Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bastian (πρώην Task Force): Οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν στην ώρα τους - Κίνδυνος από τις εικασίες περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη

Bastian (πρώην Task Force): Οι εκλογές στην Ελλάδα να γίνουν στην ώρα τους - Κίνδυνος από τις εικασίες περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη
O Jens Bastian τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
Τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών επισημαίνει ο Jens Bastian, πρώην μέλος της «Task Force» της Κομισιόν για την Ελλάδα (2011- 2013) και υποστηρίζει ότι το καλύτερο θα ήταν οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, δηλ. τον Οκτώβριο του 2019.
«Το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά την γνώμη μου γίνονται πολλές εικασίες γι αυτές και είναι κατά την άποψή μου λάθος να ζητούνται τόσο συχνά πρόωρες εκλογές.
Εάν προβλέπονται για τον Οκτώβριο, ας γίνουν τον Οκτώβριο.
Εάν μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών μεσολαβήσουν 4 μήνες εικασιών, τότε υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία.
Πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές είναι δυνατόν να θιγούν ευρωπαϊκά θέματα και στην Ελλάδα και να συζητηθούν με ελληνικό χρώμα.
Θα χαιρόμουν εάν γίνονταν λιγότερες εικασίες περί πρόωρων εκλογών και θα ήταν καλύτερα να γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο» δηλώνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Η Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε μνημόνιο

Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Bastian υποστηρίζει ότι αν και επισήμως η Ελλάδα έχει βγει από το μνημόνιο, θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να περιμένει σε αυτό.
«H κατάσταση στην Ελλάδα διαγράφεται ως εξής: η χώρα επισήμως δεν βρίσκεται πλέον επισήμως σε πρόγραμμα προσαρμογής από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά πρέπει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά την τήρηση των προϋποθέσεων σαν να βρισκόταν εντός ενός προγράμματος, χωρίς χρηματοδοτική υποστήριξη αυτή τη φορά.
Πρόκειται για μια διαφορετική κατάσταση σε σχέση με εκείνη των προηγουμένων ετών» επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην ελληνική οικονομία «βελτιώνεται σταδιακά σε μεμονωμένους τομείς, όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά λ.χ. και στις κατασκευές, στην αγορά κατοικίας γενικά, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά και σε ορισμένα νησιά, όπου η ζήτηση είναι μεγάλη ιδίως από πλευράς ξένων επενδυτών, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά ολοένα και περισσότερο από την Κίνα.
Σε αυτούς τους τομείς μπορούμε να διακρίνουμε βελτιώσεις.
Όλες αυτές οι βελτιώσεις όμως συνδέονται με έναν αστερίσκο, με έναν περιορισμό, ότι δηλαδή δεν φτάνουν ακόμα μπροστά στην πόρτα των περισσότερων πολιτών, δηλαδή στην καθημερινότητά τους νοιώθουν πολύ λίγο αυτές τις βελτιώσεις».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Bastian έκανε λόγο για ένα τετελεσμένο γεγονός.
«Για μένα η Συμφωνία είναι ένα "fait accompli", ένα τετελεσμένο γεγονός και "its time to move on", όπως λένε οι Άγγλοι, να πάμε παρακάτω.
Yπάρχουν πολλοί τομείς με τους οποίους μπορούν να καταπιαστούν και οι δύο χώρες, όπως για παράδειγμα οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, οι εμπορικές συμφωνίες.
Και κάτι που δεν πρέπει να το υποτιμά κανείς: για πρώτη φορά έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα και η λέξη κρίση δεν ταυτίζονται.
Αυτό σημαίνει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ένα κέρδος αξιοπιστίας για την Ελλάδα το οποίο δεν είχε τα τελευταία 10 χρόνια.
 Δεν επιτρέπεται να υποτιμά κανείς την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια και την ανάγκη να συνεχίσει να ξανακερδίζει σε αξιοπιστία.
Όχι μόνο από την Συμφωνία αυτή, αλλά (να ξανακερδίζει σε αξιοπιστία) και από τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζονται, από όποια κυβέρνηση και να υπάρχει, μεταρρυθμίσεις όχι σχεδιασμένες από τρίτους αλλά από την ελληνική κοινωνία και από τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο συζητά για την μορφή που θα έχουν, ποιες απαιτούνται και ποιες όχι, αν χρειάζονται λιγότερες ή περισσότερες» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης