Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο δίλημμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα - Ανησυχία για την επόμενη κυβέρνηση

Νέο δίλημμα στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα - Ανησυχία για την επόμενη κυβέρνηση
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που κερδίσει στις εθνικές εκλογές, θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντιμέτωπες με ακόμα ένα δίλημμα που αφορά την Ελλάδα είναι οι Βρυξέλλες, που καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «μπορεί η ΕΕ να δεσμεύσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις με υποσχέσεις που έκαναν προηγούμενοι πρωθυπουργοί;».
Σύμφωνα με τους Financial Times, αυτό είναι ένα δίλημμα των Βρυξελλών που υπερβαίνει τις δυσκολίες που προκύπτουν την αποχώρηση ενός κράτους από την ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι αναγκασμένη, λόγω υψηλού χρέους, να πληρώνει τους Ευρωπαίους πιστωτές για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες απαιτούν δημοσιονομική πειθαρχία και πλεονάσματα από την Ελλάδα πρέπει να αποπληρωθεί το χρέος κάποια στιγμή το 2060.
Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει η πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών ή αυστηρότητα των επίσημων προγραμμάτων διάσωσης, πώς μπορεί η ΕΕ να κάνει τους Έλληνες να παίξουν μπάλα;
Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους Ευρωπαίους, κυρίως με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας..
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πιο σκληροπυρηνικοί της Ευρώπης είναι δυσαρεστημένοι από την γενναιοδωρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως διαφάνηκε στον διάδοχο του νόμου Κατσέλη.
Η Ευρώπη πίεζε για αλλαγές και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ καθυστέρησε.

Η ανησυχία για την επόμενη κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, όμως, στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν θα προκύψουν προβλήματα και από την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα- που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- αλλά και για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
«Εάν ο κ. Τσίπρας χάσει στις εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο διάδοχός του θα είναι ακόμα λιγότερο δεσμευμένος από τις υποσχέσεις για υπερβολικό πλεονάσματα και μεταρρύθμιση της οικονομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης