Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση: «Αποδυναμωμένη» η Ευρώπη μετά το Brexit, σύμφωνα με το 62% των Γάλλων

Δημοσκόπηση: «Αποδυναμωμένη» η Ευρώπη μετά το Brexit, σύμφωνα με το 62% των Γάλλων
Δημοσκόπηση Figaro: «Αποδυναμωμένη» η Ευρώπη μετά το Brexit, εκτιμά το 62% των Γάλλων
Μόλις το 29% των Γάλλων θεωρούν την Ευρώπη «πηγή ελπίδας» (στην ερώτηση «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι για εσάς πηγή ελπίδας ή πηγή φόβου;»), έναντι ποσοστού 61% το 2003, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησαν για λογαριασμό της Le Figaro οι εταιρείες Odoxa και Dentsu Consulting.
Βέβαια, το 68% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron «La République en marche» και το 57% των ερωτηθέντων που ψηφίζουν τους Σοσιαλιστές απάντησε πως βλέπει την Ευρώπη θετικά.
Τα παραπάνω χαμηλά ποσοστά αντιπροσωπεύουν τις χαμηλές προσδοκίες και τις αμφιβολίες των Γάλλων ψηφοφόρων για την αποτελεσματικότητα της ΕΕ.
Στο ερώτημα «πιστεύετε πως η Ευρώπη θα βγει πιο ενισχυμένη ή πιο αποδυναμωμένη μετά το Brexit;», το 62% απάντησε πως η Ευρώπη μετά το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αποδυναμωμένη και μόνο το 37% των ερωτηθέντων βλέπει την Ευρώπη ενισχυμένη μετά την ολοκλήρωση του Brexit.
Πιο πολύ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού κόμματος, που σε ποσοστό 71% απάντησαν ότι η ΕΕ θα είναι αποδυναμωμένη μετά το Brexit.
Πάντως, το 78% των Γάλλων απάντησε πως όταν ολοκληρωθεί το Brexit ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ενώ μόνο το 22% δήλωσε πως πιστεύει το αντίθετο.
Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν ποιος τομέας είναι αυτός που μετρά για εκείνους περισσότερο και θα επηρεάσει την ψήφο τους ανάμεσα σε τομείς όπως, η αγοραστική δύναμη, το μεταναστευτικό, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, το περιβάλλον, η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η υγεία, η φορολογία, η γαλλική ταυτότητα, η ανεργία και η εκπαίδευση.
Το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η αγοραστική δύναμη θα μετρήσει στην ψήφο του για τις ευρωεκλογές ενώ το 27% θα ψηφίσει έχοντας κατά νου το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Το 24% θα προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, το 24% των Γάλλων ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και αυτός είναι ο τομέας που θα κρίνει την ψήφο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης