Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων - Credit positive για τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και RMBS

tags :
Moody's: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων - Credit positive για τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και RMBS
Η πορεία της αγοράς ακινήτων θα είναι credit positive για τις τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και RMBS
Θετικές προοπτικές βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι τα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών για τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα στηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), βελτιώνοντας μάλιστα την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η πορεία της αγοράς θα είναι credit positive για τις τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και RMBS.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 2 Απριλίου 2019, ανάλυση υπό τον τίτλο "Moody's - Rising Greek house prices are credit positive for covered bonds, RMBS and banks" (Η αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα είναι credit positive για καλυμμένα ομόλογα, RMBS και τράπεζες), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody's αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τις μη λειτουργικές εκθέσεις.
Οι τιμές των ελληνικών κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται ελεγχόμενα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, εξέλιξη που θα είναι θετική έκπληξη για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια (RMBS) και τις τράπεζες.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% το 2018, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια άνοδο την τελευταία 10ετία, κυρίως λόγω του βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον τομέα των κατοικιών στην Ελλάδα.
"Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, κάτι που θα είναι θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες", δήλωσε ο Miguel Lopez Patron, αναλυτής της Moody's.
Η Moody's αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν με μέτριο ρυθμό, δεδομένων των υψηλών φόρων ιδιοκτησίας, του φθίνοντος πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για νέες υποθήκες και της περιορισμένης επέκτασης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.
Η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα περιορίσει τις απώλειες σε στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζουν καλυμμένα ομόλογα και RMBS, εάν οι δανειολήπτες χρεοκοπήσουν και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για την ανάκτηση του απλήρωτου χρέους.
Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν επίσης τους δείκτες δανείων προς αξία (LTV) για τις εκκρεμείς υποθήκες, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης.
Όπως σχολίασε ο Nondas Nicolaides, αναλυτής της Moody's, η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τους κινδύνους τους, επιτρέποντάς τους να πωλούν χαρτοφυλάκια NPEs ενυπόθηκων δανείων.
Επιπλέον, οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών θα αυξήσουν τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια, δεδομένου ότι οι δυνατότητές τους είναι δυνητικά υψηλότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης