Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν οι σχέσεις στοργής Κουτσολιούτσων με τον Ρέστη έγιναν σχέσεις οργής φθάνοντας σε άγρια δικαστική διαμάχη

Όταν οι σχέσεις στοργής Κουτσολιούτσων με τον Ρέστη έγιναν σχέσεις οργής φθάνοντας σε άγρια δικαστική διαμάχη
Τα κενά ανακοινώσεων Κουτσολιούτσου, τα πακέτα Ρέστη στην Folli Follie και οι χρονικές συμπτώσεις
Ήταν Μάιος του 2008 όταν η Seanergy Maritime Corp., εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία Τζ. Κουτσολιούτσου, ανακοίνωσε ότι προχωράει στην εξαγορά 6 πλοίων ξηρού φορτίου από τον όμιλο της οικογένειας Ρέστη, έναντι αρχικού τιμήματος 395 εκατ. δολαρίων και επιπλέον ποσού 43.080.750 δολαρίων, εάν προκύψουν συγκεκριμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση καταβολή 367.030.750 δολαρίων και 28.250.000 δολαρίων σε μορφή εγγυητικής επιστολής, πληρωτέα ως το 2010.
Τότε κανένας δεν πίστευε ότι οι δύο πλευρές θα έφταναν στα δικαστήρια, ούτε και φυσικά ότι σήμερα η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα εμπλεκόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ελληνικού χρηματιστηρίου και όχι μόνο αλλά και ούτε ο κ. Βίκτωρ Ρέστης θα είχε μια πρωτόδικη καταδίκη δεκαετούς κάθειρξης (με αναστολή έως ότου εκδικαστεί η έφεση) για την υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης.
Και δεν το φαντάζονταν καθώς την συγκεκριμένη περίοδο ήταν έντονη φημολογία περί ισχυρής στήριξης της οικογένειας Ρέστη προς τη μετοχή της Folli Follie πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια καθώς με ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο το Φεβρουάριο του 2019 έγινε γνωστό πως το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του κ. Βίκτωρα Ρέστη (μέσω της εταιρείας United Capital Investments Corp) στην Folli Follie είχε διαμορφωθεί στο 5,22% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα επίπεδα του 6%. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2009 η συμμετοχή Ρέστη υποχώρησε κάτω από 5% και ουδέποτε έγινε γνωστό πότε μηδενίστηκε.
Σήμερα η διαμάχη των δύο πλευρών έχει προχωρήσει δικαστικά σε πρώτο βαθμό από πλευράς αστικής διαφοράς όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση αποφάσεων ενώ εκκρεμεί κακουργηματική δίωξη κατά του Βίκτωρα Ρέστη για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Η πλευρά της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχει στραφεί με αγωγές κατά του κ. Β. Ρέστη, τη μητέρα του και τις δύο αδελφές του κατηγορώντας τους ότι τον εξαπάτησαν  τον κ. Κουτσολιούτσο, παίρνοντας την εταιρεία Synergy µε δόλιο τρόπο.
H πλευρά Ρέστη έχει απαντήσει με ανταγωγές για η ηθική βλάβη.
Οι Τζώρτζης και ∆ηµήτρης Κουτσολιούτσος, µε τις αγωγές που έχουν καταθέσει στο Πολυµελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, διεκδικούν  περίπου 60 εκατ. ευρώ από την οικογένεια Ρέστη.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου ισχυρίζεται  ότι υπήρχε προφορική συμφωνία εξαγοράς και του δικού τους ποσοστού από τον όμιλο Ρέστη, και κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς που οδήγησαν σε μεγάλες ζημίες.
Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι δεν πώλησε  στην ελεύθερη αγορά τις μετοχές της αλλά στην οικογένεια Ρέστη χωρίς ωστόσο να λάβει το ποσό των 22.250.000 δολαρίων, αλλά να παραμείνει προσωρινά μέτοχος μειοψηφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από στοιχεία των δικογραφιών και μαρτυρικές καταθέσεις το Μάιο του 2008 ο όμιλος Ρέστη πούλησε 6 πλοία στη Synergy και ταυτόχρονα αγόρασε το 50% της εταιρίας γεγονός που δείχνει ότι η συναλλαγή είχε και χαρακτηριστικά συμψηφιστικών εγγραφών.
Αυτό όμως δεν είχε ανακοινωθεί το 2008 στα ελληνικά ΜΜΕ.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου αναφέρει ότι από τον Ιούνιο του 2010 έως και τον Ιανουάριο του 2011 που ζητούσε από τον Βίκτωρα Ρέστη να καταβάλει τα ποσά που τους όφειλε, αντιλήφθηκαν ότι ο τελευταίος, μαζί με τον τότε συνεργάτη του Αναστάσιο Πάλλη, παρακολουθούσε παράνομα και με ειδικό εξοπλισμό τις προφορικές τους συνομιλίες, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, καθώς και τις μετακινήσεις τους.
Η υπόθεση δείχνει πάντως να έχει χαρακτηριστικά θρίλερ και φαίνεται ότι από μόνη της δεν αποτελεί μια αυτόνομη εξέλιξη δεδομένου ότι υπήρχε την περίοδο των συναλλαγών Κουτσολιούτσου-Ρέστη στη ναυτιλία μια ευρύτερη σχέση δεδομένης της ισχυρής μετοχικής θέσης Ρέστη στη Folli Follie.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο του 2009 τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι εταιρίες ΚΑΕ του ομίλου Folli Follie και EXPRESS HOLIDAYS συμφερόντων Bίκτωρα Ρέστη, για την παρουσίαση πρωτοποριακών συνδυαστικών προγραμμάτων ταξιδιών και αγορών από τα καταστήματα Duty Free, πράγμα που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων!!!
Επιπλέον επισημαίνεται ότι το Νοέμβριο του 2018 και αφού έτρεχαν οι αγωγές που είχαν ανταλλάξει Κουστολιούτσος Ρέστης κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Ρέστης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά και της διάσωση της Folli Follie ενώ σήμερα η Synergy ελέγχεται μετοχικά με ποσοστό της τάξεως του 70% από την κα Κλαούντια Ρέστη αδελφής του Βίκτωρα Ρέστη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης