Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης

Kuroda (BoJ): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τρέχουσα νομισματική χαλάρωση εμφανίστηκσε σήμερα (4/4) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ενώπιον του κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, ο κ. Kuroda δήλωσε ότι η Bank of Japan «θα εξετάσει προσεκτικά τον αντίκτυπο που έχει το μαζικό πρόγραμμα τόνωσης στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας», προσθέτοντας πως «οι διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως ο συρρικνούμενος πληθυσμός, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα κέρδη των περιφερειακών τραπεζών».
«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκαλέσει στην κεφαλαιακή τους βάση και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση», επεσήμανε ο επικεφαλής της Bank of Japan.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τράπεζα «πρέπει να συνεχίσει την επίμονη νομισματική χαλάρωση», τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι «θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των τιμών».
«Η σύγχρονη θεωρία νομισματικής πολιτικής είναι ακραία θεωρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Kuroda, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, τόνισε ότι «η Ιαπωνία δεν εφαρμόζει τη σύγχρονη νομισματική θεωρία», προσθέτοντας παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Οκτώβριο, προκειμένου να καλύψει το κόστος της ταχείας γήρανσης του πληθυσμοί.
«Η Ιαπωνία πρέπει να προχωρήσει με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Abe, διευκρινίζοντας ότι «από την άλλη πλευρώ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναπτύξει τις δημοσιονομικές δαπάνες με ευελιξία, όπως απαιτείται».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια να δοκιμάσουμε στη χώρα τη σύγχρονη θεωρία νομισματικής πολιτικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης