ζημία 2,1 εκ ευρώ περίπου. Η μητρική εμφανίζει ζημία 1,27 εκ ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί να κερδίζουν οι μέτοχοι των μη ελεγχουσών συμμετοχών και ποιες είναι αυτές.
Το προφανές είναι ότι σε μόλις τρεις εταιρίες του ομίλου όπου υπάρχουν συμφέροντα της Coca Cola με την οποία ο μέτοχος είναι κοινός τα κέρδη είναι πολύ σημαντικά ώστε να προκύπτουν τέτοιες διαφορές ενώ ο υπόλοιπος όμιλος ροκανίζει τα κέρδη των τριών εταιριών.
Πρόκειται για τις Frigoglass Industries Nigeria όπου η μητρική ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 76% ενώ το ίδιο ποσοστό κατέχει και στη Frigoglass West Africa ενώ στην υπερβολικά κερδοφόρα και εισηγμένη στην Νιγηρία Beta Glass Plc το ποσοστό εμφανίζεται να είναι 55%.
Από τα στοιχεία του ισολογισμού της προκύπτει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 μέτοχοι ήταν η Frigoglass Industries Nigeria Limited με 61,88% και η θυγατρική της Frigoglass, Frigoinvest Holdings BV με 8,17%.  
Βέβαια στον ισολογισμό της Frigoglass Industries Nigeria Limited εμφανίζεται ένα συνδεδεμένο μέρος η Frigoinvest Services Cyprus Ltd η οποία χαρακτηρίζεται ως ενδιάμεση μητρική εταιρία.
Η εν λόγω εταιρία δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της Frigoglass!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης