Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «πυρηνικό» όπλο της Σαουδικής Αραβίας που απειλεί τις ΗΠΑ

tags :
Το «πυρηνικό» όπλο της Σαουδικής Αραβίας που απειλεί τις ΗΠΑ
Το «πυρηνικό» όπλο της Σαουδικής Αραβίας που απειλεί τις ΗΠΑ
Πριν από τρία χρόνια η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε την πρώτη της «επίθεση» κατά των ΗΠΑ με τη σιωπηρή απειλή του Ριάντ προς το ότι θα προχωρήσει στην πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν η Ουάσιγκτον ενέκρινε  νομοσχέδιο που θα επέτρεπε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να θεωρηθεί υπεύθυνη στα αμερικανικά δικαστήρια για οποιοδήποτε ρόλο στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Στη συνέχεια, μετά από έξι μήνες, οι Σαουδάραβες απείλησαν για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσουν ως «όπλο» τον πλούτο τους,  ως ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων από τις ΗΠΑ παγκοσμίως.

Infographic: The USA's Biggest Arms Export Partners | Statista

Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

Και τώρα, το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του στο οποίοι επικαλείται τρεις πηγές εξοικειωμένες με την ενεργειακή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, ότι το Ριάντ  απειλεί να σταματήσει βνα χρησιμοποιεί το δολάριο ΗΠΑ ως κύριο νόμισμά στην πώληση του πετρελαίου της, αν η αμερικανική πλευρά ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε μέλη του ΟΠΕΚ σε να τους κατατεθούν αγωγές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από την Ουάσιγκτον.
Ενώ ο «θάνατος» του πετρο-δολαρίουr έχει προβλεφθεί από καιρό (καθώς το πετρο-γουάν αυξάνει την επιρροή του), αυτή είναι η πιο άμεση απειλή για το δολάριο ΗΠΑ.
Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως «πυρηνική» απειλή το την μην χρησιμοποίηση του δολαρίου, ανέφερε μία από τις πηγές που ήταν εξοικειωμένες με το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ριάντ έχει εκφράσει τη συγκεκριμένη απειλή σε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το Reuters o νόμος No Oil Production and Exporting Cartels Act (NOPEC), θα ανακαλέσει την κυρίαρχη ασυλία που έχει προστατεύσει μακρά τα μέλη του ΟΠΕΚ από την αμερικανική νομική δράση.
Το νομοσχέδιο θα άλλαζε το δίκαιο των ΗΠΑ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να μηνυθούν για αθέμιτη σύμπραξη. θα καθιστούσε παράνομη τη συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή τη ρύθμιση αυτών των τιμών - την άρση της κυριαρχικής ασυλίας που διέπουν τα αμερικανικά δικαστήρια βάσει του ισχύοντος νόμου.
Μια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας για την αποδέσμευση του δολαρίου, θα ωφελήσει τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία καθώς και τους κυριότερους καταναλωτές όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι ζητούν κινήσεις για τη διαφοροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου μακριά από το δολάριο, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Ουάσιγκτον στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ρωσία, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, προσπάθησε να πουλήσει πετρέλαιο σε ευρώ και γουάν της Κίνας, αλλά το ποσοστό των πωλήσεών της σε αυτά τα νομίσματα δεν είναι σημαντικό.
Η Βενεζουέλα και το Ιράν, οι οποίες υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, πωλούν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου τους σε άλλα νομίσματα, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του δολαρίου στην αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, αν ένας μακράς διάρκειας σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία, προσχωρήσει στο σύλλογο των πωλητών πετρελαίου εκτός δολαρίου, θα ήταν μια πολύ πιο σημαντική κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.
Ίσως αυτό να εξηγεί γιατί η Ρωσία πουλά δολάρια  και αγοράζει χρυσό τους τελευταίους μήνες ...

Russia

Και γιατί η Κίνα ξαφνικά αναγνώρισε αυξημένα αποθέματα χρυσού ...



Και γιατί υπήρξε αύξησης της αγοράς γουάν από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων το 2018, όπως επεσήμανε το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεση.

Reserves

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε έναν αναλυτή στο CNBC, απορρίψτε κατηγορηματικά την ιδέα ότι η απώλεια της κατάστασης του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δεν είναι κάτι που οι αγορές πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη (ακόμα και όταν αρκετές αξιόπιστες φωνές προειδοποίησαν ότι θα έπρεπε) να θυμάστε αυτό το γράφημα.

Reserves

Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης