Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές (26/5), με νέο κοινωνικό συμβόλαιο - Η ΝΔ πολιτεύεται με λάσπη και ψέματα

Τσίπρας: Νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις Ευρωεκλογές (26/5), με νέο κοινωνικό συμβόλαιο -  Η ΝΔ πολιτεύεται με λάσπη και ψέματα
O Αλέξης Τσίπρας έδωσε  το στίγμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία
Κάλεσμα συστράτευσης στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα (6/4/20190 στο Γαλάτσι στην πανελλαδική συνάντηση για μία Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία.  
O Αλέξης Τσίπρας έδωσε  το στίγμα της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων κάτω από την «ομπρέλα» του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφοντας τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την προγραμματική σύγκλιση απέναντι στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς αλλά και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.
«Βάζουμε το πρώτο λιθαράκι για μια νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία του τόπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως μέγιστο στόχο τη νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου.
«Σήμερα συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ.
Τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου. Τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης.
Τη νεολαία των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης  και των μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο στις επικείμενες ευρωεκλογές την ήττα της ακροδεξιάς,  που για να επιτευχθεί, χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Και στη βάση συγκεκριμένων αξόνων: Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα,  για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα.
Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου.
Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Έκτον, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας.
«Παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη»
Όπως αναμενόταν ενόψει και εκλογικών αναμετρήσεων η ομιλία του πρωθυπουργού είχε έντονο εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα με τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει υπερτονισμένα τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης,  τη θέσπιση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, την καθολική πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και την αναδιανομή πόρων από την υπεραπόδοση της οικονομίας.
«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία λεηλατημένη.
Δεν κάναμε θαύματα, αλλά πετύχαμε πολλά», σημείωσε.



«Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού»

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τους στόχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν, Manfred Weber.
«Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. Που πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Επίσης έκανε λόγο για πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς περιλαμβάνει: Απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση των μισθών, διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου, διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και απολύσεις στο δημόσιο.

«Η Ευρώπη αγνόησε τις ιδρυτικές της αξίες»

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ήταν ιδιαίτερα οξύς απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τα ακροδεξιά κόμματα αλλά και πολιτικούς, όπως ο Orban και ο Salvini.
«Παρέδωσαν τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες, φόρτωσαν με δυσβάσταχτη λιτότητα τους λαούς του Νότου, αδιαφόρησαν για τη δημοκρατική αναβάθμιση των θεσμών της Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η σύγκλιση χάθηκε για χάρη της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η κοινωνική αλληλεγγύη μπήκε κάτω από τις επιθυμίες των ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανατράφηκε το τέρας του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς.
Η Ευρώπη αγνόησε τις ιδρυτικές της αξίες και τώρα το σκοτεινό της παρελθόν, επιστρέφει και απειλεί να τα πάρει όλα πίσω. 
Η ακροδεξιά, όμως εμείς καλά γνωρίζουμε, δεν έπεσε από τον ουρανό.
Κάποιοι της έδωσαν πάτημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Γιατί εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες.
Συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.
«Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων.
Δημαγωγών, λαϊκιστών, ακραίων που το σχέδιο τους είναι μια Ευρώπη ακραία συντηρητική, διαιρεμένη, περίκλειστη.
Την Ευρώπη όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων.
\Και ένα τόσο φρικτό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει αντίστοιχα μέσα για την επικράτηση του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.



«Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε εκ νέου της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για ιστορικό βήμα για τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.
«Όταν η Δεξιά στην Ελλάδα ταυτιζόταν με τον εθνικισμό και διαδήλωνε μαζί με τους χρυσαυγίτες.     
Για να αναρωτηθούμε λοιπόν : Ποιος είναι τελικά με την Ευρώπη;
Οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί του Grexit και του Brexit,
Οι υμνητές της λιτότητας και των κλειστών συνόρων ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας και των ευρωπαίων πρασίνων, κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την έβγαλε από τα μνημόνια ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
«Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις.
Να μην αφήσετε την Ευρώπη να βυθιστεί στο σκοτάδι της ακροδεξιάς.
Να δώστε απάντηση σε εκείνους που επενδύουν στην αποχή σας για να γυρίσουν τη χώρα δεκαετίες πίσω», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Η συμπόρευση με Θεοχαρόπουλο και ΔΗΜΑΡ

Συνάντηση με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο στη Βουλή είχε το απόγευμα του Σαββάτου  ο πρωθυπουργός πριν από την πανελλαδική Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνάντηση Τσίπρα - Θεοχαρόπουλου παραβρέθηκαν και οι κκ Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο γραμματέας της ΚΕ Στέργιος Καλπάκης, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Γιάννης Αργυρός, Γιώργος Παπαβασιλόπουλος.
Στη συνάντηση οι δύο άνδρες επισημοποίησαν τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, μετά τη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:
«Συνάντηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς».


Τσίπρας: Καλωσορίζουμε τη ΔΗΜΑΡ στο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων

«Καλωσορίζουμε τη ΔΗΜΑΡ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.
Ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία» έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Θεοχαρόπουλος: Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις

Την απόφασή του για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντίθετες απόψεις, που υπάρχουν εντός των κόλπων της ΔΗΜΑΡ, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αποφασίσαμε να συμπορευτούμε σε προγραμματική βάση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας.
Κοιτάμε μπροστά, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος.
Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές μας», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον  πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου (6/4/2019).
«Η προγραμματική διακήρυξη αποτελεί τη βάση της συμφωνίας μας.
Κοινός μας στόχος μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί ο εθνικολαϊκισμός και οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης