Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για τον Erdogan η ήττα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη - Στοίχημα η οικονομία

tags :
Τι σημαίνει για τον Erdogan η ήττα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη - Στοίχημα η οικονομία
Πλήγμα στο γόητρο του Erdogan, στοίχημα η αναδιάταξη της οικονομίας
Μπορεί το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan να διατήρησε τα ποσοστά του σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο  η στρατηγική ήττα του AKP στους μητροπολιτικούς δήμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης,  αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του Τούρκου προέδρου.
Είναι η πρώτη φορά που από το 1994 που ο δήμος της πρωτεύουσας Άγκυρας φεύγει από τον έλεγχο του AKP.
Η Σμύρνη παρέμεινε για άλλη μια φορά στα χέρια της αντιπολίτευσης, ενώ ο Erdogan έχασε και την Κωνσταντινούπολη, από όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε το βαρύ πυροβολικό που ακούει στο όνομα Binali Yildirim.
Από τις τοπικές εκλογές προκύπτει ότι ο Erdogan χάνει τα παράλια και την Κωνσταντινούπολη, περιοχές με προοδευτικό πρόσημο,  ενώ διατηρεί την ηγεμονία του στην πιο συντηρητική ενδοχώρα.
Την ίδια ώρα, η απώλεια της Άγκυρας, που είναι συνώνυμη της πολιτικής εξουσίας και της διακυβέρνησης συνιστά πολύ σημαντική ήττα», εκτιμά ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο για την Μεσανατολική Πολιτική με έδρα την Ουάσιγκτον, Σονέρ Τσαγάπταϊ στους New York Times.
Ωστόσο θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η ήττα Erdogan θα τον αποδυναμώσει ουσιαστικά, καθώς έχει θεσπίσει διευρυμένες εξουσίες στο πρόσωπό του και η κυριαρχία του παραμένει απόλυτη.
Μετά από 16 χρόνια στην εξουσία και με την οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, η φθορά είναι αναμενόμενη.
Η ήττα ωστόσο στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους δεν παύει να αποτελεί σημαντικό πλήγμα, αν αναλογιστούμε τη συγκέντρωση εξουσίας και τον βαθμό του ελέγχου που έχει επιβάλλει ο Erdogan μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Erdogan είναι η αναδιάταξη της τουρκικής οικονομίας και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, την ώρα που η λίρα καταρρέει και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί.
Ωστόσο, οι αναλυτές διατηρούν  επιφυλάξεις ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο Τούρκος πρόεδρος.
Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Capital Economics, η συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Erdogan είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και στο κυνήγι μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, με τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση στην Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, καθώς θα πρέπει να βρει τρόπο να εκμεταλλευτεί αυτή τη νίκη γοήτρου, με φόντο τις προεδρικές εκλογές το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης