Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Αραβικός κόσμος απορρίπτει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα Γκολάν από τις ΗΠΑ

Reuters: Ο Αραβικός κόσμος απορρίπτει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στα υψίπεδα Γκολάν από τις ΗΠΑ
Οι αρχηγοί των Αραβικών κρατών εμφανίζονται ενωμένοι στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα (31/3) στην Τύνιδα
Ενωμένος απέναντι στην πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την κυριότητα του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967, εμφανίζεται ο Αραβικός κόσμος.
Αν και στο παρελθόν οι αραβικές χώρες εμφανίζονται συχνά διχασμένες εξαιτίας διαφορετικών συμφερόντων στην περιοχή, αυτή τη φορά οι αρχηγοί των Αραβικών κρατών εμφανίζονται ενωμένοι στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε σήμερα (31/3) στην Τύνιδα.
Στόχος τους να αντιμετωπίσουν τις νέες αμερικανικές προκλήσεις καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Trump υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διακήρυξη με την οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, τέσσερις μόλις μήνες μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ προκαλώντας τεράστια ένταση στην περιοχή καθώς οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους.
Οι ηγέτες του Αραβικού κόσμου βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με αναταραχές στην Αλγερία και το Σουδάν αλλά και τη διεθνή πίεση για τον πόλεμο στην Υεμένη και τις περιφερειακές διχόνοιες για την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή οπότε θέλουν αυτή τη φορά να στείλουν μήνυμα ενότητας και δύναμης.
Προτεραιότητα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα δοθεί στην υπόθεση των υψιπέδων του Γκολάν ενώ θα συζητηθούν και το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχές που καταλαμβάνει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «καταστρατήγηση» των διεθνών κανόνων του ΟΗΕ ενώ δήλωσε ότι θα στηρίξει το δικαίωμα της Συρίας στη διεκδίκηση μέρος των υψιπέδων του Γκολάν ενώ ο Λίβανος θα διεκδικήσει τις πεδιάδες του Shebaa, μια έκταση δίπλα από τα υψίπεδα Γκολάν.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα συναντηθούν για πρώτη φορά και οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ μετά την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης