Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Swedbank, στον απόηχο ηχηρών σκανδάλων

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Swedbank, στον απόηχο ηχηρών σκανδάλων
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Swedbank
Την απόφασή του να εγκαταλείψει το αξίωμά του γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Swedbank, Lars Idermark, στον απόηχο δύο ηχηρών σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η σουηδική τράπεζα.
Παράλληλα, επικαλέστηκε τις αντιδράσεις για το ότι παράλληλα υπηρετεί ως διευθύνοντας σύμβουλος στην σουηδική Sodra.
Τη θέση του παίρνει η αναπληρώτρια πρόεδρος, Ulrika Francke.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, η Swedbank απέλυσε την CEO Birgitte Bonnesen.
Η τράπεζα κατηγορήθηκε πρόσφατα για απόκρυψη στοιχείων από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
Οι εν λόγω ύποπτες συναλλαγές αφορούσαν την πολύκροτη υπόθεση της δικηγορικής Mossack Fonseca και των «Panama Papers».
Παρά το ότι η Swedbank αρχικά αποκάλυψε στις αμερικανικές αρχές πως πελάτες της σε Σουηδία και Νορβηγία συνδέονταν με τη Mossack Fonseca, απέκρυψε ότι πελάτες της στη Βαλτική εμπλέκονταν επίσης.
Η είδηση ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις κατηγορίες (και) κατά της παλαιότερης τράπεζα της Σουηδίας για εμπλοκή σε σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, ο Viktor Janukovyts, ο πρόεδρος της Ουκρανίας μέχρι το 2014, χρησιμοποίησε λογαριασμό στη μονάδα της Βαλτικής της Swedbank AB για τη μεταφορά χρημάτων από τη χώρα, σύμφωνα με έκθεση του κύριου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Σουηδίας SVT, την Τετάρτη.
Η έκθεση της SVT βασίζεται σε χιλιάδες σελίδες εγγράφων που συνδέουν τη Swedbank με το σκάνδαλο βρώμικου χρήματος ύψους 230 δισεκ. δολαρίων που απορροφά τη Danske Bank A/S και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS