Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανικός Τύπος: Σε πλήρη κατάρρευση η κυβέρνηση May - Πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Βρετανικός Τύπος: Σε πλήρη κατάρρευση η κυβέρνηση May - Πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές θα χρειαστεί η υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων
Την «πλήρη κατάρρευση» της κυβέρνησής της εξαιτίας του Brexit κινδυνεύει να βιώσει η Theresa May η οποία έχει απέναντι της πλέον το σύνολο του Βρετανικού Τύπου που ζητά την παραίτηση της από την πρωθυπουργία.
Η συντηρητική Sunday Times, γράφει σήμερα ότι «εάν η May δεν καταφέρει η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν εάν η May επιλέξει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία κάτω από την πίεση του χρόνου, καθώς τα περιθώρια είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά.
«Την ίδια στιγμή, άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης που αντιθέτως υποστηρίζουν το σκληρό Brexit απειλούν να παραιτηθούν αν η May επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, ή να ζητήσει πιο μακρά παράταση της διαδικασίας αποχώρησης» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Times.
Η στρατηγική της May μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς: η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε κοπιωδώς η κυβέρνησή της με την ΕΕ απορρίφθηκε -για τρίτη φορά- από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή, την ημέρα που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το διαζύγιο των δύο πλευρών έπειτα από 46 χρόνια θα γινόταν πραγματικότητα.
Σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι πολίτες της Βρετανίας τάχθηκαν (με 52% έναντι 48%) υπέρ της πρότασης η χώρα να πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, το ποια μορφή θα πάρει το Brexit ή το εάν θα γίνει καν παραμένει στον αέρα.
Η May έχει λιγότερες από δύο εβδομάδες στη διάθεσή της για να πείσει τους 27 ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο.
Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία για να αμβλυνθεί το οικονομικό σοκ.
Η επικεφαλής των Τόρις υποσχέθηκε να παραιτηθεί εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από το κοινοβούλιο, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να πάνε στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών με άλλον πρωθυπουργό.
Αλλά αυτή η προσφορά στο παρά ένα δεν ήρε το αδιέξοδο, γεγονός που εντείνει τη σεναριολογία περί προκήρυξης νέων εκλογών.
Κατά τη Sunday Mail, οι σύμβουλοι της πρωθυπουργού είναι διχασμένοι για το εάν η May πρέπει να προκηρύξει εκλογές στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην τέταρτη προσπάθειά της, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι η πιθανολογούμενη νέα ψηφοφορία ενδέχεται να διεξαχθεί μεθαύριο Τρίτη, με τα μέλη του κοινοβουλίου να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας που έκλεισε η May και της όποιας άλλης εναλλακτικής.
Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν επικαλείται καμία πηγή.
Ωστόσο, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα χρειαστεί η υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, πολλοί Τόρις δεν θα ήθελαν να ξαναπάνε σε πρόωρες εκλογές με επικεφαλής τη May, που έχασε την πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο το 2017.
Η εφημερίδα The Sunday Telegraph γράφει πως κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θέλουν η May να παραμείνει στην ηγεσία σε περίπτωση εκλογών, στις οποίες φοβούνται πως το κόμμα θα «εκμηδενιστεί» αν η ατελείωτη σύγκρουση της πρωθυπουργού με τη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Sunday Mail καταγράφει προβάδισμα πέντε μονάδων των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) επί των Συντηρητικών.
Ωστόσο, το προβάδισμα του κόμματος του Jeremy Corbin υποχωρεί στις τρεις μονάδες εάν στις εκλογές συμμετάσχει μια νέα ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, που δεν έχει ακόμη ιδρύσει κόμμα.
Κατά την εφημερίδα The Sun, 170 από τα 314 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάμεσά τους 10 υπουργοί, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία αξιώνουν από τη May να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ τους προσεχείς μήνες, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης