Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση Lagarde (ΔΝΤ) για κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωζώνη

tags :
Έκκληση Lagarde (ΔΝΤ) για κοινή εγγύηση καταθέσεων στην Ευρωζώνη
H δημιουργία της κοινής εγγύησης καταθέσεων στην Ευρωζώνη προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά
Έκκληση στους ηγέτες της Ευρωζώνης να προχωρήσει το σχήμα κοινής εγγύησης καταθέσεων απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde
«Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να βάλουν στην άκρη τους φόβους για έκθεση στους κινδύνους από τις τράπεζες άλλων χωρών και να «χτίσουν»  ένα κοινό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.
Αν και οι χώρες της ευρωζώνης έχουν κοινό νόμισμα εδώ και δύο δεκαετίες, τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα παραμένουν κατακερματισμένα, δήλωσε η Lagarde,  σε συνέδριο στην Τράπεζα της Γαλλίας.
Ενώ οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν κοινό επόπτη και σύστημα εκκαθάρισης, πολλές επιλέγουν ακόμα να δανείζουν και να επενδύουν τοπικά και όχι διασυνοριακά, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.  «Είναι ξεκάθαρο αυτό που απομένει να γίνει: η εδραίωση ενός κοινού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων.
Μπορούμε να βρούμε τρόπους να επιλύσουμε τις νόμιμες εθνικές μας ανησυχίες» υπογράμμισε σύμφωνα με το Reuters.
«Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της ευρωζώνης να αναθερμάνουν τη συζήτηση, να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει και να προχωρήσουν σε  δύσκολους συμβιβασμούς, ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως το δυναμικό της τραπεζικής ένωσης», τόνισε η Lagarde.
Σημειώνεται ότι η δημιουργία της κοινής εγγύησης καταθέσεων στην Ευρωζώνη προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Βορρά, καθώς ανησυχούν ότι θα αναλάβουν το βάρος των τραπεζών με υψηλά NPLs σε χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης