Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες εκλογές για την επιβίωση Erdogan στις 31/3, εν μέσω οικονομικής καταιγίδας

Κρίσιμες εκλογές για την επιβίωση Erdogan στις 31/3, εν μέσω οικονομικής καταιγίδας
Κρίσιμη μάχη για τον Erdogan στην Kωνσταντινούπολη, αλλά το...χαστούκι μπορεί να έρθει από την Άγκυρα
Αντιμέτωπος με τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου εν μέσω οικονομικής καταιγίδας, η οποία τον υποχρέωσε να διεξαγάγει μία λυσσώδη προεκλογική εκστρατεία για να αποφύγει μία τιμωρητική ψήφο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), την Κυριακή, περί τα 58 εκατ. ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους δημάρχους των πόλεων και τους μουχτάρ των συνοικιών και των κοινοτήτων.
 Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στους 30 μητροπολιτικούς δήμους που αποτελούν την οικονομική καρδιά της χώρας.
Ο Erdogan ενεπλάκη όσο κανείς άλλος ηγέτης του τουρκικού κράτους πριν από αυτόν στις τοπικές εκλογές, παρευρισκόμενος μέχρι και σε πέντε συγκεντρώσεις καθημερινά στα τέσσερα άκρα της χώρας.
Για να αποτρέψει την ήττα του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, δήμαρχος της οποίας έχει χρηματίσει και ο ίδιος, ο Erdogan κατέβασε εκεί βαρύ πυροβολικό: τον πρώην πρωθυπουργό B. Yildirim
Αλλά, το χαστούκι μπορεί να έρθει από την Αγκυρα, προειδοποιούν αναλυτές και δημοσκοπήσεις, όπου ο υποψήφιος του AKP, ένα πρώην υπουργός, και ο αντίπαλός του της αντιπολίτευσης μάχονται στήθος με στήθος.
Για τον Erdogan, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από το 2002, «η ήττα σε μία από τις πόλεις αυτές θα αποτελούσε σημαντικό συμβολικό πλήγμα στην εξουσία του», συνοψίζει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, του Washington Institute of Near East Policy. «Δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να χάσει».
Ομως, την ώρα που το AKP έκτισε την επικράτησή του στην επιτυχία της τουρκικής οικονομίας εδώ και 17 χρόνια, αυτό ακριβώς είναι πλέον η αχίλλειος πτέρνα του.
 
Επιβίωση
 
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται πλέον σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια και ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει πλήξει σημαντικά το πορτοφόλι των καταναλωτών, κυρίως στον τομέα των προϊόντων διατροφής.
Για να αμβλύνει την δυσαρέσκεια, ο Erdogan διέταξε τον περασμένο μήνα τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας να στήσουν πάγκους με φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές.
Έφθασε μέχρι να υποστηρίξει ότι οι μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά στους δημοτικούς πάγκους αποτελούν ένδειξη «ευημερίας» και όχι «φτώχειας».
Αλλά, προτίμησε να μην βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην οικονομία, και μετακίνησε την συζήτηση στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, σκιαγραφώντας μία χώρα αντιμέτωπη με «απειλές» και κατατρεγμένη από «εχθρικές δυνάμεις».
«Οι εκλογές αυτές δεν είναι μόνο εκλογές για την εκλογή δημάρχων.
Είναι επίσης εκλογές που αφορούν την επιβίωσή μας», δήλωσε κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μους.
Και με αυτό ήθελε να γίνει αντιληπτό από τους ψηφοφόρους ότι εάν το κόμμα του χάσει τις εκλογές, διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Τουρκίας (εκτός από την δική του.
Ο Erdogan αξιοποίησε επίσης την συμμαχία του με τους υπερθνικιστές του MHP, που υποστηρίζουν τους υποψήφιους του AKP σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.
 
Η κουρδική ψήφος
 
Η τουρκική αντιπολίτευση αναμόρφωσε το αντι-Ερντογανικό μέτωπο που σχηματίσθηκε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και παρουσίασε κοινούς υποψήφιους, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, όπου το CHP και το Iyi υποστηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο.
Όσο για το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο έχει πληγεί από σειρά συλλήψεων στελεχών του, επικέντρωσε την προσοχή του στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καλεί σε ψήφο κατά του AKP και του MHP.
Η ψήφος του HDP μπορεί άρα να αποδειχθεί κρίσιμη στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Για τον λόγο αυτόν, ο Erdogan πολλαπλασίασε τις επιθέσεις κατά του HDP, το οποίο κατηγορεί για σχέσεις με την τρομοκρατία και απειλεί να αντικαταστήσει τους δημάρχους που θα εκλεγούν στις κουρδικές περιοχές με κρατικούς διοικητές.
Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής κλείνουν έναν τεράστιο εκλογικό κύκλο, οκτώ ψηφοφορίες σε πέντε χρόνια, που δημιούργησε ακραία πόλωση στην Τουρκία.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί, εκτός απροόπτου, το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης