Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η χρηματιστηριακή άνοδος τεστάρει τους αγοραστές

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Η χρηματιστηριακή άνοδος τεστάρει τους αγοραστές
Άρθρο  του  Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Με μια πολύ καλή Δευτέρα και μετά σταθεροποίηση στα ψηλά ξεκίνησε ο Απρίλιος, δίνοντας πάλι ελπίδες για καλύτερες μέρες.
Η Παρασκευή επιβεβαίωσε αυτή την τάση.
Αυτό συνδυάστηκε με καλά νέα όσον αφορά τη συμπεριφορά των δανειστών έναντι της κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, καθώς για μια ακόμη φορά ψηφίζουμε μέτρα και νόμους που μας ζητούνται από τους δανειστές και αυτοί με τη σειρά τους  εκταμιεύουν κονδύλια, εγκρίνουν διευκολύνσεις και δίνουν τον καλό τους λόγο στους οίκους αξιολόγησης.
Φυσικά τα μέτρα και οι νόμοι πολλές φορές δεν εφαρμόζονται και ξαναρχίζουμε από την αρχή.
Όλο αυτό συνδυαζόμενο με την προεκλογική χαλάρωση σε όλη την Ευρώπη λόγω των Ευρωεκλογών, προδιαθέτει για συνέχιση της χαλάρωσης των πιέσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση καλείται να εκμεταλλευτεί αυτή τη χαλάρωση και να προωθήσει κινήσεις που θα ξαναβάλουν στο χάρτη την Ελλάδα, όπως η έκδοση νέου ομολόγου με καλύτερα επιτόκια και η αποπληρωμή μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο.  
Δεν πρέπει όμως να αμελήσει την υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει έναντι των δανειστών, γιατί το τέλος της εκλογικής περιόδου θα φέρει νέες αξιολογήσεις.
Η βδομάδα είχε και κακά νέα, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα επίπεδα που ελπίζαμε, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν προσέλκυσαν σοβαρό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό που έγινε, ενώ ο μισός Πειραιάς κρίθηκε αρχαιολογικός χώρος, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μεγάλο λιμάνι.
Αυτό θέτει νέα εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια για τον ΟΛΠ και τους κινέζους επενδυτές.
Μία μπρος μία πίσω λοιπόν, σε μια Ελλάδα που όλοι περιμένουν να δουν που το πάει.
Χρηματιστηριακά προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες, καθώς η σταθεροποίηση στα ψηλά της περιόδου και η υπέρβαση των 750 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, δίνει προοπτικές για ψηλότερα επίπεδα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών με εβδομαδιαία στοιχεία περνά περίπου στο 770.
Υπέρβαση και αυτού του ορίου, δίνει απευθείας στόχο για τις 820 μονάδες και αν τα επίπεδα διατηρηθούν για λίγο, το όλο κλίμα θα γυρίσει σε μακροπρόθεσμα ανοδικό.
Με το Πάσχα μπροστά μας, που συνήθως δίνει ενεργοποιεί πωλήσεις λόγω των πολλών αργιών αλλά και τις πολλαπλές ανακοινωμένες εκλογές μπροστά μας, θα κρατούσα μικρό καλάθι.  
Το Πάσχα και οι εκλογές συνήθως δρουν ανασταλτικά σε ανοδικές κινήσεις και όπως είπα παραπάνω βρισκόμαστε στα πρόθυρα η τεχνική ανάλυση να σηματοδοτήσει μεγάλη άνοδο.
Οπότε παραμένουμε επιφυλακτικοί και φροντίζουμε να διατηρούμε κάποια ρευστότητα για να εκμεταλλευτούμε τις πτώσεις, αν και το βασικό χαρτοφυλάκιο παραμένει επενδεδυμένο, καθώς το κλίμα είναι ανοδικό.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης