Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ωραιοποίηση τριμήνου επέδρασε στο ΧΑ +1,08% στις 721 μον. – Ψηφίστηκε με 194 ΝΑΙ η προστασία α’ κατοικίας – Βελτίωση στα CDS 348 μ.β.

Ωραιοποίηση τριμήνου επέδρασε στο ΧΑ +1,08% στις 721 μον. – Ψηφίστηκε με 194 ΝΑΙ η προστασία α’ κατοικίας – Βελτίωση στα CDS 348 μ.β.
Ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τις 720 μονάδες λόγω ωραιοποίησης τέλους τριμήνου με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του έτους +17,62%
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στα πλαίσια της ωραιοποίησης τέλους τριμήνου, με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα την Εθνική +3,39% και Eurobank +3,12% στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη σε μη τραπεζικά blue chips όπως Aegean +4,68%, Ελλάκτωρ +3,45%, Μυτιληναίος +2,39% ... ενώ ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τις 720 μονάδες.
Στα στατιστικά, με το κλείσιμο του α' τριμήνου του 2018, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικά κέρδη +17,61% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης +25,61%.
Με βάση πηγές, μετά την ψήφιση του νόμου με 194 ΝΑΙ για την προστασία πρώτης κατοικίας και την δέσμευση της Ελλάδος ότι θα αλλάξει και τους περιφερειακούς νόμους αυξάνεται η πιθανότητα να  θα δώσουν οι Ευρωπαίοι το πράσινο φως για την εκταμίευση των ANFAs.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 721 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 700-710 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 675-685 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 730-740 μονάδων
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική +3,39% και Εurobank +3,12% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,42% και Alpha Bank +1,15%.
Οι τράπεζες βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο, μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα που ήταν  απογοητευτικά ενώ η Πειραιώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εμφάνισε κέρδη 185 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2018.
Από την άλλη, η Deutsche Bank προχώρησε σε σύσταση buy σε Alpha, Εθνική τονίζοντας ότι τα περισσότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων του δ' 3μηνου του 2018 ήταν καλύτερα του αναμενομένου.
Η τιμή στόχος της Alpha Bank είναι στα 1,90 ευρώ και της Εθνικής στα 2,10 ευρώ.
Ο νέος νόμος για την προστασία πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε σήμερα με 194 «ναι» και περιλαμβάνει περίμετρο προβληματικών ανοιγμάτων 11 δισ. ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες είναι καθοριστικής σημασίας γατί θα δώσει το πράσινό φως για την έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο κοντά στο 2%, την αναβάθμιση από S&P κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ- από Β+ στις 26 Απριλίου 2018 και την πληρωμή 6,5 δισ στο ΔΝΤ
Με βάση πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 6,5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ διατηρώντας το όριο της Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος ενώ η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 480 - 490 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 605 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 620-630 μονάδων
Εν τω μεταξύ, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές στο 3,73% και το ιταλικό 10ετές στο 2,49%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 124 μονάδες βάσης.
Επίσης βελτιώνεται το ελληνικό CDS στις 348 μονάδες βάσης από τις 364 που βρέθηκε χθες, ενώ εσχάτως είχε υποχωρήσει στις 334 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με ικανοποιητικές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Aegean, Ελλάκτωρ, Grivalia, Μυτιληναίος ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola
Το Ιασω έκλεισε στα 1,42 ευώ με άνοδο +2,53% % ενώ αναμένεται σήμερα το αμερικανικό fund Oaktree να υποβάλει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους του Ιασώ στα 1,50 ευρώ
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,08% στις 721 μονάδες έχοντας υψηλό στις 722,94 μονάδες και χαμηλό στις 710,41 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών με αυξημένο όγκο συναλλαγών λόγω τέλους τριμήνου.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 34,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 24 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,8 εκατ. ευρώ και όγκου 3,9 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 750 χιλ. τεμάχια αξίας 911 χιλ. ευρώ,η Εθνική 242 χιλ. τεμάχια αξίας 376 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 789 χιλ. τεμάχια αξίας αξίας 974 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,18 εκατ. τεμάχια αξίας 844 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 305 χιλ. τεμάχια αξίας 3,65 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 439 χιλ. τεμάχια αξίας 4,03 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 103 χιλ. τεμάχια αξίας 1,54 εκατ. ευρώ και η MLS 91 χιλ. τεμάχια αξίας 476 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,05%
Λίγο μετά τις 11:30 έκαναν την εμφάνιση τους οι πωλητές ειδικότερα στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,21% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο -0,46%
Περί τις 16:10 με στηρίξεις από τις τράπεζες ειδικότερα την Εθνική αλλά ακι από μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,46%  και Γενικός Δείκτης κατέγραψε στο +1,39%
Στις δημοπρασίες, κορυφώθηκαν οι αγορές σε τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 552,20  μονάδες με άνοδο +2,23% .

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με φόντο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη συζήτηση περί διαπλοκής με αφορμή την ένταξη του Πέτρου Κόκκαλη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει το θερμόμετρο στην πολιτική σκηνή ενώ τα κόμματα να μετρούν αντίστροφα μέχρι τις ευρωεκλογές τη στιγμή που το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε τετραπλές κάλπες στις 26 Μαΐου παραμένει ανοιχτό.
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα, θα επιχειρήσει τους επόμενους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις τριπλές κάλπες, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να αναδείξει μια θετική ατζέντα σε επίπεδο εμπορικών συμφωνιών καθώς οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν ιδιαιτέρως αρνητικά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. 
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη 2 Απριλίου, στην οποία αποδίδει τεράστια σημασία η ελληνική κυβέρνηση καθώς προσδοκά ότι οι επαφές που θα γίνουν και οι εμπορικές συμφωνίες που ενδεχομένως θα συναφθούν και θα δρομολογηθούν, θα συμβάλλουν έτσι ώστε να ανατραπεί και η εξαιρετικά αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα για την κυβέρνηση Τσίπρα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μία ακόμη ήττα, η τρίτη κατά σειρά, υπέστη η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν για μία ακόμη φορά τη συμφωνία που η ίδια έχει «κλείσει» με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα 344 βουλευτές είπαν «όχι» στη συμφωνία, ενώ 286 την στήριξαν.
Αποτέλεσμα η Βρετανία να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, αν και διαθέτει ακόμη λιγο χρόνο, καθώς έχει λάβει περιθώριο από την ΕΕ έως τις 12 Απριλίου 2019, είτε για να προωθήσει τη διαδικασία του Brexit είτε για να αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να λάβει μέρος στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Έκκληση στους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για μαζική κινητοποίηση, την οποία αποκαλεί «Επιχείρηση Ελευθερία», απηύθυνε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Juan Guaido, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον Maduro.
Ο χρόνος πιέζει τον Guaido καθώς παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, την ανθρωπιστική κρίση και τα συνεχή μπλακάουτ στην ηλεκτροδότηση, ο πρόεδρος Maduro παραμένει στη θέση του.
Η κυβέρνηση Maduro κατηγορεί την αντιπολίτευση και τις ΗΠΑ για σαμποτάζ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Trump δηλώνει ότι θα ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στο καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας N. Maduro, δια στόματος της υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιας για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, Sigal Mandelker.
Την ίδια στιγμή έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Συνάντηση στις 11 Απριλίου θα έχουν στον Λευκό Οίκο οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Νότιας Κορέας, Moon Jae in με κύριο θέμα τις εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα.
Οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και της κορεατικής χερσονήσου έχουν επί της ουσίας «παγώσει» ύστερα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη δεύτερη συνάντηση κορυφής των Trump – Kim Jong Un.

Με κέρδη οι  ασιατικές αγορές

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας από την πτώση των προηγούμενων ημερών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αργότερα εντός της ημέρας.
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,82%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +3,2% στις 3090,76 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο +1,07% στις 29084 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,75%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +0,60%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,45%, ο Nasdaq με άνοδο +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,51% (8,05 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Εθνική και Eurobank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Eurobank και ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha Bank. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5560 ευρώ με άνοδο +3,39% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2340 ευρώ με άνοδο +1,15% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2180 ευρώ με άνοδο +1,42% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,71 ευρώ με άνοδο +3,12% με όγκο 12,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1940 ευρώ με άνοδο +3,52% με όγκο 265 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Aegean και Ελλάκτωρας

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean, Ελλάκτωρας, Grivalia, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,46 ευρώ με πτώση -0,81% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,94 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5510 ευρώ με πτώση -0,89% και αποτίμηση 360 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7260 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,20 ευρώ με άνοδο +1,88% και αποτίμηση 2,93 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,26 με άνοδο +0,84% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,55 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,70 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,01 ευρώ με άνοδο +2,39% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,90 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,76 ευρώ με άνοδο +2,87% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,05 ευρώ αμετάβλητη και με την κεφαλαιοποίηση στα 262 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0806 ευρώ με άνοδο +0,37% με την κεφαλαιοποίηση 75 εκατ. ευρώ
έκλεισε

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,73% - Νέο ιστορικό χαμηλό για Πορτογαλία 1,24%

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,73% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,49% να εμφανίζει νευρικότητα.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% ενώ εσχάτως εκ νέου ανακάμπτουν οι τιμές.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 124 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,76 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,95% με απόδοση αγοράς 1,96% και απόδοση πώλησης 1,94%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,79 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,97 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,04 μονάδες βάσης και απόδοση 2,99% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,12 μονάδες βάσης και απόδοση 360% με απόδοση αγοράς 3,61% και απόδοση πώλησης 3,59%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 101,07 μονάδες βάσης και απόδοση 3,72% με απόδοση αγοράς 3,73% και απόδοση πώλησης 3,7150%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 97,63 μονάδες βάσης και απόδοση 4,13%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 94,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,43%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,58%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 379 μονάδες βάσης από 384 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 348 μονάδες βάσης από 364 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,48% ή 348 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Με αρνητική απόδοση το 10ετές Γερμανικό – Ιστορικό χαμηλό για την Πορτογαλία 1,24%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,47% από 2,46% χαμηλό ημέρας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/3/2019 στο -0,06% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,56% με το ιστορικό χαμηλό 0,523% σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,241% που  σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,49% με χαμηλό 2,46% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης