Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Άνοιξαν οι κάλπες για το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών - Μεγάλο φαβορί ένας 41χρονος ηθοποιός

Ουκρανία: Άνοιξαν οι κάλπες για το πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών - Μεγάλο φαβορί ένας 41χρονος ηθοποιός
Οι άλλες επιλογές είναι ο πρόεδρος Poroshenko που έχασε την Κριμαία και η Timoshenko που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 7 ετών για διαφθορά 
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (31/3) οι Ουκρανοί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εν μέσω ανοικτών λογαριασμών με τη Ρωσία και έντονων οικονομικών προβλημάτων.
Όμως οι επιλογές που έχουν μπροστά τους οι ουκρανοί ψηφοφόροι είναι δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές καθώς υποψήφιοι είναι ο νυν πρόεδρος Petro Poroshenko που έχει συνδέσει το όνομά του με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας και η Yulia Timoshenko, πρώην πρωθυπουργό της ώρας που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 7 ετών για διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το φαβορί σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι ο 41χρονος κωμικός ηθοποιός Volodimir Zelenski που αν και στερείται πολιτικής εμπειρίας - η μόνη επαφή που είχε ποτέ με την πολιτική και τη θέση του προέδρου, που διεκδικεί, είναι σε τηλεοπτική σειρά που πρωταγωνιστούσε - είναι ένα νέο και αδιάφθορο πρόσωπο.

Γυρίζουν την πλάτη οι Ουκρανοί σε Poroshenko και Timoshenko

Οι Ουκρανοί φαίνεται να τον προτιμούν καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των φέρνουν σε μεγάλη απόσταση από τους αντιπάλους του, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% στην πρόθεση ψήφου.
Ο νυν πρόεδρος πάντως, που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία υποστήριξε πως «χρειάζεται άλλη μια προεδρική θητεία για να καταστούν μη αναστρέψιμες οι μεταρρυθμίσεις», λέγοντας κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι είναι «ο αρχιτέκτονας της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Καθώς χθες απαγορευόταν οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα ενόψει των σημερινών εκλογών, ο Poroshenko παρευρέθηκε μόνον στην λειτουργία αυτή όπου παρίστατο η αφρόκρεμα της πολιτικής σκηνής και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Ο Zelenski θα επωφελείτο από την πλευρά του από την μετάδοση στην τηλεόραση πολλών εκ των χιουμοριστικών του εμφανίσεων και ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στον Ronald Reagan, τον Αμερικανό ηθοποιό που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 1981, στο οποίο ο Ουκρανός υποψήφιος ντουμπλάρει τη φωνή του.
Η μετάδοση του ντοκιμαντέρ θα γινόταν στο δίκτυο 1+1 το οποίο ανήκει στον ολιγάρχη Igor Koloinski, εχθρό του Poroshenko. Ορισμένοι κατηγορούν τον Zelenski ότι είναι μαριονέτα του, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.
«Ναι δεν έχω εμπειρία έχω αρκετή δύναμη και ενέργεια. Βεβαίως και δεν ξέρω τα πάντα, αλλά μαθαίνω», δήλωσε ο Zelenski στις αρχές του Μαρτίου σε συνέντευξή του στο AFP.
Η αιφνίδια άνοδος του 41 χρονου ηθοποιού στις δημοσκοπήσεις ευνοήθηκε από τη δυσαρέσκεια των Ουκρανών ψηφοφόρων απέναντι στις ελίτ, η εικόνα των οποίων έχει αμαυρωθεί από επανειλημμένα σκάνδαλα διαφθοράς, και από την απογοήτευσή τους πέντε χρόνια μετά την φιλοδυτική εξέγερση της Μαϊντάν, η οποία έφερε στην εξουσία τον Poroshenko.
Την ίδια ώρα η 58χρονη Timoshenko, ακούραστη φιγούρα της ουκρανικής πολιτικής και για τρίτη φορά υποψήφια για την προεδρία, δεσμεύτηκε κατά την προεκλογική της εκστρατεία κυρίως για τη μείωση κατά το ήμισυ των τιμών του φυσικού αερίου για τον πληθυσμό, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εξοργίσει τους δανειστές του Κιέβου.
Η Timoshenko η οποία κατηγορείται για λαϊκισμό από τους επικριτές της, τάχθηκε στην τελευταία συγκέντρωση που έκανε την Παρασκευή υπέρ μιας "νέας στρατηγικής" για να αρθεί το αδιέξοδο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι.
Και οι τρεις υποψήφιοι που είναι φαβορί για την προεδρία τάσσονται υπέρ της συνέχισης της προσέγγισης με τη Δύση.

Τη χειρότερη κρίση της διανύει η Ουκρανία 

Η Ουκρανία, μια χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους στις πύλες της ΕΕ, είναι σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η χώρα αυτή, μετά τη ρήξη της με τη Ρωσία και την στροφή της προς τη Δύση, αντιμετωπίζει σήμερα την χειρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ το 1991.
Η άνοδος στην εξουσία των φιλοδυτικών το 2014 ακολουθήθηκε από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και μια σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Χθες Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τον 16ο νεκρό από την αρχή της χρονιάς στη σύγκρουση αυτή που θεωρείται ευρέως στην Ουκρανία ως ένας "πόλεμος για την ανεξαρτησία" απέναντι στους αυτονομιστές που υποστηρίζονται στρατιωτικά από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο και τους Δυτικούς.
Περισσότεροι από 2.300 διεθνείς παρατηρητές θα επιβλέπουν την σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία, όπου οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Λόγω της κρίσης με τη Μόσχα, το Κίεβο απαγόρευσε σε Ρώσους παρατηρητές να μετάσχουν στην ομάδα που θα επιβλέπει τις εκλογές κι έκλεισε τα εκλογικά τμήματά της στη Ρωσία, λαμβάνοντας μια άνευ προηγουμένου απόφαση, η οποία στερεί δυνάμει την ψήφο από τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες που διαμένουν στη χώρα αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης