Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς εκτός προγράμματος, έως αρχές Μαΐου η εκταμίευση - Θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

tags :
Regling (ESM): Η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς εκτός προγράμματος, έως αρχές Μαΐου η εκταμίευση - Θετική η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
Η Ελλάδα εφάρμοσε ακριβώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δήλωσε ο Klaus Regling
Η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς εκτός προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του σημερινού (5/4/2019) Eurogroup, διευκρινίζοντας πως τα 978 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευτούν δεν αποτελούν δόση, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.
Ο Regling τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε ακριβώς αυτά που έχουμε συμφωνήσει και υπογράμμισε πως μετά την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων, θα αρχίσουν οι εθνικές διαδικασίες και εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, η εκταμίευση θα γίνει όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου.
Ο Regling επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αφορούν την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Ο Regling εμφανίστηκε θετικός στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς, όπως τόνισε, είναι ακριβότερα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει αυτή τη στιγμή η Αθήνα στις αγορές.
«Μια εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται θα ήταν λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Regling.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Regling είπε πως από πλευράς ESM «θα το υποστήριζε», ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Εξάλλου, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.
Επιπλέον, ο Regling υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μείωση των NPEs.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του νόμου για την πρώτη κατοικία,.
«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα ο νόμος για την πρώτη κατοικία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Regling.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα "κόκκινα δάνεια" των ελληνικών τραπεζών θα βοηθήσει την Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Βουκουρέστι, έδωσε το «πράσινο φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Μετά το Βουκουρέστι το επόμενο «ραντεβού» της Αθήνας είναι στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 12-14 Απριλίου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς τον διεθνή οργανισμό.
Και φυσικά, αναμένεται η νέα επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση νέας δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και ένα πακέτο προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθούν.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr απο τις 20 Μαρτίου 2019

Η προτεραιότητα εξόφλησης των δανείων του ESM, υπολείπεται του «seniority» του ΔΝΤ… και η περίπτωση της Ελλάδος

Η εξόφληση ενός δανείου σίγουρα αποτελεί βήμα προς τα εμπρός για μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Ωστόσο όταν υπέγραφε η Ελλάδα τις νομικές συμβάσεις για τα δάνεια από τον EFSF, ESM και ΔΝΤ κάθε σύμβαση που στηρίζεται σε ισχυρά νομικά κείμενα εμπεριέχει την έννοια του seniority δηλαδή της προτεραιότητας.
Δηλαδή ο ESM στις συμβάσεις με την Ελλάδα έχει seniority ότι πρώτα θα αποπληρωθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και μετά όλοι οι άλλοι.
Όμως τον ίδιο όρο την προτεραιότητα εξόφλησης – seniority - έχει και το ΔΝΤ.
Το ζήτημα της προτεραιότητας εξόφλησης θα μπορούσε να αποτελέσει καλή αφορμή ώστε ο ESM να εμποδίσει την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Αφού υπάρχουν δύο συμβάσεις με προτεραιότητες εξόφλησης δανείων ποια επικρατεί του ESM που έχει δώσει σχεδόν 240 δισεκ. δάνεια μαζί με τον EFSF ή το ΔΝΤ που έχει απομείνει με 9,2 δισεκ. δάνεια προς την Ελλάδα;
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν ιστορικά προτεραιότητα εξόφλησης καθώς θεωρείται ποιο senior οργανισμός σε σχέση με τον ESM που είναι δημιούργημα των τελευταίων ετών.
Ως εκ τούτου με βάση τις νομικές συμβάσεις η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ χωρίς κανένα νομικό κώλυμα.
Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να αποπληρώσει τα 9,2 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ κάνοντας χρήση
-5 δισεκ. από τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει από τις εκδόσεις ομολόγων
-2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι έχουν προβλεφθεί τα 2,5 δισεκ. να χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
-1,5 με 1,8 δισεκ. από την ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου και ειδικά το σκέλος των repos.
Έτσι συγκεντρώνονται πάνω από 9 δισεκ. και μπορεί να εξοφληθεί το ΔΝΤ πλήρως από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης