Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Που κρύβονται οι «απόστολοι» του Brexit;

tags :
Που κρύβονται οι «απόστολοι» του Brexit;
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παραπατάνε τώρα προς μια μη συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ
Η Ευρώπη βρίσκεται στους ρυθμούς του Brexit, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το σκληρό και παγερό της πρόσωπο σε κάθε είδους λαϊκιστή ηγέτη που θέλει να αμφισβητήσει τις αρχές της.
Μέσα σε μια δεκαετία έδειξε ότι δεν διστάζει να αφήσει μια μικρή χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ (σ.σ. Ελλάδα), αλλά και να βάλει τους όρους της σε μία μεγάλη δύναμη η οποία αποφάσισε να φύγει από την Ένωση χωρίς να έχει διευθετηθεί τίποτα.
Μάλιστα, έχει καταφέρει να «στήσει» στη γωνία τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, η οποία απεγνωσμένα και χωρίς αποτέλεσμα προσπαθεί να ισορροπήσει τα αδύνατα: Μια σκληρή συμφωνία από την ΕΕ και την απροθυμία των βουλευτών της χώρας της.
Πως θα γίνει αυτό;
Ουδείς γνωρίζει…
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη παραπατάνε τώρα προς μια μη συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.
Και αυτό που βλέπουμε όλοι μας είναι ότι ακόμη και μία χώρα σαν το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται αδύναμη όταν είναι να αντιμετωπίσει ένα γκρουπ χωρών.
Πόσο μάλλον όταν οι ηγέτες αυτής της χώρας χρησιμοποιούν ή χρησιμοποίησαν την Ένωση αυτή για να πετύχουν προσωπικές επιδιώξεις.
Και σε αυτή τη σκέψη σε όλους έρχονται στο νου οι «προσωπικότητες» που έβαλαν τους Βρετανούς σε ένα τέτοιο τούνελ που ουδείς γνωρίζει την έξοδό του.
Cameron, Johnson, Farage και λοιποί είναι αυτές τις ώρες εξαφανισμένοι, παρακολουθώντας εκ του ασφαλούς τα συντρίμμια που έχουν αφήσει πίσω τους στη χώρα τους και αφήνοντας τους «little Englanders» (τους στενόμυαλους Αγγλους), να αναμασούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα λύσει όλα τα προβλήματα.
Άφησαν πίσω τους μια χώρα που δεν γνωρίζει αύριο εάν μπορεί να εισάγει ή να εξάγει προϊόντα, σε τι κανόνες θα υπόκεινται οι συναλλαγές τους και οι επενδύσεις, ποια θα είναι η σχέση τους με τις άλλες χώρες, με τη λίστα να μεγαλώνει για κάθε γενική και ειδική ανάγκη.
Σε μόλις μερικές ημέρες η χώρα απειλείται να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλή γραφειοκρατία που συνδέεται με το Brexit και την κατεδάφιση των αλυσίδων εφοδιασμού στις οποίες εμπλέκεται το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δεκάδες εκατομμύρια τελωνειακές διαδικασίες και δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τελωνειακούς δασμούς.
Παράλληλα, πέντε από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν 750 δισ. ευρώ από το ενεργητικό τους στη Φρανκφούρτη (ποσό που θα λείψει από τη βρετανική οικονομία), προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες θα χρηματοδοτούνται επαρκώς και σύμφωνα με το αίτημα των εποπτικών αρχών όπως της ΕΚΤ.
Στο δια ταύτα… η Ευρώπη πέραν του ορυμαγδού των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται, θα πρέπει επειγόντως να βρει πολιτικούς που να πάψουν να προσποιούνται ότι μιλούν εκ μέρους του λαού.
Η δουλειά του πολιτικού είναι να συγκεράσει τα συμφέροντα του λαού, οδηγώντας τη χώρα του στην ευημερία και την πρόοδο.
Και γι’ αυτόν τον στόχο πρέπει να αντιστέκεται στον πειρασμό της λαϊκιστικής ρητορικής…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης