Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Κατακερματισμένο το επόμενο ευρωκοινοβούλιο – Στο 20%-25% οι ευρωσκεπτικιστές αλλά… δεν θα συνεργαστούν

tags :
Goldman Sachs: Κατακερματισμένο το επόμενο ευρωκοινοβούλιο – Στο 20%-25% οι ευρωσκεπτικιστές αλλά… δεν θα συνεργαστούν
Τι περιμένουμε σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Ένα κατακερματισμένο ευρωκοινοβούλιο, με λεπτή πλειοψηφία των παραδοσιακών κομμάτων και έντονες λαϊκιστικές επιρροές βλέπει η Goldman Sachs, στην τελευταία ανάλυσή της για τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με την επικαιροποίηση των δημοσκοπήσεων διαφαίνεται σταθερή κατανομή των εδρών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η βασική της υπόθεση παραμένει συνεπώς η ίδια: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα λαϊκίστικα / ευρωσκεπτικά κόμματα θα αποκτήσουν περίπου το 20-25% του κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές να χάνουν την πλειοψηφία τους.
Έτσι θα πρέπει να βασιστούν στην συμμαχία τους με τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους (Alde).
Αυτό το σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο με περισσότερες και ενδεχομένως πιο συνεκτικές, λαϊκιστικές επιρροές που θα ασκούσαν πίεση στη νομοθετική διαδικασία.
Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι είναι απίθανο να εμφανιστεί μια ενωμένη λαϊκιστική παράταξη για να θέσει την ατζέντα.
Οι προκλήσεις από τον λαϊκισμό θα συνεχιστούν, γεγονός που θα περιπλέξει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις απαιτούμενες μεταβιβάσεις εθνικής κυριαρχίας.

Γερμανία: Σε δοκιμασία

Οι γερμανικές εκλογές για την ΕΕ αφορούν τόσο την εγχώρια πολιτική όσο και την επιρροή της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο δύο μεγάλων πολιτικών μετατοπίσεων: της μετάβασης της ηγεσίας του CDU και της βραδύτερης απομάκρυνσης από ένα κεντροαριστερό και κεντροδεξιό πολιτικό φάσμα με οικονομικά κίνητρα.
Το χάσμα γύρω από το κλίμα, τον πολιτισμό και τα φιλελεύθερα θέματα θα μεγαλώσει.
Οι ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές στις 26 Μαΐου, καθώς και οι περιφερειακές εκλογές αργότερα στο έτος θα αποτελέσουν σημαντικές δοκιμές για τους πολιτικούς ηγέτες.
Ο Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του CDU το Δεκέμβριο του 2018, όταν η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την πολιτική στο τέλος της θητείας της.
Ενώ το CDU παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η σύντομη ώθηση που αποκόμισε το κόμμα μετά τις εκλογές στην ηγεσία φαίνεται να υποχωρεί, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και πάλι το CDU λίγο κάτω από το 30%.
Η διαδικασία για τον διάδοχο της Merkel στο συνέδριο του CDU θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο.
Ενώ η AKK παραμένει πρωτοπόρος για την υποψηφιότητα, τα αποτελέσματα των εκλογών, και ιδίως αυτά των φθινοπωρινών περιφερειακών εκλογών, θα είναι καθοριστικής σημασίας.
Το SPD αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές εκλογικές προκλήσεις.
Οι σοσιαλιστές αγωνίζονται να κερδίσουν στήριξη στο πολιτικό τους πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στις νέες πολιτικές διαιρέσεις: προτείνουν τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας όταν, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το εκλογικό σώμα είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.
Αυτές οι σημαντικές πολιτικές αλλαγές στη Γερμανία έχουν σημαντικές ευρωπαϊκές διαστάσεις.
Πρώτον, τα βασικά γερμανικά πολιτικά κόμματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την επιρροή.
Συνεπώς, οι αναμενόμενες απώλειες στις δημοσκοπήσεις τόσο για το CDU όσο και για το SPD θα συμβάλουν στην αναμενόμενη απώλεια στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, ο γάλλος πρόεδρος Macron έχει δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα εκλογικής ολοκλήρωσης, απαντώντας στις τρέχουσες εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Αυτή η έλλειψη γερμανο-γαλλικού συντονισμού και διαφοράς στο όραμα υπογραμμίζει την άποψη ότι η πρόοδος σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να είναι αργή.
Οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας θα έχει επίσης αντίκτυπο στους βασικούς διορισμούς της ΕΕ που θα ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές, και ιδιαίτερα εκείνη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γαλλία: Μάχη Μεταρρυθμιστών και Αντιευρωπαϊστών

Το αποτέλεσμα των γαλλικών ευρωπαϊκών εκλογών θα δείξει την επιτυχία της στρατηγικής "grand débat" του Προέδρου Macron υπό το πρίσμα των λαϊκών διαμαρτυριών των «κίτρινων γιλέκων».
Μέχρι στιγμής, το "grand débat" φαίνεται ότι βοήθησε να κατευθύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς μια πολιτική διαδικασία, βοηθώντας τον Γάλλο πρόεδρο να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας τον Ιανουάριο.
Με το τέλος των συζητήσεων που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα και τις προεκλογικές εκστρατείες που ενδέχεται να ενταθούν, η Goldman Sachs βλέπει ότι θα αυξηθεί η μεταβλητότητα στις δημοσκοπήσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την μάχη μεταξύ του La Republique En Marche (LREM) του Προέδρου Macron και του National Rally (NR) της Marine Le Pen, με μέσο όρο 23% και 21% στις δέκα πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Αν το NR γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, όπως έκανε στις ευρωεκλογές του 2014, θα περίμενε κανείς ότι θα δούμε μια επιβράδυνση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως κινδύνους για την κυβέρνηση δεδομένου του σταθερού πολιτικού συστήματος.
Αντίθετα, μια νίκη για το LREM θα υποστηρίξει το εσωτερικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος έχει τοποθετήσει την ρεφορμιστική και φιλοευρωπαϊκή ατζέντα του ενάντια στις λαϊκιστικές αντιπολιτικές δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.
Οι ευρωβουλευτές του LREM αναμένεται να αποκτήσουν περίπου 22 έδρες, από περίπου 60 ευρωβουλευτές από νέα κόμματα.
Παρόλο που ο πρόεδρος Macron μέχρι στιγμής δεν έχει δεσμευτεί σε μια ευρωπαϊκή ομάδα, η Goldman Sachs αναμένει από αυτόν να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, έχοντας δείξει την υποστήριξή του για έναν κεντριστικό και πράσινο συνασπισμό.

Ιταλία: Όλα για τη Lega

Ο μεγάλος αριθμός εδρών της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η συνεχής προβολή των λαϊκιστικών κομμάτων σημαίνουν ότι η ιταλική πολιτική θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.
Μετά από μεγάλες επιδόσεις στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, η Lega εξακολουθεί να ξεπερνά το M5S στις δημοσκοπήσεις.
Η Lega ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και των Εθνών (ENF), η οποία αναμένεται να διπλασιάσει το ποσοστό του από 4,5% στο σημερινό κοινοβούλιο στο 9%.
Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, προσπάθησε να ενώσει τους διαφορετικούς λαϊκίστικους και / ή ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές.
Ιστορικά, όμως πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες έκαναν αλλαγές μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές για να επηρεάσου τη νέα κατανομή των εδρών.
Φέτος εάν οι λαϊκίστες ηγέτες δεν υπερκεράσουν τη ρητορική τους και δεν ενωθούν σε μια πλατφόρμα, το πιθανότερο σενάριο είναι να ενωθούν απέναντι στην ευρωπαϊκή κυρίαρχη πολιτική.
Η Goldman Sachs συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ένα ενωμένο λαϊκιστικό μέτωπο είναι απίθανο να προκύψει, κυρίως λόγω των πολλών διαφορών μεταξύ του μεγάλου αριθμού λαϊκιστικών / ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, αλλά μια ισχυρότερη εμφάνιση για τα λαϊκίστικα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Lega και M5S, θα δώσει περισσότερη ώθηση στη διαδικασία αυτή.
Εκτός από τις συνέπειες σε περιφερειακό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ιταλία έχουν επίσης εσωτερικές επιπτώσεις.
Με τη Lega να συνεχίζει να οδηγεί τις ψηφοφορίες με σημαντικό περιθώριο πάνω από το M5S (+ 9 π.β.), το κόμμα θα μπορούσε να επιδιώξει να αποκρυσταλλώσει τη δημοτικότητά του μέσω γενικών εκλογών.
Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν βλέπει άμεσα γενικές εκλογές, τουλάχιστον έως ότου η κυβέρνηση συνασπισμού επιχειρήσει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό για το 2020.
Ιστορικά, οι πιθανότητες για τις εκλογές κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς στην Ιταλία είναι υψηλές: οι Ιταλοί πολιτικοί προτιμούν να μην κάνουν προεκλογική εκστρατεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή της φθινοπωρινής δημοσιονομικής περιόδου και η ελάχιστη περίοδος εκστρατεών 60 ημερών πριν από τις εκλογές ωθεί συνήθως τις εκλογές το επόμενο έτος.

Ισπανία: Πρώτα οι γενικές εκλογές

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Sanchez ζήτησε εκλογές μετά την αποτυχία να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ο νόμος του προϋπολογισμού.
Οι γενικές εκλογές της 28ης Απριλίου θα κυριαρχήσουν επομένως στο εγχώριο πολιτικό ημερολόγιο και, λόγω της εγγύτητας και των δύο εκλογών, η Goldman Sachs αναμένει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα Vox αναμένεται να εισέλθει για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με περίπου 7 έδρες.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είναι ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων με περίπου το 27% των προθέσεων ψήφου, με σαφές προβάδισμα πάνω από τα δύο κεντρικά κεντροδεξικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τον PP και τον Ciudadanos.
Το δεξιό Vox έχει σταθεροποιηθεί στις δημοσκοπήσεις γύρω στο 12%, δείχνοντας πόλωση του πολιτικού τοπίου στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και αλλαγή δυναμικής ενός πιθανού συνασπισμού.
Η Goldman Sachs περιμένει ένα αποσπασματικό κοινοβούλιο στην Ισπανία, με τρία πιθανά σενάρια:
- Ένας κεντροδεξιός συνασπισμός των PP, Cs και Vox
- Ένας κεντροαριστερός συνασπισμός PSOE, Podemos και περιφερειακών κομμάτων
- Ένας συνασπισμός PSOE-Cs
 
Κατανομή θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης