Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump, το σύντομο μάθημα ιστορίας και η αλήθεια πίσω από τα υψίπεδα του Γκολάν - Money As Usual

Ο Trump, το σύντομο μάθημα ιστορίας και η αλήθεια πίσω από τα υψίπεδα του Γκολάν - Money As Usual
Ο Trump απέφυγε να παραδεχθεί οτι το αιφνίδιο μάθημα ιστορίας περιελάμβανε κι ένα προγραμματισμένο μάθημα οικονομίας στο οποίο είχε πάντα καλύτερους βαθμούς 
Μετά από ένα «πρόχειρο μάθημα ιστορίας» με μέλη της Εβραϊκής Συμμαχίας των Ρεπουμπλικάνων στη διάρκεια μια συζήτησης τους στο Λάς Βέγκας αποφάσισε ο αμερικανός πρόεδρος να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν.
Μια ιστορική διαμάχη μισού αιώνα οπότε και τα υψίπεδα καταλήφθηκαν το 1967 από το Ισραήλ και προσαρτήθηκαν το 1981, με τη διεθνή κοινότητα να μην το έχει αναγνωρίσει ουδέποτε.
Ο πρόεδρος Trump ωστόσο ανακίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης της κυριαρχίας του Ισραήλ μόλις πριν από μερικές ημέρες κι εχθές ανακοίνωσε και επίσημα ότι έλαβε την απόφαση του.
Ο Trump παραδέχθηκε ότι η απόφαση του ήταν αιφνίδια κι έγινε μετά από μια σύντονη συζήτηση με τους ανώτερους σύμβουλούς του για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ David Fridman και του γαμπρού του Jarend Kusner.
«Είπα, ‘παίδες, κάντε μου μια χάρη. Κάντε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή, στα γρήγορα. Θέλω στα γρήγορα. Έχω πολλά πράγματα τα οποία δουλεύω: Κίνα, Βόρεια Κορέα. Πείτε μου στα γρήγορα», τόνισε ο Trump, προκαλώντας γέλιο στο πλήθος που τον άκουγε.
«Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα εγώ να αναγνωρίσω ακριβώς αυτό που συζητάμε», είπε περιγράφοντας τη συνομιλία.
Αυτό ωστόσο που ξέχασε να παραδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ότι «στο σύντομο μάθημα ιστορίας» υπήρξαν και πληροφορίες για τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στα υψίπεδα του Γκολάν και έχουν ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του Ισραήλ.
Δηλαδή «Money-As-Usual».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως συνέχισε να στηρίζει το «παραμύθι» για το «αιφνίδιο μάθημα ιστορίας» - κι όχι οικονομικών λέγοντας ότι συνήθως απαιτεί σύντομες ενημερώσεις και είναι γνωστός για το γλαφυρό τρόπο που εξιστορεί.
Αναφέρθηκε δήλωσε στο ότι ο Fridman έπαθε σοκ «σαν ένα υπέροχο, πανέμορφο μωρό» και ρώτησε τον πρόεδρο αν θα το έκανε στα αλήθεια.
«Και είπα ‘ΜΠΑΜ’, τελείωσε», σημείωσε ο Trump, περιγράφοντας την ταχύτητα με την οποία έλαβε την απόφασή του.
«Παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Και παίρνουμε καλές αποφάσεις».
Όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ρώτησε το κοινό του ποιός θα κερδίσει τις ισραηλινές εκλογές – κάποιοι φώναξαν «Μπίμπι» και ο Trump απάντησε.
«Πιστεύω ότι θα είναι αμφίρροπη μάχη. Δύο καλοί άνθρωποι».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyaju (γνωστός και με το υποκοριστικό ‘Μπίμπι’) θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές της Τρίτης, 9ης Απριλίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Netanyahu και αυτό του βασικού του αντιπάλου Benny Gants να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Τη στιγμή που ο Trump ξεκίνησε την ομιλία του, τρεις διαδηλωτές σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους φωνάζοντας «Οι Εβραίοι είναι εδώ για να πουν – η κατοχή είναι μια μάστιγα». Το υπόλοιπο πλήθος γρήγορα τους αποδοκίμασε φωνάζοντας «USA! USA!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης