Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Να κάνουμε την Ευρώπη συνεκτική και ισχυρή για την αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων

Παυλόπουλος: Να κάνουμε την Ευρώπη συνεκτική και ισχυρή για την αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων
Με τον Γάλλο φιλόσοφο Bernard-Henri Levy συναντήθηκε ο Πρ. Παυλόπουλος
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και να κάνουμε την Ευρώπη μας συνεκτική, ισχυρή και ελκυστική, έτσι ώστε ν’ αποτρέψουμε εφεξής, μεταξύ άλλων, διαβρωτικά φαινόμενα όπως το Brexit, το οποίο ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με τον Γάλλο φιλόσοφο Bernard-Henri Levy και εξήρε τον διαχρονικό, πολύπλευρο και ρεαλιστικώς οραματικό αγώνα του για την Ευρώπη.
«Τον αγώνα σας για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, με στόχο την τελική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος όπως ταιριάζει στην ιστορία του και στην προοπτική του κατά τον προορισμό του», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι «αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι αποστολή κάθε συνειδητοποιημένου Ευρωπαίου.
Και εμείς, οι Έλληνες, στην μεγάλη πλειοψηφία μας έχουμε, αποδεδειγμένα, κατανοήσει αυτή την αλήθεια, αφού ως συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι επιλέξαμε, με μεγάλες θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μας αναλογούσαν, όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, αλλά και να δώσουμε τον δικό μας αγώνα υπέρ του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».
Υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και σημείωσε ότι «το χρέος μας αυτό έναντι της Ευρώπης είναι τόσο πιο επιτακτικό, όσο ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και είναι πλανητικός».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «ιδίως σήμερα, και μπροστά στην κρίσιμη συγκυρία των προσεχών Ευρωεκλογών, οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι πρέπει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε αμέσως την απάθεια και τον εφησυχασμό που ζούμε, δυστυχώς, σήμερα στην Ευρώπη και που θυμίζει -ξέρω ότι εδώ συμφωνείτε στο ακέραιο- τις παραμονές του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως τις έχει περιγράψει το 2012, με υποδειγματικό ιστορικώς τρόπο, ο Christopher Clark στους «Υπνοβάτες».
Κι αυτό πρέπει να το πράξουμε τόσο περισσότερο, όσο είναι κάτι παραπάνω από ορατό το φαινόμενο των μορφωμάτων λαϊκισμού, που αναδύονται μ’ εφιαλτικό θράσος στα Ευρωπαϊκά Κράτη.
Μορφώματα, τα οποία έχουν πια ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του ρατσισμού και τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα επιδιώκοντας την κατεδάφισή του, επέκεινα δε την κατεδάφιση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».
Από την πλευρά του,  ο Bernard-Henri Levy ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την υποδοχή και είπε χαρακτηριστικά «είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα, ένα Γάλλο δραματουργό, που έρχομαι εδώ να παίξω στην πόλη του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.
Διότι, με πολύ μεγάλη ταπεινότητα, θα παίξω ένα θεατρικό έργο αύριο στην παγκόσμια πρωτεύουσα του θεάτρου, στην πόλη που επινόησε το θέατρο.
Με αυτό το έργο, με αυτό το κείμενο, κάνω τον γύρο της Ευρώπης. Κανένας σταθμός, σ΄αυτή την περιοδεία, δεν με γεμίζει με περισσότερο φόβο από τον σταθμό εδώ.
Διότι γνωρίζω τα φαντάσματα που στοιχειώνουν αυτή την πόλη.
Ξέρω, ότι θα μιλήσω υπό το δέος των μεγάλων αυτών Δασκάλων που με διαμόρφωσαν: Υπό το δέος του Σοφοκλέους, του Ευριπίδη και -ίσως και λίγο- υπό το δέος του Αριστοφάνη.
Και υπό τον Αισχύλο -βεβαίως- αλλά αυτός με φοβίζει περισσότερο από όλα, εάν τον έχω στο μυαλό μου δεν θα μπορέσω να καταφέρω τίποτα».
Πρόσθεσε ότι είναι Φιλέλληνας και πως έμαθε να σκέφτεται ακολουθώντας την ελληνική Σκέψη.
Ακόμη, ανέφερε ότι στην περίοδο 2015 με 2018 ή και 2019 όλες οι πλευρές επέδειξαν ψυχραιμία και «ο ελληνικός Λαός επέδειξε υποδειγματικό θάρρος και ψυχραιμία.
Αυτό, που ενίοτε έλλειψε στους Ευρωπαίους εταίρους σας ήταν ακριβώς αυτό το πνεύμα του Φιλελληνισμού», αλλά και πως έχει ένα όνειρο, το οποίο είναι «να αναζωπυρώσω το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη».
Τέλος, ο Bernard-Henri Levy τόνισε ότι «όλη η Ευρώπη, έχει στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα, εδώ και 4 χρόνια», συμπληρώνοντας «η Ελλάδα έδωσε –έκανε- ένα πολιτικό μάθημα, ένα μάθημα πολιτικής στον υπόλοιπο κόσμο».
«Εσείς, ο ίδιος, κύριε Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός σας, η Κυβέρνησή του, αυτούς τους κρίσιμους μήνες δίδαξαν ένα μήνυμα παρρησίας, δίδαξαν ένα μάθημα Δημοκρατίας, δίδαξαν ένα μάθημα για την Ευρώπη», είπε ο Bernard-Henri Levy.
Κάνοντας αναφορά στο Brexit,  επεσήμανε πως «βλέπουμε πράγματι την Βρετανική κυβέρνηση να αμφιταλαντεύεται σ΄αυτήν την μεγάλη συζήτηση για το BREXIT» και πρόσθεσε πως σήμερα «έχουμε δύο παραδείγματα: Δυστυχώς, έχουμε το βρετανικό παράδειγμα.
Μ’ αυτό το BREXIT, το οποίο δεν τελειώνει μ΄αυτά τα θεσμικά όργανα -τα δημοκρατικά- που δεν γνωρίζουν πια τι επιθυμούν.
Και έχουμε και το ελληνικό υπόδειγμα, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο.
Εσείς, ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός σας, η κυβέρνηση του, λειτουργήσατε ως Ορφέας, που διέσχισε την κόλαση της λιτότητας με τα διεθνή μνημόνια. Δράσατε ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, με αποφασιστικότητα και σωφροσύνη.
Αυτή τη στιγμή, έχετε κάνει την αντίστροφη διαδρομή από αυτή των Βρετανών φίλων.
Δηλαδή, να φαίνεται η μέρα όπου ενδεχομένως θα επιστρέψετε στην Ιθάκη, δηλαδή στο δικό μας κοινό ευρωπαϊκό σπίτι».
Ο κ. Παυλόπουλος του απάντησε «θα ήθελα, εκτός Πρωτοκόλλου, να σας απαντήσω στα γαλλικά, αυτό ο αγώνας, τον οποίο κάνετε, του νέου φιλελληνισμού στην Ευρώπη, ξέρετε δεν είναι ένας αγώνας που κάνετε μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά προς όφελος όλης της Ευρώπης. Διότι είναι προς όφελος όλων όσων είναι πραγματικά πεπεισμένοι Ευρωπαίοι».
«Είναι παγκόσμια, πλέον, η αποστολή της Ευρώπης και οφείλουμε όλοι να αγωνισθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης