Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι απαντά η Forthnet στο ΒΝ και οι ζημιές που έχουν εγγράψει οι μέτοχοι την τελευταία 10ετία

tags :
Τι απαντά η Forthnet στο ΒΝ και οι ζημιές που έχουν εγγράψει οι μέτοχοι την τελευταία 10ετία
Τι αναφέρει ως απάντηση ο συντάκτης στην επιστολή της Forthnet
Τις θετικές ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να βγει ο όμιλος από τη δυσχερή θέση, περιγράφει ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Forthnet
Γρηγόρης Κατσογιάννης,
ως απάντηση σε δημοσίευμα του bankingnews.gr, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για τα αδύναμα αποτελέσματα που παραθέτει ο συντάκτης της ιστοσελίδας.
Αναλυτικά, η επιστολή της Forthnet:

Κάντζα, 9 Απριλίου 2019
Προς: bankingnews.gr
Αξιότιμε κύριε Λεωτσάκο

Με αφορμή το γενικό άρθρο του συντάκτη της ιστοσελίδας σας κ. Γιώργου Κατικά με τίτλο «Οι ξένοι «αρπάζουν» ελληνικές επιχειρήσεις – Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν δώσει για εξαγορές» (δείτε εδώ) που δημοσιεύτηκε στο Bankingnews.gr τη Δευτέρα 8/4/2019 και σχετικά με την αναφορά για την εταιρεία μας «Τέλος η προσπάθεια πώλησης μέρους της συμμετοχής των τραπεζών στη Forthnet φαίνεται πως προχωράει με αργούς ρυθμούς καθώς τα θεμελιώδη της εισηγμένης είναι εξαιρετικά αδύναμα» την οποία θεωρούμε άδικη για την πραγματική θέση της στην αγορά, επιτρέψτε μας να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
1.    Η εταιρεία μας έχει καταφέρει να καλύπτει με υπηρεσίες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας το 16% των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ την εμπιστεύονται περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και κάποιες από τις μεγαλύτερες της χώρας μας. Στα 24 χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία μας έχει συνδέσει το όνομα της με τα ισχυρότερα brand names των αθλητικών γεγονότων ενώ έχει συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας με τα μεγαλύτερα studios του Hollywood.
2.    Στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τις δημοσιευμένες οικονομικές μας καταστάσεις, τα λειτουργικά μας κέρδη (EBITDA) κυμαίνονται στα επίπεδα των 40-45 εκατ. ευρώ και καταγράφουμε θετικό Free Cash Flow.
Ενδεικτικό, ότι μόνο την τελευταία πενταετία η Forthnet έχει καταβάλει στο ακέραιο προς τον πάροχο που έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά τηλεπικοινωνιών περισσότερα από 480 εκατ. ευρώ, και χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση.
Είναι εμφανές ότι η εταιρεία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα παρότι εδώ και έξι χρόνια δεν έχει ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.
3.    Αναφορικά με το δανεισμό της εταιρείας μας, που συμφωνήθηκε με τις τράπεζες το 2008, λίγο πριν την εμφάνιση της κρίσης, για την εξαγορά της πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης,  υποβάλαμε στις δανείστριες τράπεζες το Μάρτιο του 2013 αίτημα αναδιάρθρωσης του δανεισμού προσαρμοσμένο στις τότε συνθήκες, μαζί με επικαιροποιημένο business plan, που συνυπολόγιζε τους παράγοντες της κρίσης.
Μέχρι σήμερα, οι τράπεζες  έχουν εισπράξει περίπου 120 εκατ. ευρώ σε τόκους.
4.    Τέλος,  θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν αποκτήσει τον δυνητικό έλεγχο της αυξημένης πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet χάρις στην απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας που προχώρησε στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου τον Οκτώβριο του 2016.
Επίσης, το Νοέμβριο του 2017 και στις αρχές του 2019, σε δύο φάσεις, οι δανείστριες τράπεζες μετέτρεψαν επίσης κατά την ίδια αναλογία του ποσοστού κάλυψης του ΜΟΔ, μέρος των ομολογιών που κατείχαν, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται πλέον σε πάνω από 36% των μετοχών της εταιρείας.
Παράλληλα οι δανείστριες τράπεζες, από το Νοέμβριο του 2017, έχουν από κοινού εξουσιοδοτήσει την Ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, να αναζητήσει επενδυτές για την εταιρεία.
Οι διαπραγματεύσεις και αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία Nomura, είναι αποκλειστικά θέμα της κοινοπραξίας των τεσσάρων δανειστριών τραπεζών.  
Είμαστε σίγουροι ότι η επιστολή μας αποκαθιστά την πραγματικότητα και βοηθά στην πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών της ιστοσελίδας σας, εξ ου και αναμένουμε τη  δημοσίευσή της.

Με εκτίμηση
Γρηγόρης Κατσογιάννης
Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας Forthnet

Η απάντηση του συντάκτη Γιώργου Κατικά στην επιστολή της Forthnet
 
Με το θέμα που αναφέρεται η Forthnet, ο συντάκτης δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει τη συγκεκριμένη εταιρεία όπως άλλωστε δεν είναι στις προθέσεις μας συνολικά για τις εισηγμένες του ΧΑ.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
Η αναφορά στα «εξαιρετικά αδύναμα θεμελιώδη» δεν έχει να κάνει ούτε με το ύψος των EBITDΑ, ούτε με τις παροχές της εταιρείας σε νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχει πελάτες, ούτε με την ανθεκτικότητα της επιχείρησης στη διάρκεια της κρίσης.
Σαφώς και σεβόμαστε τις προσπάθειες της διοίκησης όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η δική μας η προσέγγιση έχει να κάνει με την πλευρά των μετόχων.
Ένας μέτοχος επομένως της εταιρείας βλέπει την πορεία της μετοχής στο σχετικό μηνιαίο διάγραμμα και το γεγονός ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται στην κατηγορία της επιτήρησης όπου εκεί μεταφέρονται οι μετοχές εταιρειών με οικονομικά προβλήματα (το 2010 οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης και εισήχθη στην επιτήρηση).
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2017 ο όμιλος είχε τζίρο 294 εκατ. ευρώ από 320,8 εκατ. ευρώ και ζημιές για τους μετόχους της μητρικής 29,5 εκατ. ευρώ από 23,7 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 189 εκατ. ευρώ (βάσει της ελληνικής νομοθεσίας πρέπει οι εταιρείες που έχουν αρνητική θέση να λαμβάνουν μέτρα) και οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 597 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν μόλις στα 2,6 εκατ. ευρώ με θετικές πάντως ελεύθερες ταμειακές ροές.
Ο έλεγχος έχει περιέλθει στις τράπεζες αφού οι βασικοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν στην έκδοση του ομολογιακού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης