Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» 1,6% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.289,80 δολ. ανά ουγγιά

tags :
«Βουτιά» 1,6% για τον χρυσό, λόγω δολαρίου - Στα 1.289,80 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με πτώση 1,6% ή 20,60 δολ., στα 1.289,80 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (28/3/2019) ο χρυσός, καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο, καθώς δέχτηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Το δολάριο ενισχύθηκε «κόντρα» στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ, που ενέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.
Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω των χαμηλότερων καταναλωτικών δαπανών, αλλά και του λιγότερο θετικού κλίματος για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, που αναμένεται να συμπιέσουν την ανάπτυξη και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% στο δ’ τρίμηνο, έναντι της αρχικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,6%.
Παρά την υποβάθμιση της ανάπτυξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9% -ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015.
Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις που δέχεται η στερλίνα, εν μέσω της επίμονης αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, δήλωσε χθες πρόθυμη να παραιτηθεί εάν περάσει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες και τις οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία.
Αύριο αναμένεται να διεξαχθεί μία ακόμη ψηφοφορία, η τρίτη κατά σειρά, προκειμένου οι βουλευτές να αποδεχθούν ή να απορρίψουν (εκ νέου) τη συμφωνία της May για το Brexit.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 1,6% ή 20,60 δολ., στα 1.289,80 δολ. ανά ουγγιά.
Η τιμή του συμβολαίου Ιουνίου υποχώρησε κατά 21,60 δολ. ή 1,6% στα 1.295,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,4% στις 97,2 μονάδες, ενώ το ευρώ σημείωνε πτώση 0,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,123 δολ.
Η στερλίνα καταγράφει βουτιά 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,305 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, ευελπιστώντας ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε μία συμφωνία.
Οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον όγδοο γύρο συνομιλιών, καθώς ορισμένα ζητήματα δεν έχουν επιλυθεί, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει μία περιορισμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «πλήρη εξέλιξη», προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία η οποία θα δώσει τέλος στην εμπορική διαμάχη των τελευταίων μηνών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης