Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Χαμηλότερη η πιθανότητα κατάρρευσης στην αγορά κατοικιών, σε σύγκριση με το 2007

ΔΝΤ: Χαμηλότερη η πιθανότητα κατάρρευσης στην αγορά κατοικιών, σε σύγκριση με το 2007
Έκθεση του ΔΝΤ για την αγορά κατοικιών παγκοσμίως
Οι τιμές κατοικιών έχουν «εκτοξευθεί» παγκοσμίως 10+ χρόνια μετά την άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αναγνωρίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από 22 αναπτυγμένες και 10 αναπτυσσόμενες χώρες (με στοιχεία έως το τέλος του 2017), το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα πως η πιθανότητα για μία έκρηξη στη «φούσκα» των τιμών κατοικιών, είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2007.
Παρόλα αυτά, αφού υπογραμμίσει ότι πλέον ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και κυρίως στην Κίνα, το Ταμείο δεν αποκλείει μία απότομα προσαρμογή -καθοδικά- των τιμών τα επόμενα χρόνια, χωρίς αυτό να οδηγεί σε μία κρίση.



«Πάνω από τα δύο τρίτα των χρηματοπιστωτικών κρίσεων τις τελευταίες δεκαετίες ήρθαν μετά από έναν κύκλο άνθισης στις τιμές κατοικιών. (…)
Βραχυπρόθεσμα, η εύκολη πίστωση υποστηρίζει τις τιμές κατοικιών.
Αλλά η μακροπρόθεσμη, εύκολη πίστωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική επιβάρυνση τους ιδιοκτήτες σπιτιού, καθιστώντας τη χρεοκοπία πιο πιθανή.
Οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών συνδέονται με οικονομικές επιβραδύνσεις-κρίσεις και κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Πώς θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να ανταποκριθούν στην αυξημένη επικινδυνότητα των τιμών κατοικιών;
Αν και δεν πρέπει να προσπαθήσουν να στοχεύσουν τις τιμές, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι υπάρχουν πρώτα βήματα που μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των τραπεζών και της οικονομίας.
Το ένα είναι να γίνουν αυστηρότερες οι αποκαλούμενες πολιτικές εποπτείας όταν η οικονομία είναι ισχυρή και η αγορά κατοικιών ακμάζει.
Αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν τον περιορισμό του ποσού ενός στεγαστικού δανείου ως ποσοστό της αξίας του ακινήτου και τον περιορισμό του μεγέθους των μηνιαίων πληρωμών υποθηκών ως ποσοστό του εισοδήματος.
Μια άλλη επιλογή είναι η μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας», σχολιάζει σχετικά το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης